A betonból gyártott fagyálló és kopásálló térkőből lerakott burkolat tartós. Ezért jól bírja a változékony időjárás viszontagságait is. A jó minőségű bontott térkő újbóli lerakásával is tartós burkolat alakítható ki.

  • A fagyálló beton térkő nem fagy szét a telenkénti 20-30 fagyás-olvadási ciklussal terhelt napon sem, amikor a hajnalban bőven 0 fok alatti hőmérséklet a déli órákban plusz 10 fok körüli is lehet akár.
  • A térkő burkolat a nyári erős napsütésnek is különösebb károsodás nélkül ellenáll. Felmelegszik ugyan akár 50 fokra is júliusi és augusztusi kánikulában akkor, ha a burkolatot napsütés éri. Nem pattogzik azonban fel, és nem károsodik a térkő. Épségét évtizedeken át megőrzi.
  • Sőt még az erősen szennyező anyagoknak is ellenáll. Azért, mert például a gázolaj vagy a benzin és más zsíros szennyeződések sem ívódnak be annyira a térkő burkolatba, hogy megfelelő tisztítószerrel a szennyeződés ne legyen eltávolítható a burkolatról. Vagy pedig a szennyeződés ellen előzetesen impregnálószerrel kezelt térkő burkolat nem is szennyeződik be ezekkel az erősen zsíros és olajos szennyezőanyagokkal sem.

Ráadásul a kisebb-nagyobb méretű és különböző formájú térkövek károsodás nélkül szedhetők fel, és használt térkő formájában károsodás nélkül, akár az eredeti burkolattal megegyező minőségben és tartóssággal rakhatók le újra.

A korábban már használt, és újból lerakott térkő beépítésével kialakított burkolat kinézetre talán nem nyújt olyan újszerű, impozáns látványt, mint térkő gyárból újonnan kikerülő térkőből lerakott burkolat. Azonban a megfelelő alapra precízen lerakott használt térkő burkolat tartóssága nem marad el az új térkő burkolat tartósságától sem.

Éppen ezért a bontott térkő talán legfőbb előnye, hogy a burkolat alapjának szakszerű elkészítésével és precíz munkával a fagyálló és kopásálló újrahasznált térkő lerakásával elkészült térkő burkolat ugyanolyan tartós lehet, mint a térkő gyártól kikerülő térkövekből lerakott burkolat.

Ez nem a véletlen műve. A beton térkő burkolat ugyanis nagyon tartós, hosszú élettartamú. Éppen emiatt a hosszú élettartam miatt használható fel újra a korábban már használ térkő. A burkolat felszedésekor egyáltalán nem károsodik, ezért bátran lerakható újra a bontott térkő. A jó minőségű felszedett térkő újbóli lerakásával akár évtizedekig jól használható térkő burkolat is készíthető az Ön kertjében is. Akár annak ellenére is, hogy már talán egy évtizede ott volt a bontás előtt egy korábban lerakott térkő burkolatban.

A bontott térkő beépítésének az előnyök mellett azonban természetesen vannak kockázatai is. Melyek lehetnek a már használt térkő beépítésének előnyei és kockázatai?

Bontott térkő beépítésének előnyei mik lehetnek?

Több előnye is van a használt térkövek újra felhasználásának.

Használt térkőből nemcsak térkő burkolatot építhet

A bontott térkőből nemcsak egy újabb térkő burkolatot, hanem például magaságyás oldalfalát vagy pedig kerti tűzrakót is építhet. Egy hajolgatás nélküli kertgondozást biztosító magaságyásnál vagy egy tűzrakóhely kialakításánál nem annyira fontos, hogy tökéletesek legyenek a térkövek. A kövek szépsége helyett sokkal fontosabb az, hogy tartós és strapabíró legyen a magaságyás fala és a tűzrakó.

Bármilyen térkő burkolatot készíthet a bontott térkő beépítésével

A bontott térkő felhasználásával bármilyen burkolatot kialakíthat a kertjében. Csak arra kell figyelni, hogy a 4 cm vastag lapokból csak gyalogos forgalomra szánt burkolatot tud építeni. Ez azt jelenti, hogy ház körüli járdát, kerti utat, kerti sétányt, teraszburkolatot, kerti pihenőhelyet vagy akár medence körüli burkolatot is építhet.

A 6 cm vastag használt térkövekből is építhet gyalogos forgalomra használt burkolatokat. A 6 cm vastag térkő azonban már alkalmas személykocsi forgalomra használt burkolatokhoz is. Ezért kocsibejáró út vagy személyautó parkolására használt burkolat is készülhet belőle.

leier solido strapabíró burkolat

Leier Solido strapabíró burkolat 8 cm-es vastagságban is teherautós forgalomra

8-10 cm vastag újrahasznosított térkövekből pedig még akár teherautós forgalomra szánt burkolatot is építhet. Itt természetesen már tényleg jó minőségű használt térkövekre van szükség. Ugyanis a térköveknek nemcsak fagyállónak és kopásállónak kell lenni, hanem még a teherautós forgalom terhelését is el kell bírni a burkolatnak évtizedeken át. Éppen ezért a nagy terhelésnek kitett burkolatnál még nagyobb körültekintéssel kell kiválasztani a megvásárolt használt térköveket. Illetve teherautós terhelésre készülő burkolatnál már erősen meggondolandó a megfelelő garanciával rendelkező új térkő burkolat megvásárlása.

Csökkenti az építési hulladékot

A felbontott térkő burkolat építési hulladék, másképpen fogalmazva sitt. Ha viszont a bontott térkövet beépítik egy másik térkő burkolatba, akkor ezzel csökkenteni lehet az építési hulladékot. Ezzel pedig csökken a hulladék lerakásának a költsége is. Ráadásul úgy, hogy a használt térkőből készült burkolattal értéket hozunk létre.

A használt térkő újbóli lerakásával nemcsak az építési hulladékot csökkentjük, hanem a természetben előforduló erőforrásoknak a felhasználását is. Ugyanis a jó minőségű fagyálló és kopásálló térkő burkolat újbóli lerakásával nincs szükség az újból beépített bontott térkő mennyiségének megfelelő új térkő legyártására. Tehát nemcsak nem szennyezzük a környezetet, hanem emellé még nem is merítjük tovább a szűkösen rendelkezésre álló természeti erőforrásokat.

Melyek a bontott térkő beépítésének kockázatai?

Bontott térkőnél nincs garancia

A jó minőségű térkő fagyálló és kopásálló. Használt térkő vásárlásakor azonban nem ismert a térkő gyártója, ezért kérdéses az, hogy mennyire fagyálló és kopásálló a bontott beton térkő.

Ha az újrahasznosított térkő néhány év lerakás után néhány év múlva megreped a fagyástól vagy pedig felpattogzik a kopórétege, akkor nem lehet emiatt reklamálni.

Az újrafelhasznált térkövek minőségének bizonytalan ismerete mellett érdemes óvatosnak lenni a vásárláskor. Azért, hogy ne legyenek a térkövek között vágott, sérült vagy pedig erősen szennyezett térkövek. Az sem lenne jó, ha már a vásárláskor fagykáros, felpattogzott térkövek lennének a használt térkövek között.

Adott használt térkövet lehet megvenni, és nem lehet választani a térkövek között

Ha a térkő gyártótól vásárol térkövet vagy a térkő valamelyik hivatalos forgalmazójától, akkor nemcsak a gyári garanciában bízhat, hanem válogathat is a különféle térkő típusok, formák és színek között.

Bontott térkő vásárlásakor azonban nincs választási lehetőség, mert a felszedett burkolat használt térköveit veheti meg.

Bontott térkő szállítása problémásabb

A használt térkő szállítása sem egyszerű. Az új térkő burkolat a gyártótól raklapra rakva kerül ki, és a forgalmazóktól a raklapra rakott térköveket tudja megvásárolni. Ezeket a raklapokat daruval le tudják rakni a teherautóról.

A térkő burkolat bontása után az újra felhasznált térköveket nem biztos, hogy gondosan átválogatják és raklapra rakják. Nagyobb esélye van annak, hogy kézzel kell felrakni a teherautóra, és utána pedig kézzel kell lerakni.

Sőt még könnyen lehet ez a jobb megoldás. Ugyanis így sokkal kevésbé tudnak trükközni azzal, hogy a raklapokra rakott használt térkövek közé vágott, repedt és felpattogzott térkövek kerüljenek.

Használt térkő lerakása nehezebb

A bontott térkövek szélei az új térkövekkel szemben letöredezettek lehetnek. Az alakjuk is egyenetlenebb, ezért a térkövek lerakása biztosan nehezebb és lassabban is fog menni, mint az új térkövek lerakása. Ezért több időt is kell szánni a térkövezésre. Emellett pedig nagyobb tapasztalatra is szükség lehet a térkövek lerakásához.

A letöredezettebb szélek, valamint az egyenetlenebb felület miatt a térkövek lerakása utáni vibrálásnak még nagyobb jelentősége van abban, hogy a használt térkő burkolat felülete egyenletesebb legyen.

Azonban még precíz lerakás és gondos bevibrálás után is egyenetlenebb lesz, illetve lehet a térkő burkolat felülete. Ezért a burkolaton való járás kényelmetlenebb lehet. Ezért, ha idős vagy mozgássérült is van a családban, akkor még körültekintőbben kell a burkolatot lerakni.

Mennyibe kerül a bontott térkő?

A bontott térkő árát több tényező is befolyásolja. Talán a legfontosabb szempont az, hogy milyen a térkövek minősége. Az, hogy mennyire sérültek a térkövek, és mennyire használhatók fel újra egy újabb térkő burkolat építéséhez. Természetesen minél több sérült és vágott térkő van a térkövek között, annál alacsonyabb lehet az ár.

Az esetleges sérülések mellett fontos árat befolyásoló szempont lehet a térkövek szépsége, és az is, hogy milyen esetleges szennyeződések vannak rajta. Ha újszerű állapotban vannak a térkövek, és alig látszik rajtuk szennyeződés, akkor magasabb a használt térkövek ára is.

Fontos árat befolyásoló szempont a bontott térkövek szállíthatósága is. Ha kézi rakodással kell felrakni a teherautóra és kézzel kell lerakni a teherautóról, akkor biztosan alacsonyabb lesz a térkövek ára, mint akkor, amikor raklapra rakottan lehet mozgatni a térköveket.

Mivel a bontott térköveknél sokkal gyakrabban előfordulhatnak anyaghibából adódó minőségi problémák, ami a belőlük lerakott burkolat szépségét és tartósságát jelentősen befolyásolják, ezért fontos alaposan megnézni és átvizsgálni a vásárlás előtt a térköveket.

Az újrafelhasznált térkövek vásárlása nem jelenti azt, hogy zsákbamacskát kell vásárolni. Érdemes meggyőződni vásárlás előtt a bontott térkövek állapotáról és minőségéről. Kedvezőbb áron juthat hozzá a használt térkövekhez, azonban körültekintőbbnek is kell lenni a vásárláskor.