A térkő impregnálás a térkő burkolat szépségének a megőrzését segíti. A térkő impregnáló rendszeres használatával elősegítheti a burkolat szépségének tartós megőrzését. Az impregnálással könnyen és gyorsan tisztán tudja tartani térkő burkolatát évtizedeken át.

impregnált térkő burkolat

Nézze meg az impregnált és impregnálás nélküli térkő burkolatot. Impregnálás után a térkő kevésbé koszolódik

Ha a térkő burkolatot impregnálóval vonja be, akkor a burkolatra felvitt impregnálószer filmszerű bevonatot képez a burkolaton, és megvédi az esőtől, olvadó hólétől és a különféle szennyeződésektől is. Az impregnálással egy olyan víztaszító felület kerül a burkolatra, ami nem engedi a térkövek pórusaiba a nedvességet és a különféle szennyeződéseket.

A térkő impregnáló használatával a burkolatra került nedvesség anélkül lepereg a burkolatról, hogy beszivárognak a térkövek pórusaiba. Így az impregnálással kezelt térkő burkolat a szépségét tartósan megőrizve ellent tud állni az időjárás viszontagságainak, és a legmakacsabb szennyeződéseknek is.

Ha a térkő burkolat impregnálását rendszeres időközönként, évente, kétévente elvégzi, akkor a szakszerűen felvitt impregnálószer megvédi a burkolat tisztaságát és szépségét. Mégpedig azzal, hogy nemcsak a nedvességet, hanem a zsíros és olajos szennyeződéseket is távol tartja.

Az impregnálással felvitt filmszerű védőréteg olyan védelmi burkot képez a felületen, ami a kifröccsent üzemanyagokkal és bármilyen más olajos és zsíros szennyeződéssel szemben védelmet ad. Nem fog beleivódni a burkolatba a szennyeződés, hanem az impregnálás révén könnyen és gyorsan letakarítható lesz a burkolatról.

Az impregnálással felvitt filmszerű bevonat azonban nemcsak a burkolat tisztaságát védi, hanem a csúszásbiztonságát is csökkenti. A felvitt filmszerű anyag ugyanis beivódik a térkövek felületébe, és eltömíti a pórusokat. Emiatt a tömítődés miatt azonban a felület érdessége és ezzel együtt a tapadása is csökken. Ez pedig növeli a csúszásveszélyt.

Még nagyobb az elcsúszás veszélye akkor, ha falevelek kerülnek az impregnált felületre vagy eső esik rá. A nedvesség ugyan nem ivódik be a burkolatba, lepereg a filmszerű bevonatról, azonban az elcsúszásnak még nagyobb lesz a veszélye. Különösen az idősek, a gyerekek, valamint a mozgásukban valamilyen okból korlátozottak vannak nagy veszélyben az impregnálás miatt nem kellően csúszásbiztos burkolaton.

A térkő burkolatra felvitt impregnáló réteg a burkolat rendszeres használatakor fokozatosan kopik le a felületről. Ezért szükséges időnként, évente, két évente újra impregnálni a burkolatot.

semmelrock picola fövenybarna kerti burkolat

Semmelrock Picola fövenybarna kerti burkolat kerti pihenője, terasza burkolására. Impregnálással tartósan szép marad

Cserébe viszont a szennyeződések nem fogják elcsúfítani a burkolat szépségét, és lehetővé teszik a burkolatra kerülő szennyeződések könnyebb eltávolítását is a burkolatról. Ráadásul az impregnálással nemcsak az olajos és zsíros szennyeződések nem fognak bekerülni a térkövek pórusaiba, hanem a levegőben szálló por sem. A filmszerű védőréteg ugyanis mindenféle szennyeződéssel szemben védelmet ad addig, amíg nem kopik le a védőréteg.

Mik a térkő impregnálás legfontosabb előnyei?

Térkő burkolat védelme a nedvesedéssel szemben

A térkő impregnálószer rendszeres felvitele megvédi a térkő burkolatot a nedvesedéssel szemben. A térkő felületére felvitt filmréteg megnöveli a térkövek vízlepergető képességét. A nedvesség nem fog bejutni a pórusokba, hanem egyszerűen lepereg a filmszerű bevonatról.

Az impregnálás a nedvesség elleni védelemmel még jobban megnöveli a térkő burkolat védelmét a fagykárokkal szemben. A nedvességet még kevésbé beszívó beton térkő burkolat még tartósabb lesz.

Koszolódással szembeni védelem

A burkolat felületére felhordott filmréteg a levegőben szálló portól, az olajos és zsíros szennyeződésektől is védi a burkolat felületét.

A térkő impregnálószer szakszerű felvitele után a legmakacsabb olajos és zsíros szennyeződések sem ívódnak be a pórusokba, hanem egy egyszerű törléssel könnyen le tudja takarítani a szennyeződést és port a burkolatról. Térkő burkolata tartósan tisztán marad.

Térkő burkolata megtartja a színét

Rendszeres impregnálással nemcsak megőrizheti térkő burkolata színvilágát és szépségét, hanem még mélyebb tónusú is lesz a burkolat színvilága.

Az impregnálással kezelt térkő burkolat nem fakul ki, és az UV-sugárzással szemben is védelmet nyújt. Az impregnált térkő burkolat megőrzi eredeti színvilágát és tartós szépségét.

Könnyebb tisztítás és takarítás

Gondolja csak el, hogy a burkolatra kerülő zsíros és olajos szennyeződések nem ívódnak be a térkövekbe, hanem ottmarad az impregnált felületen, és onnan a legtöbb esetben egy egyszerű törléssel is letakaríthatja onnan. Tisztításkor nem kell dörzsölni és nem kell súrolni a burkolatot. A legtöbb esetben elég egy egyszerű törlés is a szennyeződés letakarításához.

Tartósan szép térkő burkolat hosszabb élettartammal

A burkolatra hulló csapadék lepergetése révén a fagyálló és kopásálló térkő burkolat felfagyás és repedésmentes élettartalma még hosszabb lehet. Ráadásul úgy, hogy a burkolat megőrzi eredeti színét és szépségét.

Térkő impregnálás házilag

A térkő impregnálás sokkal könnyebb és egyszerűbb folyamat, mint magának a térkő burkolatnak a lerakása. A térkő burkolat alapjának a megfelelő rétegrendek szerinti szakszerű kialakítása és a térkövek egyenletes lerakása sokkal nagyobb kézügyességet és tapasztalatot igényel, mint a térkő impregnálószernek a házilagos felhordása. Burkolata impregnálásába bátran belevághat saját maga is.

asti natura járda burkolat

Asti Natura világosszürke járda burkolat a Semmelrocktól. Ezek a nagyméretű lapok jól mutatnának kerti burkolataként? Impregnálással tartósan szépek is maradnak

Az a legjobb, ha az újonnan lerakott térkő burkolatot impregnálja. Azért, mert ekkor a még tiszta térkő burkolatot tudja megvédeni a nedvességtől, portól és egyéb szennyeződésektől. Ha viszont nem most rakta le az impregnálásra kerülő térkő burkolatot, akkor az impregnálás előtt mindenképp meg kell tisztítani a burkolatot a szennyeződésektől.

Nemcsak a térkövek felületéről kell letakarítani a port és a zsíros és olajos szennyeződést, hanem a fugaközökből is ki kell gyomlálni a gyomokat. A burkolatra került olajos és zsíros foltokat az ilyen szennyeződést oldó szerek valamelyikével tudja megtisztítani. A fugaközökből a füvet, gyomokat és a mohát ki kell szedni. Utána érdemes az egész felületet vízzel, magas nyomású mosóval megtisztítani. A nagy nyomású mosás a legtöbbször a fugahomokot is kimossa a fugaközökből. Ezért a hiányzó homokot pótolni kell. Ha sok hiányzik a fúgaközökből, akkor nem is egyszer, hanem 1-2 hét elteltével újra érdemes feltölteni a fugákat, mert addigra leülepszik a homok. Főleg akkor, ha közben volt egy kiadós eső is. A fugahomokot besöpréssel tudja fugákba bejuttatni, és a felesleget pedig le kell takarítani a burkolatról.

A térkő impregnálószer felvitelére az egyik leggazdaságosabb megoldás a hengerezéssel való felhordás. Ecsettel való felhordás meglehetősen lassú lehet. Öntözőkannával pedig meglehetősen sok kellhet az impregnálóból. Hengerezéssel viszont gazdaságosan tud impregnálni. Arra kell figyelni, ha a fugahomokkal teljesen fel vannak töltve a fugák, akkor a henger összeszedi a homokot, és ez nem jó. Ilyenkor érdemes locsolórózsával felhordani vékonyan az impregnálószert a burkolatra.

A még tartósabb védelem érdekében érdemes lehet 2 rétegben felhordani az impregnálószert. Ekkor még hosszabb élettartamú lesz a térkő burkolat felületvédelme.

Ha pedig megkopott az impregnálás, akkor érdemes újra megismételni az impregnálást. Ez a burkolat használati gyakoriságának függvényében évente, kétévente való impregnálást igényelhet.