A burkolt felületek változatos szín és formavilágukkal változatos burkolatok kialakítását teszik lehetővé. A kerti burkolatok kialakításakor azonban nemcsak önmagukban, hanem környezetükbe, a kertbe ágyazottan határozzuk meg az egyes burkolatok kialakítását. Össze kell hangolni a burkolt felület szín és formavilágát a környezetével. Megfelelő harmóniát és egyensúlyt kell kialakítani a kert megjelenésében.

A kertben a burkolt utak, teraszok és pihenőhelyek egy összefüggő hálózatot alkotnak. A burkolat nemcsak a közlekedést teszi lehetővé, hanem a karakterét, megjelenését is meghatározza a kertnek.

A burkolatnak nincs domináns, de meghatározó szerepe van a kert megjelenésében, a növényzettel kialakított harmóniájában. Ezért nem érdemes a véletlenre bízni a kialakítását.

A különféle burkolatoknak nemcsak esztétikai, hanem használati értékük is van. A járófelületek mellett megkölönböztetjük

  • a pihenésre használatos burkolatokat, és
  • természetesen lehetnek a kertben reprezantatív jellegű burkolatok is.

A szakemberek, a kerttervezők, tájépítészek tisztában vannak a kert kívánatos arányaival, a harmóniára törekvés bizonytalan egyensúlyával. A nem szakmabeli kertépíttetők azonban sokszor nem kellően felkészültek ezeknek az arányoknak a meghatározásához és betartásához.

Éppen ezért a szakembernek nemcsak a kertet építettő vágyainak megvalósításáért, hanem az ízlésének és önkifejezésének alakításáért is felelősséget kell éreznie. A jó szakemberre nemcsak a jó megoldásokra való rábeszéléskor lehet számítani, hanem az esetlegesen rossz megoldásokról való lebeszélésben is. Ez a lebeszélés azonban mindig maradjon a szakmai érvelés síkján, és ne minősítse az egyes ötletek használhatóságát, stílusosságát és praktikumát. Elvégre a megrendelő éppen azért bízza meg a szakembert a munkával, mert ő nem ért hozzá a szükséges mértékben és igényességgel.

A jó szakember ugyanis a választásban segítésen túl még hasznos tanácsokkal, és magyarázatokkal is ellátja ügyfelét a kert megtervezésének és kialakításának során. Sokszor ugyanis nem is olyan könnyű ám a választás a bőség zavarával küszködve.

Kerti burkolat a kertkapu és a házajtó között

A kertkaputól a házajtóig vezető kerti út egyfajta összekötő szerepet tölt be a ház és a kert között. A házból nézve a kert már kinn van. A kertből nézve, viszont a kerti út még nincs benn a házban. Ez a kettősség jellemzi a kerti úttal kapcsolatos választási, döntési dilemmákat.

Arról is érdemes beszélni, hogy a vendég a kiskapun belépve először a kerti utat pillantja meg, és mindaddig ez a kép kerül a látogató elé, amíg be nem lép a lakásba.

A burkolat megjelenését szín és formavilágát, a burkolat arányait össze kell hangolni a kert megjelenésével.

Olyan praktikus szempontokat is érdemes szem előtt tartani, hogy a kiskaputól az ajtóig vezető kerti út lehetőleg merőlegesen vezessen közvetlenül a bejárati ajtóhoz. A legrövidebb közlekedési útvonal biztosítása mellett azokat a praktikus szempontokat sem érdemes szeme elől téveszteni, amelyek keresgelés, és tévutakra vezetés elkerüléséért érdemes alkalmazni kertje kialakításakor is.

  • Az egyik ilyen fontos kényelmi szempont például az is, hogy a burkolaton sétálva két ember egymás mellett is kényelmesen elférjen.
  • A másik ilyen fontos szempont, a burkolatnak a házzal való harmonizálása. Nem érdemes ugyanis valamiféle extravagáns burkolattal teljesen elvonni a látogatók figyelmét. Ők valószínűleg nem a burkolat kedvéért jöttek el, és ezért ne a burkolat kápráztassa el őket.

Különösen fontos a házajtó előtti pihenőtér kialakítása, hisz itt gyakran meg fog állni vendégeivel egy-egy hosszabb-rövidebb beszélgetésre. Nem mindegy, hogy milyen benyomása lesz a kertről, otthonunkról, és nem utolsósorban rólunk.

Itt nem biztos, hogy feltétlenül a kreativitását kell azonnal bizonyítania. Sokkal előnyösebb és visszafogottabb lehet, ha a praktikus szempontokat tartja szem előtt a kerti burkolatok kialakításakor. A kertbe megálmodott különféle berendezéseknek, növényeknek, burkolatoknak és egyéb tárgyaknak nemcsak a megfelelő helyét kell megtalálni a kertben, hanem még a megfelelő arányokat, a harmonikus egyensúlyt is biztosítani kell.

Nemcsak szépnek és látványosnak kell lenni a kert berendezésének, hanem praktikusnak is.

A praktikus használhatóságon és megjelenésen túl a giccses túldíszítettségtől is érdemes megóvni a kertet, és megelőzni az esetleges ízlésficamos kialakítását.

Az egyszerű megjelenésű, jó minőségű burkolatok sokkal inkább belesimulnak, harnónikusan illeszkednek a környezetükbe, és nem hivalkodva elnyomják azt. A túldíszített, túl sok színben játszó burkolatok helyett a visszafogottabb megjelenés sokszor sokkal többet jelent a kert egységes hangulatának kialakításakor.

A visszafogottabb megjelenésnek meg lehet még az az előnye is, hogy nem elnyomják, hanem éppen hogy jól kiemelik a burkolat közelében található növények megjelenését és szépségét. Nem túlharsogják, hanem kiegészítik annak szépségét.

lépcső burkolat

Semmelrock Pastella világosszürke lépcső burkolat antracit csíkkal

A házba bevezető bejárati lépcső soha ne legyen túl hangsúlyos, mert a lépcsőről a házba belépve a ház berendezése kell, hogy ámulattal töltse el a belépőt.

  • Nem jó az, ha a lépcsőről a házba lépve csalódás fogja el a látogatót.

A térkövek formája mellett legalább ilyen fontos a burkolatok ízlésesen visszafogott színvilágának a kialakítása.

Sokszor a gyalogos bejáró mellett a gépkocsi bejárót is ki kell alakítani egymás mellett. Ilyenkor többféle megoldás között tud választani:

  • Egyrészt a két eltérő funkciójú út burkolata készülhet azonos anyagból, de a burkolat kialakítása, a térkövek lerakása lehet eltérő is a két burkolaton.
  • Másrészt pedig a gépkocsi bejáró burkolata lehet érezhetően visszafogottabb már a burkolat színvilágának a meghatározásakor is. A burkolatok harmonikusan stílusos kialakítása a burkolat visszafogott színvilágán túl az egyszerű vonalvezetést is meg fogja hálálni.

A garázs előtti terület és a parkoló burkolata milyen lehet?

parkoló burkolat

Személykocsi forgalomra is tökéletes burkolat

A személykocsik elterjedése nemcsak a garázsok építését követelte meg, hanem parkolóhelyek kialakítását is. Sőt ma már nem is arról van szó, hogy kell egy kocsinak is hely a kertben, mert ma már sok családban kettő vagy akár még több autó is forgalomban lehet. Ezeknek az autóknak pedig nemcsak a garázsban, hanem az udvaron is kell a hely a parkoláshoz.

  • Ha pedig hozzávesszük azt, hogy hogy egy-egy hétvégi partin a barátok is autóval érkeznek, akkor bizony nem ritka az sem, hogy a kerthez akár még 10 parkolóhely is kevés lehet. A vendégségbe érkezők parkolóhely igényével persze nem kell számolni a kert kialakításakor, de azért arra figyelni kell, hogy a rendszeres hétvégi partiknál legyen elegendő hely az utcán az érkező autóknak is.

Arra is figyelni kell a parkoló és a garázs előtti burkolatok kialakításakor, hogy ezeknek a burkolatoknak nagyobb terhelést kell kibírni a gyalogos forgalomra szánt burkolatokhoz képest. Nem véletlenül építik ezeket a burkolatokat legalább 6 cm vastag térkövekből.

Az autók éjszakai tartózkodására érdemes a kertes házaknál is fedett garázsokat kialakítani. Ezt a fedett garázst többféleképpen is meg lehet oldani:

  • Egyrészt kialakítható a garázs a családi ház alagsorában, a pinceszinten. Ilyenkor a garázs nem vesz el újabb területet a kertből, de viszont a pincéből lefoglal egy jelentős területet. Főleg akkor, ha két vagy három autó is van a háznál.
  • Másik megoldásként a ház oldalához épített garázsban is elhelyezhető az autó. Ilyenkor nem kell az alagsor miatt megerősített alapzatú családi házat építeni. Ezzel szemben viszont a kert egy résézét el fogja foglalni a garázs.
  • Az egyik megoldás nem jobb a másiknál. Mindkettőt lehet választani megfelelő kivitelezéssel. Valószínűleg ott, ahol igencsak zsebkendő méretű kertek vannak, ott gyakrabban alakítják ki a garázst a pinceszinten, míg ott, ahol bőségesen van hely a kertben, ott nem fogják annyira szükségét érezni az alagsori garázs kialakításának.

A fedett garázsok burkolata már az adott épület építésének a része. Azonban ezeknél a fedett garázsoknál is szükség van a kertkaputól a garázsajtóig terjedő szakaszon egy garázsbejáró építésére. Ez a burkolt felület ilyenkor a garázsba való be és kiállást biztosítja.

Ház körüli járda burkolata

ház körüli járda burkolat

Nardo ház körüli járda vörös színben a Semmelrocktól

Az ereszcsatornák kialakítása biztosítja, hogy a lehulló csapadék ne a homlokzati falon folyjon végig, hanem a csatornarendszeren keresztül folyjon le a tetőről. A ház körüli járdára azonban az esővíz háztetőről való levezetése ellenére is szükség van. Ez a járda nemcsak a ház körüli száraz lábbal való körbejárást teszi lehetővé, hanem még a lábazatot is védi a talaj nedvességével, az esőben felfröccsenő csapadékkal, sárral szemben.

  • Ennek a járdának a legfontosabb követelménye a ház tövétől történő kifelé lejtés. Ez biztosítja a lehulló csapadék gyors elvezetését a lábazattól.
  • Ez a ház körüli járda tulajdonképpen egy épített burkolatos étvezetést jelent a ház és a körülötte lévő udvar, illetve kert között. Az építkezés során arra érdemes figyelni, hogy a szélessége legyen olyan, mint maga az eresz.

A ház körüli járda készülhet másféle betonból is. Ma már sokkal inkább a kavicsos felületű burkolatok vagy betonlapok beépítése folyik.

Terasz, a ház meghosszabbítása a teraszajtón át

Taverna Gigant terasz burkolat

Leier Taverna Gigant terasz burkolat beige színben. Tetszik Önnek

A terasszal tulajdonképpen a nappali nagyobbodik meg a ház falain kívülre. A bejárati ajtó előtti tér mellett valójában az terasz az egyetlen olyan burkolt felület, ahol kényelmesen ki lehet ülni egy baráti beszélgetésre, kellemes esti vacsorára. Nyáron, a jó időben a nappali a megnagyobbításaként működik a terasz.

  • Kifejezetten jó szolgálatot tud tenni egy-egy népesebb vendégségnél.
  • Vagy egyszerűen csak egy hangulatos beszélgetés, időtöltés lehetőségét biztosítja a szabadba kiülve.

A tágas teraszon nemcsak a család, hanem akár egy népes vendégsereg is kényelmesen elférhet. Amikor a teraszt tervezi meg, akkor az egyik legfőbb kérdés, hogy milyen legyen a terasz, hányan férjenek el rajta?

Ez alapvetően attól függ, hogy milyen vendégseregre lehet számítani 1-1 alkalomkor?

A családdal egy meghitt, kisebb helyen is kényelmesen elférhetnek a teraszon. Az étkező nagysága, és az ott lévő ülőhelyek száma a teraszon is tökéletesen megfelelő lehet.

Ha azonban tudják előre, hogy 1-1 alkalomkor nagyobb vendégseregre lehet majd számítani, akkor a terasz akár készülhet nagyobbra is.

Nem feltétlenül kell azonban 1-1 alkalomszerű hétvégi parti miatt túlméretezett taraszt kialakítani. Az évente néhány alkalommal megrendezett vendégségnél a vendégek például a burkolt parkolót vagy éppen a garázsbejáró előtti területet, illetve a garázsbejáró útját is nyugodtan igénybe vehetik. Sőt, akár még a füves területeket is nyugodtan lehet használni ezeken az alkalmakon. Persze csak akkor, ha nem esik éppen az eső. Persze, ha az eső esik, akkor talán nem is lesz olyan felhőtlen a hangulat sem 1-1 ilyen alkalomkor.

Bárhogyan is tervezi meg 1-1 nagyobb hétvégi kerti parti ültetési rendjét, a terasz kialakításakor érdemes úgy tekinteni rá, mint egy szabadba kihelyezett nappalira. Azt pedig milyen nagyságú legyen ez a szabadba kihelyezett nappali, nemcsak az igényektől, hanem például a rendelkezésre álló helytől is függ.

A terasznak egy kellemes tartózkodási helynek, és nem az önmagvalósítás formai kifejezőjének érdemes lenni. Vagyis nem kell különösebben túlzásba esni a kialakításakor. A terasz burkolatának kialakításakor inkább a biztonságos, stabil közlekedés, mint a mintázat meghökkentő kialakítása legyen az elsődleges cél. A legfontosabb, hogy kényelmesen és biztonságosan lehessen járni rajta.

A terasz burkolata lehet akár ugyanaz, mint a nappali burkolata is. Lehet azonban eltérő is a kettő. A legfontosabb persze, hogy kültérben, a teraszon fagyálló burkolatra lesz szükség. A nappaliban ez nem feltétlenül követelmény.

Azt a praktikus szempontot is érdemes szem előtt tartani, hogy a teraszra hulló csapadék folyjon le a teraszról, és nehogy befolyjon a nappaliba. Ezért is érdemes kialakítani háztól elvezető lejtést kialakítani a terasz burkolatában. Vagy akár az is megoldás lehet, ha egy kisebb mértékű, pl. 10 cm-es szintkülönbség van a nappali és a terasz között.

A terasz kialakításakor arra is oda kell figyelni, hogy a téli hónapokban könnyen tudja téliesíteni majd a teraszt. Ez leginkább azt jelenti, hogy a bútorokat a teraszról be lehessen vinni fedett helyre, és a burkolatnak ne ártson meg a téli fagy és a hóesés. Ez nemcsak a fagyálló lapok használatát igényli, hanem a kivitelezés megfelelő elvégzését is.

Ilyenkor, a téli bepakoláskor jön ki igazán a burkolat mintázata. A burkolat mintázatával a stílusát, az egyéniségét is ki tudja fejezni. Ugyanakkor érdeses inkább visszafogottabb mintázatot kialakítani, és a terasz berendezésével kifejezni a stílusát. Ez persze nemcsak a kialakított mintázatra, hanem a burkolat választott színére, színvilágára is vonatkozik.

A túlságosan domináns, élénk színek nem hagyják majd érvényesülni a terasz berendezési tárgyait.

Arról nem is beszélve, hogy 10 év múlva talán már nem fog annyira lelkesedni a most még jópofának tűnő extravagáns színvilágért. Gondoljon ezért a burkolat szín és formavilágának megválasztásakor arra is, hogy vajon mit fog majd szólni hozzá 10 vagy 20 év múlva?

A kerti utak burkolata

A kertben kialakított közlekedő utak pontosan úgy hozzzátartoznak a kerthez, mint a terasz vagy éppen a pihenőhelyek. Arról nem is beszélve, hogy a burkolt utak nemcsak összekötik a különböző helyeket, hanem fel is osztják a kertet vonalvezetésükkel.

kerti út burkolat

Semmelrock La Linia kerti út burkolat gránitszürke és bazaltantracit színben

Nemcsak a kert bejárására alkalmas funkcioális szükségszerűség lehet azonban a burkolt kerti út, hanem a kert formai megjelenítésének egyik hatásos eszköze is.

  • A kerti utak tervezésekor az egyszerű kialakítástól kezdve a túldesignolt formákig széles az átmenet.
  • Nemcsak a burkolat anyagában, hanem a burkolatok formájában, lerakási mintázatában, színvilágában lehet szabadjára engedni a fantáziát, hanem a vonalvezetésében is.
  • Persze az a jó ha az út vonalvezetésében abszolút a célszerűség lesz a döntő szempont, és emellett a praktikum az út kialakításának további elemeiben is meghatározó fontosságú lehet.
  • Sőt egy célszerűen kialakított és használható kertnél legyen is a praktikus kialakítás folyamatosan szem előtt tartva.

A funkcionalitás és célszerűség szem előtt tartása persze még nem jelenti azt, hogy egy egyedi megoldást, kreatív ötletet ne lehetne belevinni a kertépítésbe. Sőt ettől az egyedi ötletektől lesz igazán egyedi a kert. Arra azonban figyeljen oda, hogy ezek a kreatív megoldások is illeszkedjenek a kert stílusába, és ne zavarják funkcionális használhatóságát.

  • A kerti út típusa, vonalvezetése és szélessége nemcsak a közlekedés lehetőségét, hanem a kert hangulatát is meghatározza. A nyílegyenes út egészen másképp mutat, mint az íves, hullámos vonalvezetésű.
  • A semleges színek mindig harmonikusabban ileszkednek a kert hangulatához, és jobban kiemelik a növényzet szépségét, mint a feltűnő, élénk vagy tarka színek. A burkolatok formájának olyan nagy jelentősége nincs, azonban annak már van, hogy nagyméretű vagy éppen kisebb térkövekből, burkolólapokból állnak a mintázatok. A burkoláshoz használt lapok mérete nemcsak a burkolás gyorsabb vagy lassabb elvégzését határozza meg, hanem a mintázat kialakításakor keletkezett vágási veszteségre is nagy hatással lehet. Minél nagyobb lapokat használ egy mintás burkolathoz, annál nagyobb lehet a vágási hulladék.
  • A burkoláshoz használt térkövek minősége természetesen valamilyen szinten összefüggésben van az árával. Ugyanakkor attól még nem lesz szebb és mutatósabb a burkolat, hogy méregdrága térkövekből vagy kerti lapokból rakják le. Az ízlésesen visszafogott stílusos megjelenés nem feltétlenül árcédulától függ jelenség. Sokkal inkább az ízléses kialakítás és a megjelenés összhangja határozza meg a kert hangulatának összképét, és nem a kialakításhoz felhasznált elemek árai.
  • Az út szélességének megválasztásakor is érdemes inkább arra figyelni, hogy a kertben való közlekedéskor hogyan fogják használni? Ha fontos, hogy két ember kényelmesen elférjen egymás mellett, akkor lépőkövekből nem feltétlenül célszerű kialakítani a burkolatot. A talpfa elemeket azonban már le tudja úgy rakni, hogy kényelmes közlekedést biztosítsanak két ember számára is.

A kerti utak felosztják és tagolják a kertet. Az utak megfelelő vonalvezetésével egy nagyobb kert átláthatóbb lesz, a kisebb pedig nagyobbnak hat.

A kertben is van egy főút, és emellett még lehetnek egyéb utak is. A legfontosabb út legalább legyen olyan széles, hogy ketten is kényelmesen tudjanak rajta sétálni egymás mellett. A többi út már lehet keskenyebb, és nem is biztos, hogy feltétlenül burkoltnak kell lenni. Akár egy lépőköves út vagy pedig a burkolat nélküli ösvény is vezethet a kert végébe.

A kert főútjáról keskenyebb mellékutak ágaznak el a kert mélyébe vagy oldalai felé a fák és virágágyások között. Ezek vezethetnek a kert végében lévő szalonnasütőhöz vagy pihenőhelyhez. Ha van egy kisebb medence vagy kerti tó a kertben, akkor ezt is egy kerti úton lehet jól megközelíteni.

A kertben ültetett növények is meghatározzák a kerti utak jellegét. Egészen másként hat az utak szerkezete egy virágokkal, veteményes ágyásokkal, füves réttel parkosított kertben, mint egy erdős, fás, bokros kertben. A napfény is egészen másként éri a két kertben megbújó pihenőhelyeket. Az erdős kertben lehet, hogy nem is kell külön árnyékolásról gondoskodni, hisz a fák koronája kellemes árnyékot ad. Ha viszont nincsenek a kertben árnyékot adó fák, akkor a pihenőhely kellemes hűvöséről külön kell gondoskodni.

Az erdőszerű kertekben nem kell túlzásba vinni a burkolt kerti utak építését. A fák közötti barangoláshoz nem kell kiépített kerti út, elég csak egy vékony kerti ösvény.

Minél nagyobb a kert annál fontosabb szerepe van a közlekedést biztosító utaknak. Kisebb kertekben viszont nem szabad az utak építésével túlzásba esni. Ezek az utak ugyanis nem önmagukért vannak, hanem a kert egyéb funkcióinak, építményeinek a könnyű megközelíthetőségét biztosítják. A kisebb kertekben ezért még a hely megfelelő megosztása miatt is felettébb óvatosan érdemes bánni az utakkal.

A kerti utaknak alapvetően két fajtája van:

  • Vannak az állandóan használt utak. Ezek a kertkapu és a ház ajtaja közötti út vagy pedig a kapu és a garázs bejárata közötti út. A ház és a garázs közötti út is rendszeresen használatos. Ezeknél fontos a szilárd burkolat, mert még esős időben, akár 1-1 zivatar kellős közepén is be kell menni a házba, vagy éppen el kell indulni otthonról.
  • A kert mélyébe vezető utakat azonban már korántsem használjuk ilyen gyakorisággal. Éppen ezért ezeknek már nem is biztos, hogy feltétlenül fontos, hogy szilárd burkolata legyen.

Széles út a gyakran használt, fontos helyekhez vezet, a keskeny utak pedig a ritkán útba ejtett, titokzatos kialakításokhoz vezetnek a kertben. A széles utaknak funkciója, a keskeny utaknak pedig elsősorban romantikája, titokzatossága van a kertben.

A kerti utak vonalvezetését alapvetően a kert kialakítása, stílusa és a kert tulajdonosának ízlése dönti el elsősorban. A kígyózó, hullámzó utak a tájkertek kialakításának jellegzetességei, míg az egyenes vonalú utak a funkcionális kertekben használatosak. A kertbe ültetett növények is meghatározzák az utak vonalvezetését. Csak azért nem érdemes kivágni egy fát, mert éppen ott vezetne egy szabályos nyomvonalú út. Az út hullámos vonalvezetésénél nincs ilyen gond.

Az ívelt, hullámzó vonalvezetésű utak a parkszerű tájkertek jellegzetes útvonalai. Az utak ezekben a kertekben a növényzettel és a domborzattal harmóniában vezetnek végig a kertben egy kellemes sétára.

Optikai csalások a másnak láttatás érdekében

A méretek a kerteknél is meghatározó jelentőségűek. Általános jelenség, hogy mindig arra vágyunk, ami nincs illetve, ami nehezen elérhető. Éppen ezért a kis kerteket nagyobbnak, a nagy kerteket pedig otthonosabbnak szeretnénk látni, láttatni. Ennek érdekében bevethetünk különféle praktikákat:

  • Ha a kerben futó út szélesebb, mint amit ilyen helyzetben megszoktunk, és emellett még kis méretű térkövekből is készül, akkor szélesebbnek hat a keskeny kert is. Ezt a hatást még tovább fokozhatjuk az út irányára merőleges mintázat kialakításával.
  • Ezzel szemben a szélesebb, de rövid kertek pedig hosszabbnak és nagyobbnak látszanak, ha az útjuk keskenyebb, és a burkolat mintázata pedig párhuzamos az út vonalvezetésével.
  • Ha az út eltűnik a kanyarban, akkor nemcsak nagyobbnak látszik, hanem még kíváncsiságot is kelt, hogy mi lehet a forduló után.

Egy kisebb, keskenyebb kertben, a kialakított út akár az egész kertet is igénybe veheti. Még jobb azonban, ha a széles út mellett a kert oldalán van 1-1 virágágyás, amelyek nemcsak a hosszukkal, hanem a teljes kerten való végignyúlásukkal is nagyítják a kertet.

A kerti utak egyhangúságát meg lehet törni az út mintázatával is. Például a nagy formátumú burkolólapok között végigfutó vékony betét kisméretű lapokkal kirakva, hosszabbnak , nagyobbnak láttatja az utat.

Kerti terek, pihenők burkolata

A kertben kialakított pihenők funkciója kettős. Egyrészt szó szerint a pihenést, a kikapcsolódást biztosítják a kertben. Másrészt viszont a pihenőhely kialakításakor általában figyelnek arra, hogy valamilyen különlegesség közelében legyen kialakítva ez a hely. Ilyen különlegesség több minden is lehet. Lehet egy kölönleges növény, vagy egy nevezetes fa. Különlegesség lehet azonban például a kertben kialakított kerti tó vagy például egy szalonnasütő hely is. Bármi, ami figyelemre érdemes lehet a kerben. Lehet ez például egy csodás kilátás is a tájra egy lankás területen, egy hegyoldalon.

A pihenőhelyek fő funkciója a pihenés, a kikapcsolódás. Ezért a kialakításukkor megfelelő ülőalkalmatosságokról is gondoskodni kell. Lehetnek ezek például székek egy asztal körül, vagy akár lehetnek padok is, amelyek még természetesebb közeget jelenthetnek a kert megjelenésében.

Milyen kerti burkolat építését tervezi?

  • Munkatársaink segíthetnek Önnek a megfelelő burkolat kiválasztásában?
  • Hívja a (+36-26) 375-171-es számot, és segítenek a választásban.