Kerti grillsütő nélkül nehezen képzelhető el a szabad tűzön való sütögetés utolérhetetlen ízeinek élvezete. Akár családi körben, akár nagyobb baráti társaságban kezd hozzá a sütésnek, a grillsütőnek tökéletesen kell szuperálni. Milyen is legyen azonban a kerti grillező, és hogyan készítse el?

kerti grillsütő építése

Kerti grillsütő építése házilag

Ha az üzletközpontokban vásárolható mobil kerti grillsütők helyett egy saját maga által épített stabil grillsütőt szeretne a kertbe, akkor téglából néhány egyéb anyag felhasználásával építhet a kertjében. Hogyan is lásson azonban hozzá?

Az első kérdés mindjárt az, hogy mihez is lásson hozzá? A grillezéskor ugyanis nyárson lehet sütni a finomabbnál finomabb falatokat. Nem érdemes azonban lemondani a bográcsban elkészült ételek fenséges ízeiről sem, mert a bográcsban nemcsak sülteket, hanem ízletes ételeket is tud majd főzni. A nyárson sütött szalonnánál vagy kolbásznál mindenki saját magának forgatja a tűzön a falatozni valóját. A bográcsozásnál azonban általában valaki főz a meghívott társaságnak.

Az üzletekben vásárolható kerti grillezőkön nem lehet szalonnát sütni, és főleg nem lehet bográcsban gulyáslevest vagy slambucot főzni. Ha viszont az üzletekben készen kapható grillezők helyett saját maga épít a kertben egy grillsütő helyet, akkor azt megépítheti akár úgy is, hogy azon szalonnát is süthetnek majd nyárson, és még bográcsállványt is állíthatnak alkalomadtán a tűztér felé nemcsak gulyásleves, hanem például halászlé vagy akár egy finom pörkölt főzéséhez is. Ehhez jónéhány téglára és néhány egyéb anyagra, meg persze némi munkára lesz szüksége. Ha így nézzük, akkor a kerti grillsütő formájában szalonnasütőt és bográcsozásra alkalmas tűzrakót is építhet.

  • A barátainak biztos tetszene ez az ötlet. Van kedve hozzá?

A tégla mellett még szüksége lesz persze a betonozáshoz cementre, sóderre és vízre, betonacélra, meg persze samott téglára is a grillezéshez. Érdemes ezért előre megterveznie a kerti grillsütő építését.

Kerti grillező megépítése

A grillező alapját mindenképp érdemes betonból kiönteni. Ez azért jó, mert stabil alapot fog adni a grillsütő építéséhez használt téglafalnak. Akár már a 10 cm vastag betonlap is megteszi, de ha mindenképp stabil kerti szerkezetet akar építeni, akkor legyen 15 centiméter vastag a beton.

A kisméretű tégla 25 centiméteres, ezért ha három és fél téglát tervez a grillsütő 1-1 oldalára, akkor egy 90×90 centiméteres sütő körül már egy nagyobb baráti társaság is vígan sütögetheti a pecsenyéjét. Sülhetnek a nyársra tűzött szalonnák, és a grillezéshez is bőséges hely lesz majd. Ha igazán nagy grillezőt szeretne, akkor hozzáadhat még 1 illetve 1-1 téglát a grillsütő oldalaihoz. Ha pedig egy kisebb is elég lesz Önöknek, akkor az egyik oldalról elvehet 1 téglahosszat.

Az alap elkészítéséhez ki kell ásnia a földből a 90×90 centiméteres, 15 centiméter mély alapot, és ezt ki kell önteni a sóderből, cementből és vízből összekevert betonnal. Az alapba betonacél hálót érdemes tenni, mert ez biztos, hogy megfelelő stabilitást fog adni, és télen sem fog szétfagyni a beton. De ha a betonháló helyett betonacél szálakat megfelelő sűrűségben (körülbelül 15-20 centiméterenként) összeköt kötöződróttal, akkor is biztos lehet benne, hogy stabil lesz az alapja kerti grillezőjének. Bízhat benne, hogy télen sem fog majd szétfagyni a beton.

A frissen elkészített betont néhány napig rendszeresen locsolni kell, de a beton kötéséhez szokásos 28 napot azért nem kell kivárni a falazat elkészítésével. A betonozástól számított egy hét múlva már nyugodtan építheti tovább a grillsütőt.

A tűztér alját is betonnal kell kiönteni, de ennek a közepébe már kell tenni egy vasrácsot rostélynak. A kétoldali téglafal szélességét leszámolva, ennek a betonlapnak 65×65 centiméteresnek kell lenni, és a közepébe kerül a hamu lecsorgására szolgáló vasrács. Ezt a vasrácsot készen is megvásárolhatja, vagy pedig acélból és betonvasból is elkészítheti. A tűztér aljául szolgáló 65×65 centiméteres betonlapot (közepében a vasráccsal) is érdemes előre elkészíteni (például az alapozással együtt), mert ennek a betonnak is meg kell kötni, és utána fogja tudni majd behelyezni a helyére.

kerti tűzrakó

Kerti tűzrakó Barabás téglakőből

Ha a betonalap elkészítése után eltelt az egy hét, akkor hozzá is kezdhet a grillező megépítésének. Egy centiméteres fugával ki fog jönni a 90 centiméteres távolság. Az alsó két sorban 1 tégla hosszan hagyja ki a falazást. Ez lesz majd a lehulló hamu eltávolítására szolgáló nyílás. Ez a nyílás maradjon meg még a második sorban is, hogy kényelmesebben ki tudja szedni a hamut.  Az egymásra rakott téglasorokat kötésben falazza fel 7-8 téglasor magasságában.

A második sort már kötésben falazza fel úgy, hogy a hamuzó nyílás felett maradjon ki még egy tégla ebben a sorban is. A hamuzó nyílás körüli falazást könnyen meg tudja úgy csinálni, hogy az alsó sorban a hamuzó nyílás két oldalán az 1-1 egész kisméretű téglát befelé fordítva rakja le, és a felette lévő második sorban így ki fog jönni a téglák kötése, és a hamuzónyílás is elkészül két kisméretű tégla magasságában.

A harmadik és az azt követő soroknál már ne hagyjon ki téglákat a hamuzónyílás felette sem, és 7-8 tégla magasságig a kisméretű téglákat kötésben falazva építse fel a nyársalót.

A 7-8 téglasorral a grillező magassága 50-60 centiméteres lesz. Ez a grillezéshez, nyársaláshoz és szalonnasütéshez is megfelelő magasság lesz majd.

  • Ez a magasság éppen kényelmes a szalonnasütéshez és a nyárson sülő kolbászokhoz vagy egyéb húsokhoz is. A grillező falán meg lehet támasztani a nyársat, és vízszintesen lehet a nyársat tartani, forgatni. A tűztér alja egy téglahossz magassággal meg lesz emelve, ezért a tűz a megfelelő magasságban lesz. Sülni fognak a nyársra tűzött finomságok. Nem kell attól sem tartani majd, hogy a megemelt tűztér nélküli kerti sütőkben gyakran előforduló lefelé lógó nyárs végén lévő húsok már megsültek, miközben a hátrébb lévők még igencsak rágósak. A vízszintesen tartott nyárson, a megemelt tűztér felett egyenlegesen fognak sülni a finomságok.
  • Ez az 50-60 centiméteres magasság megfelelő a grillrácson való sütéshez is, mert egy széken ülve kényelmesen mellé ülhet a grillezőnek, és forgathatja a rácson sercegő, sülő hússzeleteket.
  • Nem utolsó sorban a bográcsozáshoz is megfelelő lesz ez a magasság, mert a megemelt tűztérnek hála, nem kell majd annyira lehajolni a bográcsban főzött finomságok kevergetéséhez és kóstolgatásához.

A falazással persze még nincs kész a kerti grillsütő. A falazásból még kimaradt kisméretű téglákat hosszában állítva habarccsal rögzíteni kell az alaphoz és a falhoz, mégpedig a négy sarokból háromban, és a tisztítónyílás kivételével a másik három oldalfal felezőjénél.

Ezekre az állított téglákra helyezze rá a már korábban (legalább egy hete, de inkább 1 hónapja) kiöntött, és gondosan locsolt tűztér alját. Az állított kisméretű téglákra felemelt tűztér alja ezzel (beleszámítva a 10 centiméteres beton vastagságot is) körülbelül 35 centiméteres magasságba kerül az alaptól, vagyis kb. 15-25 centiméteres magasságban lesz a grillező felső szélétől. Ez a magasság a grillezéshez tökéletesen megfelelő, hiszen nem lángoló tűzön fogja sütni a grillezett húsokat, hanem a hamvadó parázson vagy faszénen. A megemelt tűztérnek még az az előnye is megvan, hogy az alatta lévő nyíláson keresztül az égő és parázsló tűz folyamatosan kapja az oxigént, és sokkal jobb minőségű parazsat tud majd készíteni a grillezéshez.

A tűztér rostélyát még be kell rakni a tűztér aljául szolgáló beton előre kialakított szögvas keretébe, és szerkezetileg már kész is a nyársaló.

Ha elkészült a nyársalásra is tökéletesen használható kerti grillező szerkezetével, akkor már csak annyi van hátra, hogy megóvja a tűztér szerkezeti épségét. Vagyis a samott és vízüveg keverékével kenje ki a tűzteret, hogy a tűz ne égesse ki a téglákat összetartó habarcsból a cementet.

Egy ilyen kerti grillezőnek az elkészítéséhez a körülbelül 100 darab kisméretű téglán kívül csak a betonozáshoz szükséges sóderre és cementre, valamint betonacélra van szükség az alap megerősítéséhez, és a rostély elkészítéséhez.

Mi kell még a kerti grillsütő megépítéséhez?

kerti grillező építése

Kerti grillsütő építése grillező ráccsal

A nyárson sütés már akár indulhat is kerti grillezőjén. Persze a tűztér felé egy grillező rácsot még biztosan be kell majd szereznie, és a bográcsozáshoz is szüksége lesz még egy bográcsra és a bográcstartó állványra is, de ezeket azért már egyszerűbb lesz beszerezni, ha már elkészült a kerti grillsütő.

Taverna Gigant terasz burkolat

Leier Taverna Gigant terasz burkolat beige színben. Tetszik Önnek

A vendégek meghívása előtt érdemes még térkő burkolatot is építeni a grillező köré. Akárhány vendéget fog meghívni majd a grillpartikra, biztos lehet benne, hogy a 4 centiméteres kerti lapokból lerakott burkolat is tökéletesen megfelelő lesz. Az így megépített burkolatra pedig bátran kirakhatja majd a vendéglátáshoz szükséges asztalt vagy asztalokat és székeket is.

Mikor fogja meghívni barátait az első kerti grillpartira?