A térkövezés rétegrendje és a megfelelő kivitelezés biztosítja a térkő burkolat stabilitását, és a burkolatra hulló csapadék akadálytalan elvezetését. Mire figyeljen a térkő burkolat rétegrendjének kialakításakor?

Milyen a talaj a térkő burkolat helyén?

A térkövezés előtt fel kell mérni a térkő burkolat helyét. Minél lazább a talaj, annál nagyobb előkészítést igényel a térkő burkolat alapjának a kialakítása. A kötött feketeföld sokkal stabilabb alapot biztosít a térkő burkolat, mint a homokos talaj. Lazább, homokos talajnál az egyes rétegek vastagabb kialakítására van szükség. Különösen akkor, ha teherkocsi forgalomra is számítani lehet a térkő burkolaton.

Fel kell mérni azt is, hogy a burkolat nyomvonalán keresztül megy-e víz, gáz és az elektromos áram vezetéke. Ha igen, akkor ezeknek a vezetékeknek a megóvása elsődleges fontosságú szempont a térkövezésnél. Akár a térkő burkolat nyomvonalát is érdemes módosítani azért, hogy elkerülje ezeket a vezetékeket. Miért fontos ez?

Azért, mert a közmű vezetékek esetleges javításakor fel kell majd később bontani a burkolatot. Ha ezt szeretné elkerülni, akkor bizony érdemes a kerti járda nyomvonalát is módosítani. Persze csak akkor, ha ez könnyen lehetséges.

Milyen legyen a térkő burkolat vízelvezetése?

Más alapra van szükség a vízzáró és a vízáteresztő térkő rétegrendnél.

Vízáteresztő rétegrend

leier taverna térkövezés rétegrend

Leier Taverna füstantracit térkő burkolat. Milyen térkövezés rétegrend kell a térkő lerakásához?

Vízáteresztő térkő rétegrendnél a térkő burkolatra hulló csapadék a térkövek közötti fugaközökben leszivárog a burkolat alá, és elszivárog a talajba.

A tükör kiszedése után tömörítik a talajt. Ezután pontosan kijelölik a térkő burkolat helyét, és kiépítik a burkolat szegélyét. Személyautós forgalomnál a térkő burkolat szegélyének kialakításakor a burkolat stabil tartása miatt a szegélyköveket betonba ágyazzák. A betonba ágyazott szegély tartja stabilan egyben a burkolatot, és megakadályozza a szélső térkövek kimozdulását. Stabil szegély nélkül a kanyarodó járművek kereke nagyon könnyen kifordítaná a helyéről a szélső térköveket.

A tömörített altalajra kerül a fagyvédő réteg durva, 5 centis zúzottkőből. Ezt is tömöríteni kell. Erre a tömörített fagyvédő rétegre kerül teherhordó rétegként az apróbb szemű zúzottkő. Ezt is tömöríteni kell.

Ha nem laza szerkezetű a talaj, akkor a gyalogos forgalomra szolgáló burkolatnál fagyvédő rétegként 15 cm-es, tömörített durva zúzottkő réteg kiépítése elegendő. Teherhordó rétegként 10 cm-es tömörített zúzottkő kerül a burkolat alapjába.

Ha személykocsi forgalomra készül a térkövezés, akkor legalább 5-5 cm-rel vastagabb fagyvédő és teherhordó rétegre van szükség. A tömörítés után 20 cm-es fagyvédő réteget és a 15 cm vastag teherhordó réteget érdemes 2-2 rétegben lerakni és tömöríteni. Azért, mert 2-2 rétegben jobb lesz a tömörítés, és stabilabb lesz a burkolat alapja. A tömörítést lapvibrátorral érdemes csinálni.

A tömörített teherhordó rétegre kerül 3-5 cm-es vastagságban a térkő burkolat alatti ágyazó réteg még finomabb szemcséjű kőzúzalékból vagy folyami homokból. Az elhúzott ágyazó rétegre rakják a térkő burkolatot a fugaközök kihagyásával. A burkolat szélén, ha vágni kell a térköveket, akkor bevágják a hiányzó helyekre a térköveket. Ezután következik a fugázás, amikor a fugaközöket fugahomokkal töltik fel, és besöprik a homokot. A fugaközökbe szórt homok idővel ülepszik, ezért 1-2 hónap múlva érdemes újra feltölteni a fugaközöket.

A fugaközökbe söpört homok fogja biztosítani a burkolatra hullott csapadék leszivárgását és burkolat alatti vízelvezetését.

A fugázás után érdemes ledöngölni a burkolatot azért, hogy a térkövek egyenletes magasságban legyenek a burkolatban. Ehhez célszerű gumilapos vibrátort használni. Azért fontos ez, mert a gumilap nem fogja megkarcolni a térkövek felületét.

Vízzáró rétegrend

Ha beton alapra rakja a térkő burkolatot, például a teraszt burkolja, akkor a térköveket rugalmas, flexibilis ragasztóval kell leragasztani, a fugaközöket pedig vízzáró, cementes fugával kell kitölteni. Ilyenkor biztosítani kell a térkő burkolatra hulló csapadék burkolat feletti vízelvezetését. Ez a vízzáró fuga kialakításon túl a burkolat megfelelő lejtésével tudja elérni. A lejtés kialakításánál arra kell figyelni, hogy méterenként másfél, 2 cm-es lejtést kell biztosítani ahhoz, hogy lefolyjon az esővíz vagy az olvadó hólé.

Fontos még az is, hogy az épület mellett épített térkő burkolatnál, például ház körüli járdánál vagy pedig teraszburkolatnál a burkolat lejtése mindig az épület falától elfelé vezesse a vizet.

Mitől függ a térkövezés rétegrendje?

A térkövezés rétegrendje függ a burkolat alapjául szolgáló talaj adottságaitól. Lazább szerkezetű talajnál gondosabb tömörítésre, és adott esetben vastagabb fagyvédő és teherhordó rétegre van szükség a burkolat alatt.

A térkövezés rétegrend függ attól is, hogy burkolat alatti vízelvezetést biztosító vízáteresztő vagy pedig felszíni vízelvezetést biztosító vízzáró rétegrendet szeretne kialakítani.

Classic-Line kerti lap

Leier Classic-Line kerti lapok kerti járda, pihenőhely és terasz burkolására

Függ a térkövezés rétegrendje a térkő burkolat terhelésétől is. Nagyobb terhelés esetén stabilabb, vastagabb fagyvédő és teherhordó rétegre van szükség. Illetve a terheléstől függően a gyalogos forgalomra szánt térkő és kerti lap burkolatok 4 cm vastag kerti lapok is lehetnek. Gyalogos forgalomhoz nem szükséges 6 cm vastag térkő burkolat.

Személyautós forgalomnál azonban 6 cm-es térkő burkolatra van szükség. Teherautós forgalomnál pedig 8, illetve 10 cm-es térköveket kell lerakni a stabilabb alapra a térkő burkolat tartósságának biztosításáért.