Térkőből építhet járdát a háza körül vagy sétáló utat a kertjébe. Burkolhatja vele a kocsibejárót, vagy a házhoz vezető gyalogutat. Emellett azonban a teraszát is burkolhatja térkővel. Mit burkolhat még udvarában a térkövekkel?

A térkövek használata a kertekben nem véletlenül olyan elterjedt: nagyon dekoratív, emellett jól használható díszítőelemek is a kertben. A térkövek népszerűségét mutatja az is, hogy sokféle térkő kapható, ami a térkövek méretét, a színét és formáját illeti. Ezekből a választási lehetőségekből még 1-1 térkő típuson belül is változatos lerakási mintákat tud kialakítani, így tényleg egyedi módon díszítheti a kertjét.

A térköveknek persze a szépségükön kívül gyakorlati hasznuk is van. Utakat tud kijelölni a kertben a közlekedéshez. Autóbejárókat építhet személygépkocsi forgalomhoz. Emellett nagyobb területeket is befedhet velük, vagy kis tereket is burkolhat a térkövekkel. Fedheti kerti lapokkal például a terasz lépcsőit is, és magukat a térköveket is kombinálhatja egyéb elemekkel.

Legyen kreatív a kerti burkolat kialakításánál!

kerti burkolatok

Milyen ötletei vannak? A burkolat kialakításakor engedje szabadjára a fantáziáját.

Még akkor is szabadjára engedheti a fantáziáját, ha csak egy járdát szeretne a térkövekből megépíteni. Nem feltétlenül kell az általánosan ismert megoldásokat követni. A kerti burkolatok építésekor az a jó, hogy szinte bármilyen egyedi ötletet megvalósíthat a térkövek segítségével.

  • Ha hullámvonalas járdát szeretne, akkor a térköveket el lehet úgy helyezni, hogy a hullámvonalat adják ki.
  • Lehet azonban akár cikkcakkban is az út, teljesen az egyéni ízlésére van bízva, hogyan rakja le a köveket.
  • Egy-egy kő helyére rakhat speciális, beépíthető lámpákat is, így ki is világíthatja az utat. Vagy éppen a lámpákkal is dekorálhat, vagy felhívhatja valamire a figyelmet.

Egyéni ötletek a ház körül

Szinte minden kertben van legalább egy, kisebb-nagyobb tér, többnyire közvetlenül a ház előtt. Ez a tér lehet fűvel borított pázsit is, de nagyon mutatós lehet az a megoldás is, amikor térkő burkolatot alakít ki a ház előtti térben. Térkő burkolatnál a legnagyobb eső után is száraz lábbal és tiszta cipőben mehet be otthonába.

A burkolatnak megvan az a szabadsága is, hogy szinte bármilyen alakzatban lerakhatja. Leggyakoribb persze a sima téglalap forma, de azt is megteheti, hogy csillag alakú teret formál, vagy bármit, amit szeretne látni otthona előtt.

A forma változatosságán belül variálhatja még az egyes kövek színét is, így még különlegesebbé teheti a látványt. Az egyetlen dolog, amire oda kell figyelni, a térkövek alakja, ezeknek ugyanis passzolniuk kell egymáshoz, hogy szépen lehessen őket lerakni. Fontos a megfelelő illeszkedés is, mindenképpen nagy precizitással kell végezni a térkövezést.

Választott már kivitelezőt burkolata lerakásához?