37
éve
Térkő akciók - Járjon jól! Kedvező térkő árak várják
06 26 375-171
Térkőakciók
AJÁNLATKÉRÉSE TARTALMA
0
TÉRKŐ KERESŐ
Kezdőlap / Tervezés

Szakszerű térkő burkolat tervezés

Ha saját maga tervezi térkő burkolatát, akkor figyeljen a következőkre:

Ezen kívül még vegye figyelembe:

Térkő oldalainkon minden információt megtalál ahhoz, hogy ki tudja választani a legjobban tetsző, megfelelő térburkolatot.

Pályaszerkezet rétegfelépítése

Határozza meg a rétegrend felépítését.

Alacsony terhelésnél:

A csak gyalogos, esetleg kerékpáros forgalom esetén a térkő rétegrend a következő lehet:

Nagyobb terhelésnél:

Gépjármű forgalom illetve nagy terhelésű gépjárműforgalom esetén alkalmazható (pl.: parkoló, buszmegálló-öblök). Az Ön családi házának burkolatánál ez nem szükséges.

A pályaszerkezet felépítése:

Térkő burkolat rétegrend

Általánosságban a rétegrend a következő:

A legfontosabb az alapok biztos lerakása. Ezért a földművet a szükséges tömörítéssel a fagyhatárnak megfelelő mélység elérésével lejtés-kialakítással készítse el. A lejtést hosszesés esetén kb. 0,5%-osra, keresztesés esetén 2-3%-osra ajánljuk csinálni.

A földmű elkészítése után arra egy alacsony agyag-iszap tartalmú kavicsréteg, a fagyvédő réteg kerül. Ez körülbelül 25-30 cm vastagságban és 0-70 mm szemnagysággal készül.

A vastagságot nagyban befolyásolják a talajviszonyok, a helyi adottságok és a környezet. A burkolatépítés előtt ezért nem árt szakember segítségét kérni.

A fagyvédő réteg tömörítését követően egy kiegyenlítő réteg kialakítása következik, d=4-8 mm szemnagyságú tört kavicsból, zúzottkőből 5 cm-es vastagságban. A kiegyenlítő réteget is tömöríteni kell. Itt kell kialakítania a végleges burkolat esési viszonyainak megfelelő lejtésképzést is.

Ezt követően az ágyazó réteg készítése következik, melyhez d=0-8 mm szemnagyságú tört homokos kavicsot használjon, és 2-4 cm vastagságban helyezze el. Ezt a tömörítés nélkül készülő homokágyat lehúzó léccel simítsa el, és erre rakható le a térkő a kialakított mintában.

A térkövek lerakása után nem maradhat el a fugák besöprése d=0-2 mm szemnagyságú éles homokkal, és a térkövek tömörítésével. A térkő típusától, formájától függ a homok szükséges mennyisége. Arra figyeljen, hogy burkolatot kb. 1 centiméterrel a végleges szint fölé érdemes elkészíteni, mert tömörítés miatt és a terhelés hatására nagyjából ekkora süllyedés következik be. A fugák besöprését néhány héttel a lerakás után újra meg kell ismételni.

Térburkolata ezzel el is készült.

    
Megosztás