Járdalap vagy inkább térkő legyen a kertben? Melyik lesz a jó burkolat? Mikor melyik a jobb választás?

Sokszor nem is olyan könnyű erre a rövid kérdésre határozottan válaszolni. A kerti burkolat elkészítéséhez a térkövek mellett a nagyobb méretű, de vékonyabb járdalapokat vagy kerti lapokat is használhatja. Mikor melyik lehet előnyösebb kerti burkolata kialakításához?

A térkövek kisebb méretű, de vastagabb burkolatok a járólapoknál. Ebből adódik a legfontosabb különbözőségük is.

asti natura járda burkolat

Asti Natura világosszürke járda burkolat a Semmelrocktól. Ezek a nagyméretű lapok jól mutatnának kerti burkolataként?

A nagyobb méretű kerti lapok nagyítják a teret. A nagyobb méretű járólapok teret megnagyobbító hatása azonban csak nagyobb területen érvényesül. Egy kis területen nem igazán.

Például egy nagyobb kertben egy hosszú, keskeny járda burkolására a 60×30-as járdalapok nagyon jó választás lehet. Azt kell csak végiggondolni, hogy a 30 cm-es járda szélesség elég lesz-e. Egy felnőtt sétálásához biztosan megfelelő a 30 cm széles járda is. Ha azonban valaki a családban bottal vagy járókerettel közlekedik, akkor a 30 cm szélességű járda biztos nem lesz elég az ő biztonságos közlekedéséhez.

A gyalogos forgalomra szánt kerti utak és járdák burkolására a nagyobb méretű, 4 cm vastag kerti lapok tökéletesen meg fognak felelni. A gyalogos vagy kerékpáros forgalom terhelését a 4 centiméteres lapok biztonsággal elbírják. Érdemes 4-6 mm-es fugákat hagyni a lapok között. Azért, mert ez a fugavastagság a lapok 1-2 milliméteres eltéréseit is kényelmesen el tudja tüntetni a burkolat lerakásakor.

Kocsibejáró út burkolására azonban a 4 cm vastag kerti lapok nem lesznek elegendőek. Nem fogják bírni a terhelést évtizedeken át. Még nagyobb a veszélye a törésnek nagyobb méretű lapoknál. Ezért a személykocsi forgalomra szánt garázsbejáró burkolására a 6 cm vastag, kisebb méretű térkövek közül sokkal jobb választani.

semmelrock citytop kombi térkő burkolat sarkifény

Semmelrock Citytop kombi térkő burkolat sarkifény színben

A 6 centiméteres térkövekből készült kocsibejáró úton megfelelő szegély kialakításával biztonsággal közlekedhet egész évben. A térkövek sem fognak eltörni, mert jól fogják bírni a terhelést. A betonágyba öntött szegély pedig nem fogja engedni a szélső térkövek kifordulását sem. Még akkor sem, ha fordul vagy kanyarodik a bejárón. Megfelelő fagyvédő alappal térkővel burkolt kocsibejáró burkolata évtizedeken át tartós lehet.

Kis méretű kertekben nem mutatnak jól a nagyméretű kerti lapok. Ezért ezekben a kis kertekben a kerti utak és járdák burkolására is érdemes választani inkább a kisebb méretű térköveket.

A hosszú, keskeny kertek járdáin a közkedvelt 20-10-es méretű térkövekből készült járda burkolatnál érdemes a sorokat keresztbe lerakni. Vagyis a térkő hosszabb oldala legyen a járda menetirányára merőleges. A sűrű fuga ugyanis nem szerencsés. Azért, mert leszűkíti az egyébként is kicsi teret a kertben.