Mit jelent az, hogy másodosztályú térkő? Mitől másodosztályú a térkő? Miben marad el az első osztályútól?

A másodosztályú térkő többféle szempontból is lehet másodosztályú. Nézzük meg a cikkben a két talán legfontosabbat.

Másodosztályú térkő kifutó modellből

Másodosztályú lehet a térkő azért, mert már kifutóban van az adott térkő típus. Talán a stílusa, a formája vagy a színvilága miatt. Kifutó térkő modellek esetén azt történik, hogy a gyártó valamilyen üzletpolitikai megfontolásból az adott térkő típusból nem gyárt már többet.

london térkő burkolat

KK Kavics London térkő burkolat

Az ilyen kifutó térkő típusból lerakott térkő burkolat nem jelent másodosztályú kerti burkolatot udvarában.

Ha nem a legújabb trendeknek megfelelő, például modern térkő burkolatot szeretné lerakni a kertjében, akkor egy már régen a piacon lévő, kifutó térkő típus választása nem rossz.

Az igaz, hogy nem a legújabb trendeknek megfelelő, trendi modern burkolata lesz, azonban a térkövek tartósságával, megjelenésével és minőségével semmi gond nincs. Másodosztályú térkő burkolata évtizedeken át tökéletesen el fogja tudni látni feladatát a kertben.

  • Nem fog a téli fagyokban szétfagyni a térkő. Azért, mert a térkő burkolat fagyálló. Évtizedeken át károsodás nélkül bírja a fagyás-olvadási ciklusokat.
  • Nincs a térköveken esztétikai hiba sem.

Az egyetlen dolog, ami problémás lehet a jövőben a kifutó térkő típusnál a későbbi esetleges pótlás. Azért, mert kifutó modellként ennek a térkő típusnak a gyártását megszüntetik. Ezért, ha később valamilyen okból szüksége lenne a burkolat megnagyobbításához, vagy a hibás térkövek pótlásához ebből a típusból, akkor később már nem fog tudni venni a kifutó térkőből. Legalábbis új térkövet már nem.

Ha új térkőben gondolkodik, akkor másik térkő típust kell vásárolni a térkő burkolat kiegészítéséhez vagy a burkolat kijavításához. Vagy pedig használt térkövet kell keresni az adott, már nem gyártott térkő típusból. Ez nem mindig könnyű.

Másodosztályú térkő minőségi hiba miatt

kavics beton frankfurt térkő

Kavics Beton Frankfurt térkő burkolat

A betonból gyártott térkövek tartós, fagyálló térkövek. Nem kell attól tartani később sem, hogy a téli fagyban szét fognak fagyni. Ezért biztos lehet abban is, hogy a másodosztályú térkő bírni fogja a fagyokat.

A telenkénti 20-40 fagyás-olvadási ciklus sem fogja tömegesen megrepeszteni a térköveket. A nappal megolvadó térkő alapon a hajnali fagyban sem fog szétfagyni a térkő.

A másodosztályú térkő minőségi hibája sokkal inkább valamilyen formai vagy felületi, esztétikai hiba lehet. Mik lehetnek ezek a hibák?

  • Ilyen minőségi hiba lehet a térkövet nyomó forma eldeformálódása vagy túlhasználása. Ilyenkor a milliméterpontos méretű térkő a nyomó forma túlhasználata miatt már nem is annyira milliméterpontos, és emiatt bizony kisebb-nagyobb deformálódások lehetnek már a térkő formájában.
  • A térkő felületi kialakítása is lehet elrontott. Ha a térkő felületét külön munkamenetben alakítják ki, például a térkő nem teljes anyagában színezett, hanem „csak” a felülete, akkor a felületi kialakítással már lehet probléma.

A kifutó szériás vagy esztétikai hibával rendelkező másodosztályú térkőnek az ára is érezhetően barátságosabb lehet az első osztályú térkőhöz képest.