A térkő burkolatra hulló esőt és az olvadó havat elvezetheti a térkő burkolat alapjában, a burkolat alatti vízelvezetéssel, vagy pedig felszíni vízelvezetéssel esővíz elvezető folyóka építésével is. Csak az a kérdés, hogy melyik megoldást szeretné kialakítani térkő burkolata vízelvezetésére.

Különösen fontos a ház körüli járdánál a tetőről az ereszcsatornán lefolyó víz elvezetése a háztól. Ha a térkő burkolat alatti vízelvezetést választaná, akkor egy-egy nyári zivatarkor a csatornán lezúduló víz a ház alapját is eláztathatná. Ezzel akár még az alap megsüllyedésével is számolni kellene. Az őszi esős időszakban pedig akár még a penészedés veszélye is valós lehet. Ezt a kockázatot érdemes elkerülni ház körüli járdájának vízelvezetésekor.

Ezért a tetőről lezúduló esővizet érdemes összegyűjteni locsoláshoz. Ezzel kétszeresen is jól jár.

  • A tetőről a csatornán lezúduló esővíz biztos nem fogja eláztatni a ház alapját.
  • Emellett pedig egy időre össze is gyűjtötte a locsoláshoz szükséges esővizet. Ráadásul a lágy és enyhén savas esővízzel jobb is locsolni a kertet, mint a csapból folyó kemény vízzel.
semmelrock citytop kombi térkő burkolat

Semmelrock Citytop kombi térkő burkolat sarkifény színben a ház körül

Ha pedig nem gyűjti össze az esővizet, akkor a ház körüli járda burkolat felszíni vízelvezetésével kell biztosítani az esővíz házalaptól való elvezetését. Például az esővíz elvezető folyóka beépítésével a térkő burkolaton. Ilyenkor az esővizet a burkolat felszínén vezeti el a folyóka.

Többen próbálkoznak a burkolat alá süllyesztett vízelvezetővel is. Ez azonban azért nem szerencsés megoldás, mert a tetőről nemcsak a tiszta esővíz zúdul le, hanem a tetőn megtapadt kosz és piszok is. Ha pedig ez a hordalékos esővíz az ősszel egyáltalán nem ritka lehulló falevelekkel keveredik, akkor könnyen el is dugulhat a burkolat alatti vízelvezető. Ha a vízelvezető tetejét könnyen le tudja venni, akkor is munka van vele, mert le kell szedni a vízelvezető tetejét, és ki kell tisztítani. A tisztítás után pedig újra a helyére kell rakni a vízelvezető tetejét.

A térkő burkolatba süllyesztett felszíni esővíz elvezetéssel nem fog eltömődni a vízelvezető, hisz a benne lévő faleveleket és egyéb szemetet a térkő burkolat takarításakor a vízelvezetőből is ki tudja takarítani. Ezt a takarítást a falevelek seprűvel való összeseprésével könnyen meg tudja csinálni. Az persze igaz, hogy ősszel, amikor hullanak a falevelek bizony sűrűn kell seperni a burkolatra hullott leveleket.

leier folyóka szegély

Leier folyóka szegélykő az esővíz elvezetéséhez szükséges folyóka építéséhez

A vizet elvezető folyókának vízzárónak kell lenni azért, hogy elvezesse a vizet. A felszíni vízelvezetéskor a beton folyókában a folyóka szegélyköveket vízzáró habarccsal vagy pedig a kültéren is használható flexibilis ragasztóval kell kikenni. Azért, hogy a víz folyjék le a folyókában, és ne szivárogjon el a hézagokban.

Ez azért fontos, hogy ne a ház alapjánál gyűljön össze a lehulló eső,  hanem az esővíz elvezető folyókával el legyen vezetve a háztól.