A térkő lerakás betonra gyakran felmerülő kérdés a kertjüket burkolni akaróknál. Sokszor nem akarjuk újra tervezni a kertünket, csak a korábban épített, felpattogzott és megrepedezett beton járdára szeretnénk húzni egy új burkolatot térkőből. A kérdés persze ilyenkor az, hogy hogyan lehet ezt jól megcsinálni?

A beton térkövezése helyett persze adja magát a másik lehetőség is. Nem kell a járdára rakni az új burkolatot, ha feltöri a régi beton járdát, és felszedi a betont. Ilyenkor úgy tudja majd elkészíteni új térkő burkolatát, ahogy éppen szeretné. Csakhogy a régi betonjárda feltörése nem olyan könnyű munka ám.

  • ház körüli járda burkolat

    Frühwald Suave ház körüli járda burkolat kagylóhéj színben. Vagy inkább melírozott antracit színben választaná Suave burkolatát?

    Lehet, hogy éppen azért gondolkodik új burkolat kialakításán, mert a régi már megrepedt, és a téli fagyok utáni olvadásban egyre távolabb kerülnek egymástól a korábban még egyben lévő járda lapok.

  • Az is lehet, hogy felpattogzott a járda, és tényleg rondán néz ki.
  • Előfordulhat azonban az is, hogy egyszerűen az unalmas szürke járda helyett egy szebb burkolatot szeretne a kertben.

Miért lenne jó a térkő lerakás a meglévő betonra?

térkő lerakás betonra

Ha már ilyen repedezett a beton burkolat, akkor nem sokáig fog éktelenkedni a kertben. Térkő burkolat kerül rá

A beton járda feltörése nem olyan könnyű. Lehet, hogy el van már repedve a járda, de ha törni kell a beton lapot, akkor biztosan nem ott fog törni, ahol Ön szeretné. Főleg akkor kemény dió a beton törése, a meg van erősítve betonvassal is. Aztán pedig a beton törmelék elhordása is macerás. De egy kerti beton járda, amelyik lehet körülbelül egy méter széles vagy még ennél is keskenyebb nem okoz megoldhatatlan feladatot.

Sokkal nagyobb fejtörést jelent ennél egy teljes szélességében lebetonozott út a kertben a nagykapunál. Vagy még ennél is nagyobb munka egy teljesen lebetonozott udvar beton burkolatának az esetleges eltávolítása és lecserélése.

szurke járda burkolat

Leier Piazza járda burkolat szürke színben. A szürke a Piazza legnépszerűbb színe

Ilyenkor jogos kérdés, hogy az új burkolatot nem lehetne-e a meglévőre rakni. A beton járdánál szilárdabb alapot nem kell keresni sem egy térkő burkolathoz. Az viszont igaz, hogy a víz elvezetését meg kell oldani valahogy, mert a beton nem engedi majd a burkolatra hullott csapadékvíz akadálytalan beszivárgását a talajba.

Ha megfelelő lejtése van a beton burkolatnak, akkor a térkő burkolat alá és a meglévő járda felületre beszivárgó csapadék is jó eséllyel el fog folyni a burkolatról. Ha viszont nincs lejtése a meglévő burkolatnak, és tócsában áll rajta a víz egy kiadós eső után, akkor vagy lyukakat fúr a betonba a tócsák közepén, hogy a térkövek alá beszivárgó eső és olvadt hó leszivároghasson a régi beton burkolat alá. Vagy pedig a térkő burkolat hézagait nem fugázó homokkal fogja feltölteni, hanem olyan vízzáró anyaggal, ami nem fogja beengedni a burkolatra hulló csapadékot a térkövek alá.

Mi lehet a legnagyobb gond a beton térkövezésekor?

Egy kertben végig futó beton járdánál nem lehet gond a járda térkövezése. A beton járdának nincsenek felépítményei. Mindössze arról van szó, hogy a járdára kerül az ágyazó réteg, aminek az eligazítása, lehúzása után már rakhatja is le a térköveket. Persze azért ennyire nem egyszerű a kerti járda térkővel való burkolása sem, mert a térkövek lerakása előtt még a szegélyt is ki kell építeni. Erre azért van szükség, hogy a lerakott térkövek stabilan álljanak a helyükön, és ne mozduljanak el a járdára nehezedő terhelés, és a téli fagyok térköveket mozgató hatása miatt.

A járda két oldalán azonban ki lehet alakítani a térkő szegélyt, és ezek közé le tudja rakni a burkolatot. Mindössze annyi történt, hogy az új burkolat szintje fentebb került az ágyazó réteg és a térkő vastagságának magasságával. Ez jelenthet nagyjából 10 centimétert. A kertben húzódó járdánál ez sokszor nem jelent gondot.

Mi a helyzet azonban például a nagykapunál lebetonozott útnál vagy a garázsajtónál? Itt már bizony érdekesebb a térkövezés. Alapesetben persze a meglévő beton burkolat mellé is kiépítheti az új térkő burkolatot stabilan tartó szegélyt, és ha a szegély megköt, akkor az ágyazóréteg lehúzása után rakhatja le a beton burkolatnál sokkal mutatósabb térkő burkolatát. Mi lesz a helyzet azonban a meglévő nagykapuval és a garázsajtóval?

  • Fogja tudni nyitni a kaput és a garázsajtót akkor is, ha az előtte lévő burkolat 6-8 vagy 10 centiméterrel magasabban lesz?
  • Ha ki fogja tudni nyitni a nagykaput és a garázsajtót, akkor nincs semmi gond, mert még éppen el fog férni a nagykapu alatt az újonnan lerakott térkő burkolat is. Ha viszont nem fog nyílni a kapu vagy az ajtó, akkor meg kell emelni a kapuszárnyakat annyira, hogy a magasabban lévő burkolaton is ki tudja nyitni. Vagy pedig le kell vágni a kapu aljából és a garázsajtó aljából annyit, hogy továbbra is nyitni tudja majd.

Persze akkor sincs azért olyan nagy baj, ha a kapu és a beton burkolat között nincs éppen 10 centiméter, de azért van jó néhány centi. Ilyenkor a kapu és a beton burkolat közötti magassági különbség függvényében választhat a burkolási lehetőségek közül.

  1. leier granite burkolat

    Leier Granite fehér kerti burkolat

    Ha 5-6 centiméteres távolság van a kiskapu és a beton burkolat között, akkor már nyert ügye van. Ilyenkor a 4 centiméteres vastagságú, gyalogos forgalomra tökéletesen használható kerti lapokat fagyálló kültéri ragasztóval már gond nélkül fel tudja ragasztani a meglévő beton járdára, és fogja tudni nyitni a kaput.

  2. A nagykapu és az előtte lévő beton burkolat közötti 4-6 centiméteres különbség már nem lesz elegendő, mert már a személyautós forgalomra beépített térkövek is 6 centiméteres vastagságúak, és egy centimétert még felszámolhat a fagyálló ragasztó miatt is.
  3. 7 centiméteres különbség azonban a személygépkocsi forgalomra használt útnál már tökéletesen elég.
  4. Teherkocsi forgalomnál azonban kevés a 7 centi is, mert a teherautós forgalmat elbíró térkövek 8 centiméter vastagságúak, és még ehhez jön hozzá a fagyálló kültéri ragasztó. Legalább 9 centire van szükség teherautós forgalomnál.
  5. Ha pedig van 12-15 centiméteres távolság is a nagykapu és a beton burkolat között, akkor a fagyálló kültéri ragasztó helyett akár 4-5 centiméter vastag ágyazó rétegbe is rakhatja a 8 centiméteres térköveket. Persze ez a lehetőség azért ritkán fordul elő, mert nem sűrűn fordul elő, hogy 15-20 évvel ezelőtt arra gondoltak az emberek, hogy ha majd 2016-ban, amikor nem fog annyira tetszeni már a a szürke beton burkolat, akkor legyen helyem majd a kiválasztott színű térkő burkolat lerakására is.

Vagy Ön gondolt arra a kétezres évek elején, hogy most majd szeretné térkövezni a beton járdáját?