Burkolatához kiválasztotta már a térköveket, és meg is vásárolta? Ha igen, akkor a térburkolat lerakása következik. Házilagos térkövezésnél mindenképp érdemes utánanézni a térkő lerakás lépéseinek. Ebben a cikkben is ehhez talál segítséget.

Melyek a térburkolat lerakás lépései?

Ha szeretné szakszerűen lerakni a burkolatot a kertjében, akkor érdemes követnie ezt a munkamenetet.

A térburkolat lerakásának első lépése a burkolat alapjának elkészítése

kerti teraszburkolat

Semmelrock kerti teraszburkolat szürke színben. Sokan szeretik, mert könnyű tisztán tartani

A burkolat várható terhelésétől függően határozza meg a térkő burkolatához szükséges alap mélységét. Gyalogos forgalomhoz készülő burkolathoz nyilván nem szükséges olyan mély alap, mint a személygépkocsi forgalomra használt burkolathoz. Emellett az alap mélységét még a talaj szerkezete is meghatározza. Ha a környezet szintjének megfelelő magasságú térkő burkolatot szeretne építeni, akkor a burkolat kijelölt helyén 20-30 centiméteres ráhagyással emelje ki a talajt körülbelül 40-60 centiméter mélyen.

Az alap elkészítésekor figyeljen arra is, hogy humuszos talaj ne maradjon a térkő burkolat alján. Erre azért van szükség, mert a laza szerkezetű humuszos föld nem tömöríthető tökéletesen. Biztos nem szeretné, ha térkő burkolata néhány éven belül itt-ott megsüllyedne, és hepehupás burkolaton kellene sétálnia?

Ha nagyon laza a talaj, akkor mélyebben is kell alapozni. A térkő burkolatot mindenképp érdemes megvédeni a felfagyástól, ehhez pedig a fagyhatár alá célszerű menni a burkolat alapjával. Magyarországon a fagyhatár 80 cm.

A második lépés a szegélyezés kialakítása

A szegély fogja egyben tartani a burkolatot, és megakadályozza majd a térkövek oldalirányú elmozdulását. A szegélyköveket a burkolat végső magasságának a függvényében, a megfelelő lejtést is bekalkulálva kell egyenletes magasságban lerakni a térkő burkolat szélén betonba ágyazva.

  • Ehhez pontosan mérje ki a burkolat helyét, és jelölje is ki.
  • A térkő szegély lerakásakor érdemes arra is figyelnie, hogy minél kevesebb vágással ússza majd meg a térkövek lerakását. Célszerű úgy kalkulálni a keresztbe futó térkő sorok hosszát, hogy a kötésben futó soroknál minden második sorhoz pontosan egész számú térkőre legyen szükség.

A harmadik lépés a térburkolat legalsó rétegének a fagyvédő vagy teherhordó rétegnek a feltöltése

Az alap aljának feltöltésére humuszmentes zúzottkőre vagy homokos kavicsra van szükség. Ezek nem fagynak szét, és a tömörítéskor sem törnek szét a szemcsék. Minél durvább ez a réteg, annál jobb. 20 és 80 milliméter szemcsenagyságú anyaggal a legcélszerűbb a fagyvédő réteget feltölteni. Az elegyenlítés után tömöríteni kell ezt a réteget vibrálással vagy hengereléssel.

Negyedik lépés ennek a durva rétegnek a kiegyenlítése, vagyis a kiegyenlítő rétegnek a kialakítása

Ezt kisebb szemcsenagyságú 4-8 milliméteres tört kavicsból, zúzott kőből érdemes készíteni körülbelül 5 centiméteres vastagságban. Ezen réteg felvitelének azonban valóban a fagyvédő réteg kiegyenlítése, egyenességének biztosítása a feladata. A kiegyenlítő rétegnél kell kialakítani a készülő burkolat megfelelő lejtésképzését is, és utána ezt a réteget is tömöríteni kell hengerléssel vagy vibrálással. Az így kialakított fagyvédő réteg fogja biztosítani a burkolatba jutó csapadék elnyelését, illetve elvezetését a talaj mélyebb rétegeibe. Vagyis biztosítja azt, hogy a térburkolat ne fagyjon fel. A burkolatába lerakott térkövek fagyállóak, a fagyvédő réteg nem megfelelő kialakításával azonban a burkolatban komoly károk keletkezhetnek.

Ezt követi a térkövek lerakását biztosító ágyazó rétegnek a kialakítása

Az ágyazó réteg még finomabb, kisebb szemcsenagyságú (2-4 mm) és 3-5 centiméter vastag. Az ágyazó réteget nem kell tömöríteni, majd csak a térkövek lerakása után a burkolattal együtt. A lerakáskor maga előtt haladva húzza le egy egyenes léccel az ágyazó réteget.

A térburkolat lerakás hatodik lépéseként rakja le a térköveket a szükséges fugaközt kihagyva

térkő lerakása szakszerűen

A térburkolat lerakása közben a már lerakott burkolaton álljon, és előre haladjon a térkövek lerakásával

Térkövezéskor előre haladjon maga előtt, és a már lerakott burkolaton álljon. A lehúzott ágyazó rétegbe ne lépjen bele. A burkolat legmélyebb pontján érdemes elkezdeni a térkövezést, és mindenképp célszerű egy egyenes oldaltól kezdeni a térkövek lerakását. Ezzel a saját munkáját könnyíti meg, és eléri azt, hogy ha vágni kell a térköveket, akkor kevesebb vágásra lesz szüksége.

Hetedik lépésként söpörje be a fugát homokkal

A fugázáshoz lehetőleg kvarchomokot használjon, mert a kvarchomok jó vízáteresztő képességgel rendelkezik.

Fugázás után is van még feladat

Fugázás után a lerakott burkolatot még vibrálni kell. Ehhez mindenképp célszerű gumilapos vibrátort használni, mert ez nem fogja megkarcolni a térkövek felületét. Vibráláskor a fugában lévő homok még összetömörödik, ezért még egyszer érdemes átsöpörni a felületet. Néhány hét után pedig újra érdemes pótolni a fugából még hiányzó homokot.

Kérdése van térkő burkolatának szakszerű lerakásához?