Szeretné megismerni hogyan tud a kertben magaságyást építeni? Ebből a cikkből megismerheti a magaságyás építésének lépéseit.

A földtől 40-80 centiméterre kiemelt ágyás a magaságyás. Az egyik fő előnye, hogy az ágyásba ültetett virágok vagy zöldségek gondozása sokkal kényelmesebb az ágyásban, mint a föld síkjában. Sokkal kevesebbet kell hajolgatni. Emellett még az ágyásban kialakított rétegrend miatt sokkal jobb termésre is számíthat, mint az átlagos termőföldben.

Ismeri a magaságyás építés lépéseit?

Mikor és hova érdemes építeni?

Nem nehéz rájönni, hogy kora tavasszal, a fák metszésével egy időben érdemes elkezdeni a magaságyás építését is. Az ágyásba munkaigényes növényeket érdemes ültetni, ezért könnyen megközelíthető, napos és széltől védett helyre érdemes építeni.

Mekkora legyen a magaságyás?

magaságyás építése

Milyen magas legyen a magaságyás? Kerettel vagy inkább keret nélkül szeretné megépíteni magaságyását?

A méreteire nincsenek kőbe vésett szabályok, de persze vannak bizonyos határok, amelyekhez érdemes alkalmazkodni az ágyás kialakításakor. Ilyen az ágyás 60-80 centiméteres magassága, amely már elég magas ahhoz, hogy hajolgatás nélkül dolgozhasson benne. A szélessége is olyan legyen, amit a két oldalán állva jól meg tud művelni. Ez a körülbelüli 120 centiméteres szélességet jelenti. 60 centimétert még jól átér az ágyás mellett állva. A hossza lehet az, ami szinte tetszőlegesen kialakítható.

1-2 méteres ágyások kialakításával nem érdemes bajlódni, 30-40 méteres ágyásokhoz pedig már egészen nagy kertre van szükség. Kertje méretétől függően az 5-10 méteres ágyás lehet a legcélszerűbb, de persze a kertje teljes hosszúságában is kialakíthatja az ágyást. Akár többet is egymás mellett, ha tényleg komolyan gondolja a magaságyásos művelést.

Miből készülhet?

Leier Durisol magaságyás

Magaságyás a környezetbarát Durisol elemekből. Kertjében milyen magas legyen?

Az ágyás lehet akár dombágyás is bármiféle keret nélkül. A magaságyás azonban jellemzően kerettel készül. A leggyakoribb a deszkából, széldeszkából összeállított ágyás. Készülhet azonban az ágyás kerete téglából vagy akár még térkőből is.

Ismeri a Durisol környezetbarát elemeiből épült magaságyást?

A lényeg az, hogy a keret stabilan tartsa egyben az ágyást. 80 centiméteres magasságnál azért erre már szükség is van, mert a termő, humusz rétegek egyszerűen lehullanának az ágyásról. Meg persze az ágyás körüli munkálatoknál is állandóan dörzsölné le az ágyás szélét. Arról nem is beszélve, hogy a ruhája is azonnal koszos lenne, még mielőtt bármi érdemlegeset tudott volna csinálni az ágyás jobb termése érdekében.

Milyen legyen a magaságyás rétegzése?

A magaságy építése rögtön az ásással kezdődik. Mielőtt elkezdené építeni az ágyást, előtte körülbelül 20 centiméteres mélységben ki kell ásni a talajt. A jó rétegrendnél a lassan bomló szerves anyagok kerülnek az ágyás aljára, és ahogy halad felfelé, egyre gyorsabban bomló szerves anyagokat érdemes az ágyásba rakni.

Ezért a kiásott gödörbe kerül az ágyás legalsó rétege, mindenféle kerti hulladék, amiből idővel jófajta termőföld lesz: levágott szőlővenyige, metszési hulladék, napraforgó, kukoricaszár, a préselésből kimaradt szőlőmag. Ezt jól be kell taposni a földbe, vagyis tömöríteni kell.

A lassan elbomló kerti hulladékok az ágyás alján a bomláskor hőt termelnek, ami felfelé áramlik az ágyásban, és így az ágyásba ültetett növények gyorsabban kifejlődnek, és hamarabb hoznak termést.

A következő réteg már a komposztálható kerti hulladékok köre, például a kerti gazok, krumplihéj, bab és borsóhéj, a lehullott falevél. Erre jöhet rá egy újabb réteg, ami szintén lehet körülbelül 20 centiméteres komposzt vagy istállótrágya. Erre fog kerülni a legfelső 20 centiméteres termőföld réteg.

Persze nem feltétlenül szükséges 80 centiméteres magasságú ágyást építeni. Lehet ennél alacsonyabb is a magaságyás. Az ágyás magasságát sokszor a rendelkezésre álló anyagok mennyisége is befolyásolja.

A friss lótrágya a komposztálódáskor erősebben felmelegszik, mint más trágyák és komposztálódó anyagok. Éppen ezért különösen alkalmas a korai magasított ágyások hőmérsékletének emelésére. Kifejezetten előnyös lehet ez palánták neveléséhez. Vigyázni is kell azonban. Közvetlenül a palánták gyökereihez nem kerülhet a friss lótrágya, mert túl erős. Ezért túl nagy meleget okoz, ami nem tenne jót a palántáknak. Csak az alsóbb rétegbe kerülhet. A felső 20 centiméteres termőréteg trágyázásához nem szabad használni.

Réteges felépítése révén a magasított ágyás olyan mennyiségű hőt termel, amit a növények igencsak meghálálnak gyorsabb fejlődésükkel. Ezért is használják előszeretettel a magaságyást például palánták termesztéséhez. Nemcsak a növények örülnek azonban a meleg talajnak, hanem a talajban furkáló vakondok és a pockok is. Nagy bajt okoznának, ha kifordítanák a palántákat a földből vagy elennék a gyökerüket. Ezért érdemes az ágyás aljára – még az egyes rétegek lerakása előtt – nyúlhálót rakni.

A ágyás kezelése

Az egész talajtömegnek kissé nyirkosnak kell lennie, hogy az ágyásba rakott szerves anyagok bomlásnak induljanak. A szerves anyagok korhadási folyamata rövidesen megkezdődik, amelynek következtében széndioxid és hő keletkezik; mindkettő elősegíti a növények vegetációját, ezért a jól előkészített magaságyba korábban lehet elkezdeni a magvetést és a palántázást, mint az átlagos termőföldben. Nem fog megfázni, kifagyni a növény, hisz az ágyásban lévő, lebomló szerves anyagok alulról melegítik a termőtalajt.

Arra is figyeljen oda, hogy a felső termőföldréteg is tömörödni fog, és az ágyásban lebomló szerves anyagok is esnek össze a bomláskor. Az ágyás 1-2 év után a bomlás révén tömörödik, roskad, ezért ősszel érdemes leszedni az ágyásról az utolsó, termőföld réteget, és jól megtrágyázni az ágyást. Ezután töltse vissza a felső termőréteget. Ezzel nemcsak az ágyás magasságát, hanem a következő tavaszi hőtermelő képességét is növelte. Ez pedig az ágyásba ültetett növények gyorsabb fejlődését fogja ismét segíteni.

Mit ültethet a magaságyásba?

Kis helyigényű és gondos munkát igénylő, gyorsan fejlődő növényekben érdemes gondolkodnia. Éppen ezért gyakori a már korábban említett palánták termesztése az ágyásban. A meleg talaj következtében hamarabb elvetheti a magot, mint a hagyományos termőföldbe, és a melegben egyébként is gyorsabban fejlődik a palánta.

leier patio fal

Leier Patio fal akár magaságyás építésére is. Téglavörös, agyagbarna vagy carbon színben szeretné inkább?

A palánták felnevelése és kitelepítése után se maradjon üresen a magaságyás. Ültethet bele káposztát, karalábét, sárgarépát, mert ezek a növények még be fognak érni őszre.

Milyen növényeket szeretne termelni a magaságyásban?