frühwald suave antracit melír kerti járda

Frühwald Suave antracit melír kerti járda burkolat

A térkövezett kerti utak a kert eltérő funkciójú területeit kötik össze. Azért, hogy könnyen tudjon közlekedni, és egy-egy kiadós nyári zivatar után is száraz cipővel tudjon végigmenni a kertben. Vagy pedig be tudjon állni a kocsival a garázsba. Gondolkodott már azon, hogy mire figyeljen a kerti utak nyomvonalának kijelölésekor?

A ház bejáratához vezető járdára, valamint a ház körüli járdára mindenképp szüksége van a kertben. Emellett a garázshoz vezető kocsibejáró út megépítése fontos még mindenképp. Ezeket a járdákat kell egymással összekötni. És biztosítani kell azt, hogy eljusson a kert különböző területeire.

Azokat a területeket érdemes összekötni térkővel burkolt járdával, amelyeket gyakran keres fel a kertben. Ezeket az utakat ugyanis sűrűn megteszi. Márpedig egy-egy kiadós eső után burkolt út nélkül nem tudna száraz lábbal végigmenni a kertben.

Persze nem kell feltétlenül térkövezni minden utat. Kaviccsal vagy kőzúzalékkal is fel tudja szórni az ösvényeket. Főleg azokat az utakat, amelyeket ritkábban használ. A kavicsos utak is megfelelő közlekedést fognak tudni biztosítani a kertben. Emellett pedig talán természetesebb hatást is keltenek, mint a térkövezett járda.

A térkövezett utat mindenképp érdemes szegéllyel ellátni. A kerti szegély biztos támaszt ad a járdának, és egyben tartja a járdát borító térköveket. Egy stabilan kiépített szegéllyel biztos lehet abban, hogy a szélső térkövek nem fognak elmozdulni.

A kőzúzalékkal és kaviccsal felszórt utak szegélyezése pedig azért mindenképp előnyös, mert a szegély a kavicsokat is az úton fogja tartani, és nem engedi, hogy az út melletti pázsitra szóródjanak.

A járdák és utak burkolatának eldöntésekor arra is érdemes figyelni, hogy kik fogják használni az utat. Ha kerekesszékkel, járókerettel vagy bottal közlekedik valaki a családban, akkor a kaviccsal borított kerti utak használata számára nem lesz könnyű.

Minél szélesebb egy kerti út, annál kényelmesebb lesz rajta közlekedni. Ezzel együtt azonban a szélesebb út több helyet vesz el a kertből, és kevesebb hely marad a zöldfelületre. Itt bizony egy egészséges kompromisszumot érdemes megtalálni. Egy tolókocsival közlekedő családtagnak bizony szüksége van a tolókocsi közlekedését biztosító útra. Ha azonban mindenki könnyen tud közlekedni a családban, akkor nem feltétlenül szükséges széles járdákat kialakítani a kertben.

frühwald toscana őszilomb térkő burkolat

Frühwald Toscana őszilomb térkő burkolat

Persze a kertet használók mellett a ház stílusa is meghatározza azt, hogy milyen utak legyenek a kertben. Egy klasszikus stílusban épült házhoz a hullámos, íves vonalú térkövekkel burkolt út jobban illik.

Ezzel szemben az egyenes vonalvezetésű hasáb és négyzet alakú térkövek jobban illenek a modern stílusban épült családi házak kertjeibe.

A ház stílusa nemcsak a térkövek formáját, hanem a burkolat színvilágát is meghatározza. A modern és minimál stílusú házak körül kiépített burkolatokhoz a szürke és az antracit különböző árnyalatai sokkal jobban illenek, mint a klasszikus sárga, barna és vörös színvilág. Ezek a színek elsősorban a klasszikus és mediterrán stílusban épült családi házak kertjeiben lehetnek jó a burkolat színvilágának.