Bontott tégla járda építésébe akkor érdemes fognia, ha a rusztikus, természetes stílust kedveli elsősorban. A bontott téglából épült járda burkolat színvilágával és rusztikus megjelenésű természetességével a klasszikus, hagyományos stílust kedvelők kedvenc járdaburkolata.

A téglából, bontott téglából épült járda burkolatok hamisítatlan természetes szépségükkel hódítanak elsősorban. Arra azonban számítson, hogy a bontott téglából nem feltétlenül fagyálló járda burkolatot fog építeni a kertjében. Abban természetesen bízhat, hogy a jó régen, akár 100-150 évvel ezelőtti téglából épült épületek bontásából kikerülő bontott téglák sokkal jobban fogják bírni a téli időjárás viszontagságait, mint az utóbbi évtizedekekben égetett kerámia téglák.

bontott tégla járda

A bontott tégla természetes megjelenésű járda burkolatot ad. Az a kérdés, hogy a burkolat mennyire fogja bírni a téli fagyot

Azonban azzal számolnia kell, hogy a telenkénti nálunk szokásos 30-40 fagyási olvadási ciklust a járda burkolatba lerakott téglák nem fogják törés nélkül átvészelni. Ezért tavasszal a burkolatban az eltört, szétfagyott téglákat érdemes lesz kicserélnie ép, egész téglákra. Mit jelent ez a gyakorlatban?

  • Leginkább azt, hogy amikor a bontott tégla burkolat készítéséhez vásárolja meg a szükséges tégla mennyiséget, akkor érdemes jóval több téglát beszerezni. Mégpedig azért, hogy necsak a lerakáshoz legyen elég a tégla, hanem tartalékban is maradjon bőséggel az elkövetkező évek várható cseréihez is.

A bontott tégla járda azonban még ezzel a korlátozott fagyállóságával is igen vonzó burkolóanyag a természetességet kedvelő burkolatra vágyóknál. Ez nem a véletlen műve.

  • A korlátozott fagyállóságával szemben ugyanis sokan sokkal jobban értékelik a lerakott járda burkolat természetességét, még akkor is ha ez azzal a kellemetlenséggel jár, hogy évenként cserélni kell a burkolatban a telente szétfagyott téglákat.
  • A másik jelentős előnye a bontott tégla burkolatnak a kedvező ára. A beton térkő burkolathoz szükséges térkövek árának nagyjából a feléért is meg lehet ugyanis vásárolni a tégla járdához szükséges bontott tégla mennyiséget. Azzal persze számolni kell a vásárláskor, hogy több utánajárásba fog kerülni a bontott tégla beszerzése, mintha beton térkövet vásárolna.

Ha azonban a természetes bontott tégla burkolathoz nem ragaszkodik feltétlenül, akkor a tégla járda építése előtt érdemes meggondolni, hogy tényleg bontott téglából építené-e meg kerti burkolatát? Vagy inkább a kisméretű téglához megszólalásig hasonlító betonból készült térkő burkolatok közül választja valamelyiket. Ezek a betonból készült burkolóelemek garantáltan fagyállóak, és nem kell majd tartania a burkolat elemeinek a szétfagyásától.

  • Barabás kő burkolat

    Kerti járda Barabás téglakőből. A klasszikus piros és sárga-piros színvilág helyett inkább grafit vagy antracit-barna színben választaná Barabás téglakő járdáját?


    Ha a teljes természetesség helyett inkább a praktikus fagyállóságot részesíti előnyben a járda burkolata elkészítésekor, akkor választhatja a Barabás téglakövet. Ez a kisméretű téglára hasonlító burkolat lehet a sárga-piros vagy piros is. A Barabás téglakő burkolatot a két természetes téglaszín helyett még barna, antracit-barna és grafitszürke színben is megépítheti udvarában.
  • bontott tégla terasz burkolat

    Semmelrock Fuego Antico bontott tégla burkolat kerti pihenőhelye, járdája, kerti útja burkolására


    Választhatja bontott tégla helyett, például a Semmelrock Fuego Antico térkő bontott tégla mixét is a beton erősségével. A 24×12 centiméteres elemek a bontott tégla vöröses-sárgás színvilága mellett még szürkés árnyalatú téglaelemeket is tartalmaz. Téglavörös színvilágban választva azonban a bontott téglára tényleg megszólalásig hasonlító burkolatot építhet kerti járdája burkolatának.

Ha viszont nem szeretne beton térkő burkolatot a kertjébe, még a téglaburkolathoz hasonlító árnyalatban sem, akkor bontott tégla járda burkolatát építse meg gyalogos forgalomra szánt járdája burkolataként.

A bontott téglával burkolt kerti járda építéséhez a burkolathoz szükséges bontott tégla mennyiség megvásárlása után az első feladat a járda nyomvonalának a kijelölése.

  • A járda nyomvonala lehet egyenes is.
  • Stílusosabb azonban a fák és bokrok között kanyargó járda burkolatnak a megépítése. Egy ilyen kanyargós járda építése persze hosszadalmasabb, és nehezebb is. Azonban éles kanyarok nélküli járdát akár még vágási hulladék nélkül is kialakíthat a bontott téglákban. Az biztos, hogy egy kanyargós járda sokkal érdemesebb, egy nyílegyenesen lerakottnál.

Ha egy ösvényszerű járdát szeretne kialakítani a kertben, akkor ehhez akár egy 30-40 cm széles járda is elegendő. Ha azonban 80-90 centiméter széles járdát alakít ki, akkor a járdán már ketten is el fognak férni egymás mellett. Gondolja át, hogy melyik megoldás lesz a jobb.

A nyomvonal kijelölése után a burkolat alapjának a kiszedése következik. A gyalogos forgalomra szánt járda burkolathoz nem kell mély alapot készíteni. Már elég lehet 20 cm mélyen kiszedni a földet a járda nyomvonalán. 30 centiméteres mélységgel pedig már igen stabil alapot tud kialakítani a burkolat alapjaként. Ez a 20-30 centiméteres mélység azért is jó, mert így nincs veszélyben a kertben futó víz és gázvezeték sem.

A burkolat alapjaként kiásott tükörbe zúzottkő alapot érdemes rakni, mert ez a megfelelő tömörítés után jól el fogja vezetni a burkolatra hullott esővízet is. Zúzottkő helyett sokszor sóder alapot kap a gyalogos forgalomra készülő járda burkolat.

  • Ez is jó akkor, ha cementes fugával lesznek kitöltve a burkolat fugaközei, és a burkolatra hullott csapadék a járda burkolat megfelelő lejtésének a kialakításával a felszínen lesz elvezetve.
  • A burkolatra hulló csapadék fugaközökön való alapba szivárgásákor azonban nem szerencsés a sóder alap, ugyanis ez nem lesz megfelelő majd a téli időszakban a burkolat alapjába bejutó csapadék megfelelő altalajba vezetéséhez. Vagyis sóderalapnál nagy a veszélye a burkolat felfagyásának.

Az alapréteg kialakítása és tömörítése után A járda burkolat szegélyét kell kialakítani. Ha stabil burkolatot szeretne, akkor betonba rakni a burkolat szegélyét. Ha viszont a járda burkolathoz nem szeretne betonba rakott szegélyt építeni, akkor a bontott tégla járda burkolat szegélyének tökéletesen megfelelhet a hosszába, függőlegesen, stabilan lerakott tégla is. A 24 cm-es tégla függőlegesen lerakva már stabil keretet fog adni a burkolatnak.

A burkolat két szegélyének a kialakítása után az eltömörített, ledöngönt zúzottkő rétegre a burkolat alá folyamhomok vagy homok ágyásszegélyt rakjon. Ezt elsimítva tudja majd a bontott téglákat lerakni. Az ágyásszegély magasságnak elsimításakor számítson arra, hogy a burkolat alapja még fög majd ülepedni, ezért kb. 1 cm-rel magasabban legyen majd a lerakott burkolat szintje a végleges magasságnál. Ez pedig azt jelenti, hogy a lerakott téglák felső szintje is magasabban legyen a szegély szintjénél.

  • A bontott téglák lerakásakor viszonylag nagy fugaközöket hagyjon azért, hogy a töredezett, egyenetlen méretű téglák lerakása ne okozzon nehézséget.
  • A fugaközöket kitöltheti majd homokkal vagy folyamhomokkal is akkor, ha a burkolat alapja jól el fogja majd vezetni a burkolatra hulló csapadékot. Ehhez a 30 cm mélységű zúzottkő aljzat gyalogos fogalomnál megfelelő lesz.
  • A 30 cm mélységnél kisebb alapnál azonban érdemes cementes, habarcsos fugát kialakítani, mert ez nem fogja beengedni a burkolatra hullott csapadékot a burkolatba, és nem fog felfagyni a burkolat. Ilyenkor azonban a járda burkolat megfelelő lejtéséről is gondoskodni kell a burkolatra hullott esővíz felszíni elvezetéséhez. A felszíni vízelvezetésre kialakított bontott tégla burkolatot érdemes impregnálással felületkezelni. Ez is segíteni a burkolat vízzáróságának a növelését, és mélyebb, tónusos színt is ad a sárga-piros tégla burkolatnak. Ezt az impregnálást érdemes évente, de legalábbis néhány évente elvégezni, mert az impregnálással megnövelt vízzárás nemcsak a vízzáróságát növeli a burkolatnak, hanem a téglák szétfagyásának a veszélyét is csökkenti. A burkolat impregnálását érdemes ősszel, még idejében, a téli fagyok beállta előtt elvégezni.

Beton térkő burkolatokat betonalapra is lehet ragasztani fagyálló, flexibilis ragasztóval. Bontott tégla burkolatnál azonban éppen a bontott tégla mérsékelt fagyállósága miatt nem szerencsés a tégla ragasztása.