A vékony térkő valójában nem is térkő, hanem járdalap vagy járólap a kerti burkolathoz. Azért, mert a térkő burkolat lerakásához használt térkövek 6, 8 vagy 10 centi vastag térkövek. Már a 6 centi vastag térkövek is alkalmasak személyautós forgalomra használt kocsibejáró burkolására. Az ennél vékonyabb térkő burkolatokat valójában járdalapokkal, kerti lapokkal burkolják.

Vékony térkő burkolat a kertben

semmelrock la linia gránitszürke teraszburkolat

Semmelrock La Linia gránitszürke teraszburkolat 4 cm vastag kerti lapokból

Az általánosan használt vékony térkő burkolatok 4 centi, pontosabban 3,8 cm vastag járdalapokból vagy kerti lapokból készülnek. Ezeket a járólapokat különböző méretben, változatos színekben és többféle felületkialakítással készítik gyártók.

A koptatással elért antikolt felületek rusztikus megjelenése a történelmi korok hangulatát varázsolja a kertbe. Emellett pedig az antikolás rusztikussága a burkolt felület csúszásmentességét is biztosítja az őszi esős időben. Biztos lehet abban, hogy az antikolt járólap felület nem fog csúszni a ráhullott esőtől sem. Az antikolt felületű járólapokkal biztonsággal járható burkolatot alakíthat ki a kertben is.

A 4 cm vastag járólapok készülhetnek mosott felülettel is. A mosással a járólap gyártásához felhasznált finom kőzúzalék válik láthatóvá, és ez adja a burkolat mintázatának egyediségét.

A szemcseszórt felületű kerti lapokat acélgolyókkal vagy más módon koptatják, és ez adja a burkolat érdes, esős időben is biztonságos járást biztosító felületét.

Ezekből a 3,8 cm vastag kerti lapokból sokféle formájú, méretű és színű burkolatot alakíthat ki a kertben. Azért, mert bőséges a választék. A térkő és kültéri burkolat gyártók a beton járólapok nagy választékát gyártják.

Bármilyen gyalogos forgalomra használt kerti út vagy járda burkolására jól használható a 3,8 cm vastag járólap. Sokszor előfordul azonban az a helyzet, amikor még ez is vastag a burkoláshoz.

  • Például a házzal egybeépített terasz burkolására a 4 cm vastag járólap sokszor vastagnak bizonyul. Azért, mert a küszöbszint miatt nem lehet a 4 centi vastag burkolatot lerakni a teraszra.
  • Vagy pedig a lépcső burkolásához túl vastag a 4 centis járólap.

Ilyenkor még vékonyabb lapokra van szükség a burkoláshoz. Olyan vékony térkő burkolatra, ami még befér a küszöbszint alá, és jól bírja a gyalogos közlekedés terhelését is.

1 cm vékony térkő terasz vagy lépcső burkolásához

A nappalival egybeépített terasz burkolására a küszöbszint miatt lehet, hogy tényleg csak vékony térkő burkolat rakható le.

Ha csak 1 centi vékony térkő rakható le, akkor cementlapot vagy mázas gres lapot, kőporcelán lapot lehet használni a burkoláshoz. Ezeknek a burkoló lapoknak kiváló a kopásállósága és fagyállóak is. Jól használhatók kültéri burkolatként is. Arra azonban érdemes figyelni, hogy körültekintően válassza meg a gres lapok felületét. A mázas felületű lapok szebbek, ezért beltérbe mindenképp ezek közül érdemes választani.

Kültérben azonban a mázas felület nem szerencsés választás. Azért, mert jobban csúszik. Ezért kültéri burkolatként az érdesített felületű kőporcelán lapok közül érdemes választani. A lapok érdesített felületét ugyan nehezebb tisztán tartani, cserébe viszont nem csúsznak annyira, és biztonsággal járhatók esős időben is. Ezek az érdesített felületű gres lapok is széles forma, méret és színválasztékban érhetők el. Bőséges kínálatból tud választani.

Szakszerű lerakással a teherbíró képessége is megfelelő lesz a terasz burkolásához. A gyalogos közlekedés terhelését problémamentesen el fogja bírni az elkészült egy, másfél centis burkolat is.

2-3 cm vastag járólapok a kert burkolásához

Ha 2-3 cm vastag lapok lerakására is van lehetőség a teraszra vagy a lépcsőre, akkor itt még nagyobb a választási lehetőség. 2-3 cm vastagságban már kültéri fagyálló járólapokat gyártanak.

Ezek a fagyálló kültéri járólapok anyagukban színezett betonból készülnek megfelelő kopásállósággal és csúszásbiztonsággal. Kopásálló és csuszásbiztos felületükkel jól használhatók kültéri teraszok, lépcsők és járdák burkolására is. Burkolhatja ezekkel a fagyálló járólapokkal a ház körüli és a kerti járdákat is. Bármilyen gyalogos forgalomra használt burkolatot burkolhat vele a kertjében.