Olcsó térkő vásárlása a gyártótól könnyen lehetséges akkor, ha a térkövet gyártó közvetlenül értékesíti a térkövet a lakosságnak. Az ilyenkor adható kedvezményes ár előnyös lehet a gyártónak és a vásárlónak is.

  • Az olcsó térkő gyártótól való vásárlásakor nem terheli a közvetítő kereskedelem árrése a térkövek értékesítését. Ezért a gyártó, ha nem kell tekintettel lenni a térköveit forgalmazó közvetítő kereskedők érdekére, akkor kifejezetten kedvező áron is értékesítheti a jó minőségű térköveket.
  • Az olcsó térkő a gyártótól beszerezve a lakossági vásárlónak is előnyös lehet. Akkor, ha pontosan arra a térkőre van szüksége, amit a térkő gyártótól közvetlenül is meg tud vásárolni, és a térkő ára is kedvezőbb, mintha valamelyik térkő forgalmazótól vásárolta volna meg ugyanazt a térkövet.

Persze a térkő gyártótól való vásárlásának előnyei mellett vannak hátrányai is. Nézzük ezért részletesen az olcsó térkő gyártótól való vásárlásának előnyeit és hátrányait.

Mik az olcsó térkő gyártótól való vásárlásának előnyei?

Legfontosabb előny a térkő kedvező ára

A gyártótól való vásárláskor nincs közvetítő kereskedelem, ezért akár alacsonyabb áron is megéri a gyártónak a térkövek közvetlen fogyasztói értékesítése.

Akkor még inkább alacsonyan lehet tartani a térkövek árát, ha a gyártási technológia folyamatos fejlesztésével a térkő gyártás gazdaságossága miatt alacsony a gyártás költsége. A gyártási technológia fejlesztése az alacsony árak mellett is biztosítja a térkő gyártás minőségének magas szinten tartását.

A térkövek árának alacsonyan tartását segíti a nagyobb mennyiségben való gyártás is. Azért, mert ilyenkor a gyártás általános költségei több termékre oszlanak el, ezért egy termék gyártását kevesebb általános költség terheli. Nagyobb termelési mennyiségnél a fix általános költségeket több termék között lehet felosztani. A kommersz térkövek iránti várható nagyobb kereslet lehetővé is teszi a méretgazdaságosság miatti nagyobb mennyiségű gyártást kedvező áron.

Nagy választék lehet különböző színekből

leier serpentino térkő

Leier Serpentino térkő burkolat szürke és vörös színben kedvező áron

Ha a térkövek többféle színben és eltérő méretekben készülnek, akkor van lehetőség a térkövek közötti választásra is.

Az eltérő formájú és színű térkövek a választás lehetőségét is biztosítják a kerti burkolat elkészítéséhez.

A térkövek többféle színben, méretben és formában való gyártása ugyan ellentmond a méretgazdaságos gyártásnak. Azonban a kedvező áron elérhető kommersz térkövek iránti nagyobb kereslet éppen a nagyobb mennyiségű gyártás méretgazdaságossága miatt lehetővé teszi a nagy mennyiségben keresett térkő típuson belüli nagyobb szín és méretválasztékot.

A többféle színben gyártott kombi térkövek akár egy gyártási folyamaton belül is biztosítják az azonos típusú térkő többféle méretét. A következő gyártási folyamatban pedig ugyanazt a többféle méretben gyártott térkövet másik színben lehet legyártani. Nagy mennyiségben, gazdaságosan legyártva a kedvező áron is nyereségesen kínálható térkövet.

Könnyű lerakhatóság az egyszerű forma miatt

A kedvező árú, olcsó térkövek általában egyszerűbb formában, téglalap vagy négyzet alakban készülnek. Akár többféle méretben és eltérő színekben is. Ezért ezeknek a térköveknek a lerakása egyszerűbb, és gyorsabban halad a térkövezés. Nem kell egyedi formájú térkövek lerakásával foglalatoskodni.

A téglalap és négyzet alakú térkövek lerakásakor nemcsak gyorsabban halad a térkövezés, hanem kevesebbet is kell vágni a térköveket. Ezért nemcsak gyorsabban készül el a burkolat, hanem jóval kisebb a vágási veszteség is. Ez a nem pazarló, gazdaságos térkövezés még inkább lehetővé teszi a térkövek olcsóságának biztosítását.

Könnyebb a kommersz térkő tisztán tartása is

Az olcsóbb térköveket nemcsak kedvezőbb áruk, hanem natúr felületük miatt könnyebb tisztán tarthatóságuk is vonzóbbá teheti. A natúr térkő felületet nem kell koptatni, nem kell antikolni a gyártáskor. Ezért alacsonyabb a gyártási költség. A natúr felület pedig nehezebben koszolódik. Ezért a tisztításuk és a tisztán tartásuk is könnyebb, mint az antikolással töredezetté koptatott térköveknél.

Sokoldalúan felhasználhatók

Az egyszerűbb forma miatt szinte mindenféle burkolat elkészítéséhez bátran fel tudja használni a kedvező áron elérhető, olcsó térköveket. Készülhet belőlük kerti út, ház körüli járda, kerti pihenő burkolat vagy teraszburkolat is. Attól függően, hogy mit szeretne térkövezni.

Olcsó térkő gyártótól való vásárlásának hátrányai is lehetnek

Olcsó térkő gyengébb minőségű lehet

Ha nem az innováció és a gyártástechnológia fejlesztése miatt lehet olcsó a térkő, akkor sokszor a gyengébb minőség biztosíthatja térkövek olcsóságát. Ez azonban azt jelenti, hogy a gyengébb minőség visszaüthet a térkő burkolat tartósságában. Azért, mert a gyártáshoz használt gyengébb minőségű alapanyagok felhasználása a térkő burkolat rövidebb élettartamát okozhatja.

A gyengébb minőségű anyagok gyártáskori felhasználása miatt a térkövek fagyállósága és kopásállósága is elmaradhat a jó minőségű térkövektől.

Az olcsóbb térkövek színtartóssága is bizonytalan lehet. Már a gyártáskor is kevésbé élénkek az árnyalatok. Idővel pedig a színek fokozatosan veszíthetnek fényükből.

Az olcsó térkő kevésbé egyedi megjelenésű

Ez nem véletlen. Ugyanis az alacsonyabb ár nem teszi lehetővé a térkövek egyedi megjelenésének, színvilágának, formájának és felületi struktúrájának a kialakítását. Ha markánsan egyedi stílusú kerti burkolatot szeretne, akkor valószínűleg nem az olcsóbb térkövek közül érdemes választani.

Azt viszont el kell ismerni, hogy az olcsó térkövek választásával akkor is megépítheti térkő burkolatát a kertben, ha kevesebb pénzből kell kihozni a térkövezést.

Igaz, hogy meg kell alkudni a burkolat egyediségében és tartósságában, azonban még az olcsó térkövek között is viszonylag nagy színválasztékból választhatja ki kerti burkolatát.