A térkő burkolat mellett és a fugaközeiben is előbb-utóbb megjelennek a gyomok. Mit tehet ezek ellen?

Ha nem betonra ragasztja a térkő burkolatot, akkor ha nem is az első évben, de várható a gyomok megjelenése is a térkövek között.

térkő gyomtalanítása

Térkő burkolata fugaközeiben megjelent már a gyom?

A térkő gyomtalanítására a legkézenfekvőbb megoldásként a gyomirtózás tűnik. A vegyszeres gyomirtással érdemes óvatosan bánni a kiskertekben.

A vegyszerek használata helyett jobb elővenni a jól bevált kapát, a gazok és a gyomok eltüntetésére. A perzselő hatású gyomirtók ugyanis nemcsak a gyomokra, hanem a gyomoktól megmenteni kívánt növényeinkre is veszélyesek. A gyomirtó ugyanis, amire rákerül, azt elpusztítja. A tapasztalat szerint pedig a gyomok sokkal inkább ellenállóak, mint a haszonnövényeink, tehát rájuk még veszélyesebbek a gyomirtó szerek. Ahol a haszonnövényei között bújtak ki a gazok, ott felejtse el a gyomirtó használatát.

Gyommentesítés a térkövek hézagaiban

Más a helyzet azonban a térkő hézagaiban kinövő gyomokkal. Ezeket kapával nagyon kényelmetlen lenne kinyesegetni a térkövek hézagaiból. Ráadásul csak a térkövek közül kiálló részeket tudná levágni a kapával úgy, hogy közben a térkövek felszínét felkarcolná a kapa éle. A kapa élét pedig a térkövekhez csapódás venné ki. Térkövei felszínét és kapája élét is tönkre tenné, miközben a gyomok gyökerei ott maradnának a fugákban, és hamarosan újra felütné a fejét a gaz.

Prága burkolókő járda burkolat

KK Kavics Prága barna járda burkolat

A térkő burkolat hézagaiban kinövő gazok kiirtására használhatja a vegyszeres gyomirtást. Persze legyen körültekintő a gyomirtó permetezésénél. Először is, csak akkor használja, ha nem kell tartani attól, hogy a gyereke a burkolaton tipegve, leülve a kezével felszedheti, és a szájába is veheti a gyomirtó maradványait. Másrészt teljesen szélcsendes időben permetezzen a gyomirtóval, és figyeljen arra, hogy a gyomirtót ne vigye el a szél sehova sem.

Kavics beton járólap kerti út

KK Kavics Beton járólap kerti útként kertjébe is így mutat majd, ha lépőkövekként fekteti le a lapokat

Csakis a térkő burkolat hézagaiban növő gazokat permetezze le. A gyomirtó szerek (például a Glialka vagy Medallon) használatának megvan az az előnye is, hogy a gyomok fugaközökben lévő gyökereit is károsítja. Egy, két hét alatt elpusztulnak a fugaközökben lévő gazok.

A vegyszeres gyomirtás helyett klasszikus megoldásként a sót is használhatja. Egyszerűen annyit érdemes tennie, hogy konyhasóval vagy keserűsóval behinti a gyomos fugaközöket. Ugye tudja, hogy az ókori mitológia szerint a harmadik pun háborúban Karthágó legyőzését és lerombolását a rómaiak Karthágó sóval való behintésével tették teljessé? A térkő burkolat hézagaiban nem gond, ha semmi sem fog kinőni.

A vegyszeres gyomirtás helyett azonban használhatja biológiai gyomirtóként az ecetet is. A biokertészek használják az ecetet a gyomirtásra, és tudományos kísérletekkel is alátámasztották már az ecet gyomirtó hatását. A kiskereskedelmi forgalomban kapható 10-20%-os ecetek hígítás nélkül használhatók a már kikelt gazok és gyomok elpusztítására.

Az ecet kilocsolásától számított 1-2 héten belül már számíthat a gyomok pusztulására. Ha permetezéssel szórja ki az ecetet a gyomra, akkor itt is vigyázzon arra, hogy a permet ne kerüljön másra, csakis az elpusztítandó gyomokra. Az ecet ugyanis minden növényi zöld szervezetet elpusztít válogatás nélkül.

Szeretne még biztosabbra menni a gyomok kiirtásában?

gyomírtás a burkolatban

A térkövek közötti fugában nő a gaz.

Ha még biztosabbra szeretne menni, akkor körülbelül két liter ecetben keverjen fel egy marék konyhasót, és tegyen még hozzá egy kis folyékony mosogatószert. Ezt a keveréket jól keverje fel, rázza össze, és már permetezheti is térkő burkolatában a gazokat. De szigorúan csak a gyomokat, és csak teljesen szélmentes időben.

Tudja már, hogy milyen módszerrel fogja gyommentesíteni térkő burkolatát?