Vannak olyanok, akiknek a pohár félig tele van, és olyanok is, akik szerint félig üres. Egyesek szerint a gyeppel állandóan csak a baj van. Locsolni kell, hogy nőjön, a nyári nagy melegben pedig egyenesen azért, hogy ne száradjon ki. Ha pedig megnőtt, akkor meg vágni kell.

Ez azért elég egyoldalú megközelítés, mert eszerint a logika szerint reggelizni sem kell, hisz bármennyit is eszünk, előbb-utóbb úgyis éhesek leszünk. Újra enni kell. Másrészt pedig amit megeszünk, az úgyis kijön belőlünk a vécén. Ezzel a megközelítéssel csak annyi gond van, hogy közben azért hasznosul az elfogyasztott reggeli, és a fű is ad azért egyet és mást a gondozójának.

A gondozott füves területnek több előnye is van. A fű borítja, burkolja kertünkből azt a részt, ahol napozunk, sétálunk, a gyerekeink pedig játszanak. Persze munka is van vele, de azért valamit valamiért. A szép füves területért bizony dolgoznunk kell.

Mire jó a gyeprács?

A gyeprács megnöveli a füves terület teherbíró képességét. Ez a nyári szárazságban nem olyan fontos dolog, de azonnal jelentőséget nyer az őszi esős időben. A felázott gyepen elég egyszer-kétszer végighajtani az autóval, és már láthatjuk is a pázsit teherbíró képességének a határát. Kis kocsikázás is nagy kárt tud tenni benne.

semmelrock gyeprács burkolat

Semmelrock gyeprács burkolat

Gyeprács beépítésével nem fog károsodni a fű, mert szilárdabb lesz a talaj, és a gyeprácstéglák a terhet is sokkal jobban elosztják. Az autó súlya esős időben sem fogja nyomni a talajt. Nem károsodik a fű a hézagokban.

Ha gyeprács burkolat kialakításán gondolkodik, akkor azonnal előjön az a kérdés, hogy milyen gyeprács legyen? Műanyag vagy inkább beton?

Gyors megoldás a műanyag gyeprács

A műanyag gyeprács nagy előnye a rendkívül gyors és egyszerű lerakása. A talajt sem terheli, mert nagyon könnyű. Ez az előnye az, ami az egyik legnagyobb hátránya is, miszerint már olyan könnyű, hogy nem áll elég stabilan.

A jó minőségű műanyag gyeprácsok azonban jól terhelhetők, és stabilan rögzítik az alatta lévő talaj felszínét.

A műanyag gyeprácsok legfőbb előnye talán, hogy könnyen és gyorsan lerakhatók, és minimális gondozást igényelnek majd.

A betonból készült gyeprács

beton gyeprács

Beton gyeprács szilárd burkolat építéséhez

A gyeprácskő legfőbb előnye az, hogy a zöldfelület megtartásával biztosít szilárd burkolatot a kertben. A lyukakban továbbra is vígan nőhet a fű, el tud szivárogni az esővíz. A betonrács pedig biztosítja a felület teherbírását. Kétféle felületet tud kialakítani egy területen.

Sokan házilag is elkészítik betonból a gyeprácsot. Ilyenkor a gyári ár nagyjából feléből ki is lehet hozni a gyeprács burkolatot kertjébe. Az igaz, hogy elfoglaltsággal jár a gyeprácsok kiöntése, de korántsem lehetetlen. Csak egy megfelelő sablon kell hozzá.

A gyeprács sablon segítségével saját magának is elkészítheti betonból a gyeprácsköveket. A sablon lehet alja nélküli vagy pedig csak egyik oldalán nyitott. A zárt aljzatú sablonnal könnyebb gyeprácsot készíteni, viszont hosszabb ideig tart. Legalább egy napig a sablonban kell tartani a gyeprácsot, amíg megköt annyira, hogy ki lehessen önteni. A nyitott aljú sablonnál ilyen várakozási idő nincs, mert gyorsan halad a gyeprács készítés. Annyi a dolga, hogy a sima területre lerakott sablonba bele kell tölteni a betont, tömöríteni kell, majd elsimítani, ezután pedig óvatosan fel kell húzni a sablont. Ezt követően már készítheti is a másik gyeprácsot. Halad a munka, a gyeprácskövek készítése.

Persze a formázott gyeprács elemeket utána még le is kell rakni a burkolat helyére.

Kérdése van gyeprács burkolata kialakításához?