37
éve
Térkő akciók - Járjon jól! Kedvező térkő árak várják
06 26 375-171
Térkőakciók
AJÁNLATKÉRÉSE TARTALMA
0
TÉRKŐ KERESŐ
Kezdőlap / LEIER TÉRKŐ BURKOLATOK / Leier szegélykövek

Leier szegélykövek

Beton szegélykő is kell térburkolata szépségéhez

Amikor burkolatát építi, a térkő kiválasztásával foglalkozik.

 • Ha van kedvelt márkája, akkor pillantásával ezt keresi.
 • Ha pedig nincs, akkor azon gondolkodik, hogy melyiket válassza.
 • Milyen színű legyen a burkolat?
 • Hogyan harmonizáljon az épület stílusával?
 • Milyen mintát alakít majd ki? A különböző színű és formájú térkövekből egyedi mintát képzelt el, vagy inkább egyszínű burkolat az álma?
 • Gyalogos közlekedésre lesz, vagy autóval is rá fog hajtani?

A tervezéskor még nem azon jár az agya, hogy hogyan fogja befejezni a burkolatot. A burkolat összeálltával azonban a részletek is kezdenek majd fontossá válni.

 • A szegélyezés a szép és tartós burkolat fontos része. Az ívelt felülettel kialakított kerti szegélykő lezárja a burkolatot, és el is választja a körülötte lévő füves területtől.
 • Esztétikus átmenetet ad a zöldterület és a burkolat között, és fixen tartva a térköveket védi az elmozdulástól a burkolatot.

Szegélykövek beépítése térburkolatához

Ha még nem épített térburkolatot, akkor talán azt gondolja, hogy a szegélyköveket a burkolás végén kell a helyére rakni, és már kész is van a burkolat. Ez azonban nem így van.

 • Burkolatát a szegélykövek fogják egyben tartani, és ezért ezeket mélyebbre kell rakni, és betonozással is érdemes megerősíteni. Éppen ezért a térkövezést a szegély kialakításával kell kezdeni. A megerősített szegéllyel a burkolat sokkal tartósabb lesz.

A burkolat építésekor a szegélyek kiépítésével pontosan kijelöli a térburkolat helyét. Burkolata mozdulatlanságáért a szegélyköveket érdemes nemcsak mélyebbre rakni az aljzatba a burkolatnál, hanem még egy beton alappal is megerősíteni. A mélyebb elhelyezéssel egy erős oldaltámaszt kap a szegély, a betonalappal pedig még szilárdabban fog állni burkolata. Az elkészülő burkolat biztosabban fog így állni. Nem kell tartani a lerakott térkövek elmozdulásától.

 • Burkolatával évtizedekig nem lesz gond, ha egyszer jól megcsinálja.
 • A vízelvezetés kiépítésével és megfelelő fagyvédő réteg kialakításával a téli időjárást is jól fogja bírni.

Térkő burkolatának elmozdulás nélküli kialakítását a szegélykövek biztosítják. A szegélyezés nemcsak az elmozdulás megakadályozása miatt fontos, hanem azért is, mert a burkolat mindig a szélein károsodhat leginkább. A szegély fixen tartja és védi is a burkolatot. A burkolat aljzatának elkészítése után a szegélykövek lerakásával jelöljük ki a burkolandó területet.

A térkövezés menete

A térkövezésnél a burkolat alapjának az elkészítésére is figyeljen oda. Ez azért fontos, hogy szilárd alapra építse térkő burkolatát, és a vízelvezetésben is fontos szerepe lesz az alapnak.

 1. Amikor az alapot elkészítette, akkor pontosan jelölje ki a burkolandó területet, és kezdheti a burkolást. Ezt a szegélyek kiépítésével kezdje.
 2. A szegélykövek beépítésénél arra ügyeljen, hogy szilárdan álljanak, hisz már tudja, hogy a szegély fogja megakadályozni burkolata elmozdulását.
  • Rakja mélyebbre a szegélyt, mint a burkolatot, és ekkor a szegélykövek megkapják az oldalirányú megtámasztást is.
  • Rakja betonba a burkolatot, és ekkor még szilárdabban fognak állni a térkövek.
 3. A szegély kialakítása, és megkötése után kezdheti a térkövek lerakását. Az egyenletes aljzatra a szükséges fugaközöket meghagyva rakja le a térköveket. Arra ügyeljen, hogy a burkolatnak legyen esése, hogy az esővíz le tudjon folyni, és egy centivel magasabb is legyen a végleges magasságnál, mert az alap tömörödésével süllyedni fog még a burkolat.
    
Megosztás