A kert szerepe alaposan átalakult az utóbbi két évtizedben. Az időnk szűkülésével párhuzamosan a körülöttünk lévő tér egyre inkább kitágul. Kertje ma már nem növényeinek lakhelye, hanem saját lakóterének kibővítése a szabadba. Falakon kívüli, falak nélküli lakótér. A lakberendezés kitört a négy fal közül, és egyre jobban meghódítja a lakást körülvevő kertet is. Ezért amikor a kerttervezésben és építésben otthona lakberendezése után kertje lakberendezéséről beszélünk, akkor nem állunk messze napjaink kertépítési valóságától.

Ebben a kerti lakberendezésben pedig a kerti burkolatok pontosan azt a szerepet töltik be, mint amit a lakásban a beltéri burkolatok. Nézzük a párhuzamot a burkolatok között.

Beltéri burkolatok a lakberendezésben

A beltéri burkolatok 2 nagy csoportját különböztetjük meg, a hidegburkolatokat és a melegburkolatokat.

  • A beltéri hidegburkolatokat a különféle kőzetekből és azok mesterséges utánzataiból állítják elő a nappalikba, konyhákba. Lehetnek ezek a beltéri hidegburkolatok természetes kőburkolatok és mesterséges padlólapok, burkolólapok is. A természetes kövekből készült márvány, mészkő vagy gránit lapok mellett közkedvelt még például a csempe, az üvegcsempe vagy a különféle padlólapok, porcelánból készült lapok is.
  • A melegburkolatoknak két nagy családját különböztetjük meg. A melegburkolatok népes családjának egyik fele a fából készült burkolatokból áll. A parketták, padlók, laminált padlók vagy pedig a mostanában egyre népszerűbb parafa burkolatok sokasága alkotja. A melegburkolatok másik részét pedig a nappaliban, vagy a hálószobában faltól falig húzódó padlószőnyegek vagy éppen a szoba hangsúlyos részét kiemelő darabszőnyegek, vagy éppen a rugalmas PVC burkolatok, linóleumok adják. Ezek mindegyike közkedvelt beltéri burkolat.

Ugyanilyen változatos képet mutat a kültéri burkolatok világa is.

Kültéri burkolatok a kertépítésben

A kültéri burkolatok között alapvetően a kőburkolatok vannak jelentős túlsúlyban. Ezek a kültéri kőburkolatok is lehetnek természetes kőburkolatok és mesterséges kőburkolatok is.

  • Leier Eurline Prába burkolat

    Leier Euroline Prága burkolat kerti sétány burkolataként

    A természetes kőburkolatok között ugyanúgy megtalálhatók a beltérben is használható mészkő, márvány, gránit és bazalt burkolatok. Egyéb természetes kőzetek sokasága felhasználható még burkolatként a kertben. Gondoljon csak a különféle terméskő burkolatokra. Ezek a lapok lehetnek hasított és csiszolt burkolatok is. Szabályos és szabálytalan formájukkal is találkozunk a kertben. A kültérben sokkal nagyobb arányban használják a szabálytalan, rusztikus burkolatokat nyers, természetközeli burkolatként.
  • A természetes kövek mellett azonban a betonból készült mesterséges térkő burkolatok és kerti lapok is hatalmas népszerűségnek örvendenek. Sőt egyre népszerűbbek lesznek.
    • A 6, 8 és 10 cm vastag térkő burkolatok nemcsak gyalogos, hanem személyautós, sőt 8 illetve 10 centiméteres vastagságban még teherautós forgalomra is alkalmas burkolatok lehetnek.
    • Ezzel szemben a 4 cm vastag kerti lapok gyalogos forgalomra használt burkolatok burkolására alkalmas.

A kültéri burkolatok kínálata korábban még sosem volt olyan változatos mint napjainkban. Ezért nemcsak választék bőségével, hanem a választás felelősségével is szembe kell nézni kertje burkolatának kiválasztásakor. Az éppen most divatos napi csodák helyett érdemes lehet az időtálló szépségeket választani kertje kialakításakor is. Azt érdemes szem előtt tartani, hogy az öltözete csak aznap fogja kifejezni az Ön hangulatát. Kertje megjelenése azonban nem fog változni egyik napról a másikra. Sőt még egyik évről a másikra sem. Éppen ezért kertje megjelenésének sokkal inkább időtállónak kell lenni az öltözeténél.

Azt érdemes szem előtt tartania, hogy kertje kialakításakor nem a ruhatárát rendezi be, hanem a mindennapi fellépő megjelenését állítja össze kertjének. A kerti burkolat kiválasztásakor ezért nagyobb a felelőssége a választásnak. Pontosan úgy, mint ahogy otthona lakberendezésének is. A kertjébe illő burkolat nemcsak a személyiségéről, hanem a kert megjelenéséről, a környék és a város stílusjegyeiről, sajátosságairól is szól. Nemcsak Önről, hanem a környezetében elfoglalt helyéről is beszél az érdeklődő tekinteteknek.

Ahogy beltérben, úgy egyre inkább a kültérben is a burkolatokra nemcsak praktikus közlekedő felületként, hanem kreatív designeszközként is tekintenek ma már. A változatos színvilágú, egyedi megoldások a célszerűség éppen szükséges megtartása mellett egyedi megoldások kialakításának végtelen lehetőségét biztosítja.

Az önkifejezést, az egyéni ízlést persze nem érdemes túlzásba vinni a kertek kialakításakor, mert a mutatós, tetszetős, de kertbe nem illő burkolaton nem biztos, hogy kényelmes járni. Márpedig a kerti burlatoknak azért mégis csak az egyik fő funkciója továbbra is a kerti közlekedés biztosítása a parkosított fás, füves, virágos ágyások, területek között.

A nem praktikus, a kert jellegébe, hangulatába nem illő burkolat nemcsak kényelmetlenséget okoz majd a közlekedés során, hanem még a kert esztétikai értékét is rontja. Ezzel pedig nemcsak a kert szépségét, hanem az értékét is csökkentheti.

A burkolatok egyedi kialakításakor tehát az egyedi elképzeléseknek is illeszkednie kell a ház és a kert hangulatához, egységes stílusához, megjelenéséhez.

  • A parttalan kreativitás csak addig hatásos értéket növelő eszköz, amíg stílusosan illeszkedik a kert egységes megjelenésébe, és kifejezi a kert tulajdonosának személyiségét, és a kerttel elérni kívánt céljait segíti.
  • Minél több időt tölt a kertben, annál fontosabb lesz ez. Könnyen kezelhető, és hosszútávon szerethető akkor lesz a kertje, ha nemcsak egyedi és extravagáns, hanem praktikus és stílusos is. Ezt ne felejtse el a tervezéskor.

A kerti burkolat akkor stílusos és praktikus, ha finoman kiemeli a kert szépségét, az ott található fák, bokrok, virágok és különféle építmények megjelenését, és nem elnyomja azt. Emiatt a burkolat inkább legyen mindig egy fokkal visszafogottabb, hogy segítse a kert egységes megjelenésének érvényesülését. Kerti burkolatainál a tartózkodó visszafogottság értékesebb lehet a hivalkodó előtérbe tolakodásnál.