leier taverna térkő burkolat fugázása

Leier Taverna macchiato térkő burkolat fugázása, a fugaközök feltöltése fugahomokkal

A térkőhomok a térkő burkolat fugaközeit kitöltő besöprő homok, amely a térkövek lerakása után kitölti a térkövek közötti réseket. Térkő burkolat stabilitását biztosítja azzal, hogy a fugaközökbe besöpört térkő homok hézag nélkül kiékeli, megtámasztja a térköveket, és a burkolat stabil szegélyezésével együtt biztosítja a térkövek elmozdulás nélküli stabilitását.

Emellett a térkő homok jó vízelvezető képességével a burkolatra hulló csapadéknak a burkolat alapjába való elvezetésével biztosítja az esővíz és a hólé elvezetését. A kőzúzalékból megfelelő vastagságban és kellő tömörítéssel megépített térkő alap teszi lehetővé a csapadék probléma nélküli elvezetését. A megfelelő vastagságban és tömörítéssel elkészült burkolat alap a burkolat deformálódása nélkül képes elvezetni a burkolatra hulló csapadékot.

A homok a természetben elaprózódott kvarc. Ezt az aprózódást a víz és a szél is okozhatja.

A sivatagokban bőségesen rendelkezésre áll a homok. Ez a sivatagi homok azonban nem használható fel sem az építkezéseknél, sem pedig a térkövezésnél. Azért, mert a szél által elfújt talaj, amiből lesz a sivatagban a homok, a szél hatására simává és gömbölyűvé formálódik. Ebből a homokból nem lehet építkezni.

Az építőipari felhasználásra ugyanis csak a víz által elaprózódott homok alkalmas. Ez pedig bármilyen furcsának is tűnik első hallásra, egyre inkább korlátozott mértékben áll rendelkezésre. Emberi léptékkel mérve ugyanis az építőiparban és térkövezésben felhasználható, víz által elaprózott homok nem megújuló természetes erőforrás. Sokkal nagyobb mennyiségben fogy, mint amilyen mennyiségben keletkezik a természetben.

A betonozáshoz, vakoláshoz és térkövezéshez felhasználható, víz által elaprózott tengerparti, folyami és fosszilis homok a jelenlegi felhasználási ütemet előre vetítve néhány évtized alatt elfogyhat. Jelenleg ugyanis kb. 50 milliárd tonna homokot használnak fel az építőiparban évente. Éppen amiatt, mert a homok a természetben nem megújuló, egyre szűkösebben rendelkezésre álló erőforrás, ezért az elbontás utáni zúzott beton újbóli felhasználása is egyre sürgetőbb lesz.

Magyarországon a betonozáshoz, vakoláshoz és térkövezéshez felhasználható homokot a folyómedrekből vagy a folyók árteréből gyűjtik össze. A tengerekből és óceánokból összegyűjtött homok is a tengerekben és óceánokban lévő sziklák víz általi koptatásából származik, ezért ez is felhasználható az építőiparban. Magyarország azonban nem határos sem tengerrel, sem óceánnal, ezért nálunk „csak” a folyómedrekből nyert homokkal gazdálkodhatunk az építkezés és térkövezés során.

A térkőhomok, a térkövezéskor használt besöprő homok, hasonlóan a betonozáshoz és vakoláshoz felhasznált homokhoz a víz által elaprózott kvarchomok, amit hazánkban a folyómedrekből és a folyók árteréből gyűjtenek össze. Ehhez ömlesztve és zsákos kiszerelésben is hozzá lehet jutni az építőanyag kereskedésekben.

A térkőhomok fő előnye, például a cementtel szemben, hogy kis túlzással korlátlan ideig felhasználható, ha a térkő burkolat fugáinak besöprésekor kimarad néhány zsák homok, akkor ez a kimaradt homok később is bármikor felhasználható lesz a fugák közé besöpört homok ülepedésekor.

Mennyi térkőhomokra van szükség a burkolat fugázásához?

A burkolat fugázásához használt besöprő homok mennyisége függ a térkő burkolat jellemzőitől:

  • A térkő burkolat nagyságától. Minél nagyobb a fugázásra kerülő burkolat, annál több kell a besöprő homokból is.
  • A burkolat terhelésétől és a térkövek magasságától. A gyalogos forgalomra használt 4 cm magas kerti lapok fugáinak besöpréséhez kevesebb térkő homokra van szükség, mint a 8, illetve 10 cm magas teherautós forgalomra alkalmas térkő burkolat besöpréséhez.
  • A fugaközök távolságától. Minél távolabb vannak egymástól a térkövek, illetve kerti lapok, annál több térkőhomokra van szükség a fugázáshoz.

A térkő homok besöprését hogyan csinálja?

Az egyenesre elhúzott ágyazó rétegre rakja le a térköveket. Attól függően, hogy milyen fugaközzel rakja le a térköveket, változik a besöpréshez szükséges besöprő homok mennyisége.

A térkövek lerakása után a lerakott térkövekre rá kell szórni a fugázásra használt homokot, és utána ezt a homokot kell besöpörni a térkövek közötti hézagokba. Egészen addig tart a térkövek fugáinak besöprése, amíg a fugaközök teljesen fel nem töltődnek.

Ezután vibrátoros tömörítéssel érdemes a burkolatot tömöríteni, egyengetni, és utána a fugaközökben leülepedett besöprő homokot utántölteni. Ezután már nem feltétlen kell újra tömöríteni a burkolatot. Egy hónap, 6 hét után azonban valószínűleg még tovább fog ülepedni a fugaközökbe betöltött homok, ezért ilyenkor érdemes újra pótolni a fugaközökből hiányzó homokot. Főleg akkor fog ülepedni a fugaközökbe betöltött homok, ha egy vagy több kiadós eső is éri a burkolatot. Az esőtől még tovább ülepedik a térkövek közé besöpört homok.

Később is időnként, fél évente, évente érdemes újra besöpörni a fugaközöket. Ugyanis az esők utáni ülepedéssel és a burkolat takarításával a fugaközökben lévő homok ülepszik, illetve kiszóródik. A térkő burkolat stabilitása érdekében érdemes rendszeres időközönként megismételni a fugaközök besöprését.