Milyen lesz a kertben a burkolat és a zöldfelület aránya? Ha ezt már tudják, akkor a következő kérdés az, hogy milyen kerti burkolatokat szeretnének kialakítani?

  • kerti burkolat tervezés

    Mire figyeljen a kerti burkolat tervezésekor?

    Építenek teraszt a házhoz?

  • Vagy inkább a kert mélyére álmodnak egy hangulatos vagy éppen meghitt pihenőt?
  • Lesz grillező vagy szalonnasütő a pihenőnél?
  • Vagy a kerti partik helyett inkább egy medencéről vagy szökőkútról álmodnak?
  • A kertkaputól milyen járda fog vezetni otthonuk bejáratáig?
  • Milyen lesz a ház körüli járda?
  • A kocsibejáró térkő burkolat lesz vagy inkább minél több zöldfelületet szeretnének, és a gyeprácsban gondolkodnak?

Ha ezekben a kérdésekben dűlőre jutnak a családon belül, akkor már azt is meghatározták, hogy milyen burkolatokat építenek majd meg a kertben. Ha pedig már abban is biztosak, hogy a zöldfelület mennyire uralja a teret, akkor a burkolatok jellegét is meghatározták.

Ha minél több zöldfelületet szeretnének, akkor a kocsibehajtó akár két negyven centiméteres nyomtáv is lehet a nagykapu és a garázs bejárata között. A bejárati ajtóhoz vezető járdának is akkor kell egy méteresnek egy méter húsz centi szélesnek lenni, ha azt szeretnék, hogy ketten kényelmesen elférjenek egymás mellett. Ha a zöldfelület nyer a burkolattal szemben, akkor 80 vagy akár 60 centimét széles is lehet a járda.

A terasz burkolat milyen nagy legyen? Ez elsősorban attól függ majd, hogy milyen társasággal szeretnének kiülni esténként vagy egy-egy hétvégén. Ha nagyobb baráti társaságuk van, és őket gyakran szeretnék meghívni majd tavasztól késő őszig, akkor érdemes egy nagyobb teraszt kialakítani, és le is fedni a teraszt. A nagyobb terasz helyett azonban választják egy tágas kerti pihenőhely kialakítását is egy szalonnasütővel vagy grillezővel.

Nagyobb baráti társaságuk rendszeres vendéglátásakor arra is érdemes odafigyelni, hogy hogyan fognak eljutni a kert végében lévő pihenőhöz. Önök egy szűk ösvényen is fognak tudni közlekedni a kertben. A vendégeknek azonban egyértelműen jelezni kell az utat. Nem feltétlenül kell térkő burkolatból kialakítani a járdát, de például tipegőkövekkel vagy kavicsos járdalapokkal ki kell jelölni az utat.

Nyilván a meglévő kertjükből induljanak ki. Ha a zöldfelület már megvan a kertben, akkor ki kell jelölni a szalonnasütő vagy grillező helyét a körülötte lévő térburkolat nagyságát, és a hozzá vezető burkolatot. A burkolatokat érdemes úgy kialakítani a kertben, hogy emiatt fát ne kelljen kivágni.

A kerti járda nyomvonala 1-2 méterrel jobbra vagy balra is húzódhat. Nemcsak középen csatlakozhat a pihenőhely burkolatához hanem valamelyik szélén is. A nyomvonalának sem kell nyílegyenesnek lenni, hanem akár hullámos vonalú is lehet, amivel elérheti, hogy kikerülje az egyenes nyomvonalon éppen útban lévő fát. Ha viszont nem fákat vagy bokrokat kerül ki a hullámzó nyomvonal vonalvezetése, akkor legyen óvatos.

Ha sövényt vagy virágágyást fog a hullámzó nyomvonalú járda mellé építeni, akkor vendégei követni fogják a kerti út nyomvonalát. Biztos lehet benne, hogy nem fogják letaposni a virágait, és nem fognak átgázolni a szépen formára vágott sövényen sem.

Ha viszont takarosan lenyírt zöld gyep fogja körülölelni a kacskaringós járdát, akkor már jóval nagyobb lesz a kísértés, hogy lerövidítsék a feleslegesnek tűnő kitérőket. Ezért a kerti út nyomvonalának kijelölésekor ne csak a vágyaira figyeljen, hanem ezekre a praktikus szempontokra is.

Ha nincsenek növények még a kertben, akkor szabadon határozhatják meg a kerti pihenő, medence vagy szökőkút helyét, és a hozzá vezető járda nyomvonalát is. Ilyenkor előbb érdemes kialakítani az épített burkolatokat, és utána telepíteni majd a növényeket. Ekkor biztos lehet abban, hogy a pihenőhely, medence vagy járda építése miatt nem kell majd egyetlen fát sem kivágni vagy virágágyást felforgatni.

Ugyanígy gondolják majd végig a kertnek a ház és a kertkapu közötti részét is. A kerítésen kialakított nagykapu és a garázs bejáratának elhelyezése egyértelműen kijelöli a kocsibejáró nyomvonalát. A kiskaputól a bejáratig vezető járda is nyílegyenesen vezessen otthonuk bejáratáig.

Az persze nem mindegy, hogy a bejárati ajtónál hogyan alakítják ki a felvezető lépcsőt, milyen nagy lesz ez, és hogy közelíti majd meg a járda a bejáratot.

Lesz-e sövény a járda mellett, vagy inkább virágokat szeretne ültetni majd. Ha a zöldfelületet szeretné a lehető legnagyobbra kialakítani, akkor a kocsibejáró nyomvonalának kiépítése és a bejárati járda kialakítása után az összes többi felület zöld lehet. Füvesítheti az udvart, virágágyásokat alakíthat ki, bokrokat vagy akár még fákat is ültethet attól függően, hogy mennyi hely van a kertben.

A legfontosabb az, hogy milyen kerti környezetben fogják majd jól érezni magukat az elkövetkező évtizedekben?