Ha Ön is azon gondolkodik, hogy saját maga rakja le térkő burkolatát, akkor két eset lehetséges.

  • leier taverna macchiato sétány

    Leier Taverna macchiato sétány. Vagy inkább fahéj vagy füstantracit színben választaná?

    Ön már térkövezett valamikor. Lehet, hogy nem is egyszer, hanem már több alkalommal is, és a burkolás sikerén felbuzdulva bátran vág bele újabb kerti burkolat lerakásába.

  • Ha pedig még nem térkövezett, akkor most fog először térkövezni, ezért izgul, hogy hogyan fog sikerülni. Ha így van, akkor ezt a cikket Önnek írtuk.

Mondok Önnek még egy harmadik lehetőséget is. Ha most készül elkészíteni első kerti burkolatát, akkor még mindig megkérheti egyik olyan ismerősét, aki már rakott le térkő burkolatot, és segíthet Önnek. Vagy inkább Ön segít majd neki? Ezt döntsék el majd Önök.

Addig is nézzük a térkövezési kisokost alapozóként

Térkő burkolat építésénél a térkövek lerakása nem is olyan nagy dolog. Leginkább akkor érzi ezt így Ön is, ha már több burkolat lerakásán túl van. Ha első burkolata elkészítéséhez vadássza éppen lázasan az információmorzsákat, akkor már kicsit más a leányzó fekvése.

Nem nagy dolog a térkövezés

Először is nézzük a „nem nagy dolog” változatot, csak úgy áttekintőként:

térkő tükör készítés

Térkő tükör készítés a burkolat alapjának elkészítéséhez

A térkő burkolat kijelölése után ássa ki a tükröt. Ez nem egy, a kertjébe elrejtett antik darab, hanem az a hely, ahol a térkő burkolat lesz. A képen is ezt látja.

A térkövezéskor alulra ebbe a tükörbe (amint a képen is látja, nem kell azért tükörsimának lenni ennek) egy durvább kavicsréteg kerül, majd egy vékonyabb homokréteg, rá esetleg szárazbeton, és végül következnek a térkövek. Gondos munkánál a tükör kiásása után a szegélyelemeket rakja le. Ez a szegély fogja egyben tartani a burkolatot, mert stabilan meg fogják tartani a lerakott térköveket, és megakadályozzák az oldalirányú elcsúszásokat.

ház körüli járda burkolat

Nardo ház körüli járda vörös színben a Semmelrocktól

Burkolatát úgy tervezze meg, hogy a csapadékvíz elvezetésére megfelelő lejtése legyen. Ha háza körüli járdát épít, akkor a háza falától elvezetőleg. Ha a téli hidegben a kövek átfagyására lehet számítani, akkor vastagabbra készítse a burkolat alapozását. Ezzel a térkövek egyenetlen felemelkedését fogja megakadályozni.

Vastagabb alapozásra van szükség akkor is, ha személygépkocsi, és még vastagabb, ha tehergépkocsi forgalomra is számítani lehet a burkolaton. Tehergépkocsi forgalomnál nemcsak az alapozásnak kell vastagabbnak is lenni, hanem a térköveknek is.

kerti út burkolat

Semmelrock La Linia kerti út burkolat gránitszürke és bazaltantracit színben

Általánosságban arra figyeljen, hogy gyalogos forgalomra már a 4 cm vastag burkolat is tökéletesen megfelel. Személygépkocsi forgalomhoz 6 cm-es térburkolatra van szükség, tehergépkocsi forgalomhoz pedig 8 cm-esre.

Kertjében milyen forgalomra számít?

Térkő lerakása lépésről lépésre

Ha mégis úgy gondolja, hogy a „nem nagy dolog”-nál kicsit azért talán nagyobb.

Burkolata szakszerű lerakása nemcsak a szépérzékét fogja jóleső érzéssel eltölteni, hanem burkolatának tartósságát is jelentősen megnöveli majd. Érdemes gondos munkát végezni a térburkolásnál, vagy pedig felkészült szakemberre bízni a térkövezést. A térkő közismerten strapabíró termék, burkolata viszont csak akkor lesz az, ha kellő szakszerűséggel rakja le.

semmelrock kerti burkolat

Semmelrock kerti burkolat barna színben. Milyen burkolatot tervez terasza, kerti pihenője burkolására?

Ha gyalogos forgalomra készül a burkolat, akkor az egyenletesen kiásott tükörben (térburkolata burkolásra előkészített helye) vékonyabb alapra lesz szüksége. Burkolatát kis terhelés fogja érni, ezért a gondosan tömörített altalajra körülbelül 7-8 cm vastagon tömörített kavicsréteget terítsen le, és erre 2-3 cm homok kerüljön. Az így elegyenlített altalajon a térkövek szárazbetonra vagy akár habarcságyba is kerülhetnek. Szárazbetonnál a nedvesítést majd elvégzi az első kiadós eső, ami beszivárog majd a burkolatba.

Hol lesz a burkolat?

A térkő kiválasztása után az első lépés a burkolat helyének a kijelölése. Itt leginkább arra érdemes figyelnie, hogy úgy alakítsa ki az egyes térkövezett területek közötti járdákat, hogy valóban azokat is használja majd a közlekedésre. Ha felesleges kanyarokat ír majd le a járda vonalvezetése, akkor le fogja majd rövidíteni az utat. A gyerekei és a vendégei praktikus gondolkodásában pedig még jobban bízhat.

Földmunkák elvégzése, a tükör kiszedése, burkolatszegély kialakítása

A burkolás helyének előkészítésekor arra figyeljen, hogy a felesleges talaj kiemelését körülbelül 30 cm-rel szélesebben végezze el a tervezett burkolat helyénél. Erre a burkolatszegély kialakítása miatt lesz szüksége. Már a föld kiásásakor ügyeljen a csapadékvíz elvezetéséhez szükséges lejtés kialakítására. Háza körüli járdánál nagyobb lejtésre lesz szüksége, mint a kertben futó járdánál. A kerti járdánál már 1-1,5 cm lejtés is elegendő lesz méterenként. A ház körüli járdánál azonban 2-2,5 cm-es lejtést is tervezhet a csapadékvíz gyorsabb elvezetésére.

térkő burkolat lerakás

Térkő burkolat lerakása a burkolat szegéllyel kijelölt pontos helyére

Ha a csapadékvíz felszíni lejtéssel való elvezetése helyett a leszivárgással való elvezetést szeretné kialakítani, akkor a korábbi burkolat vastagsághoz képest vastagabb szivárgó rétegre lesz szüksége. Legalább 30 cm-es alapot érdemes ásni, ám ennek a rétegnek nemcsak a teherbírás lesz a szerepe, hanem az, hogy a térkövek közé bekerült csapadékvíz akadálytalanul továbbfolyhasson majd a mélyebb rétegekbe. A készülő burkolat stabil rögzítéséhez a szegélyköveket le kell betonozni. CKT betont is rendelhet a burkolat szegélyének betonozásához. Vagy megkeverheti házilag is a betont.

A kiásott burkolatalap alsó 20 cm-es vastagságába tölthet sódert is. Ez azonban nem fogja tudni olyan hatékonyan elvezetni a csapadékvizet, mintha zúzott követ használna ebben a rétegben. Amint feltöltötte sóderrel vagy zúzott kővel burkolata alapját, alaposan döngölje le. Erre a rétegre kerül 4-5 cm vastagságban a finom, osztályozott sóder, vagy folyami homok. Ezt a finom réteget már nem szükséges ledöngölni, viszont egyenletesen el kell igazítania a burkolat végső magasságának megfelelő vastagságban. Értelemszerűen előbb egy kisebb részt szintezzen ki, és egyenlítsen el, és rakja le a burkolatot.

A legfontosabb dolog a burkolat végső szintjének megfelelő magasságban feltölteni a burkolat alapját. Arra számítson, hogy az alap megfelelő tömörítése mellett is számoljon a burkolat 1-1,5 cm-es későbbi süllyedésével. Ez leginkább a burkolatszegély és a térkő burkolat szintje közötti magasságnál lesz majd érdekes. A lerakáskor a burkolat szintje legyen magasabb, mint a bebetonozott szegély, mert a burkolat szintje az alap tömörödésével még süllyedni fog.

Az ilyen rétegrendű burkolat fektetésnél már nem feltétlenül kell kialakítania a burkolat felszínén a csapadékvíz elvezetését biztosító lejtést, mert a vizet nem a felületről fogja elvezetni, hanem a megfelelő szivárgó réteg kialakításával biztosítja azt, hogy a fugák közé befolyt esővíz akadály nélkül tudjon tovább folyni a mélyebb rétegekbe. Ezzel nem fog károsodni, felfagyni a térkő burkolat.

Térkövek lerakása

térkő lerakása házilag

Térkő burkolat lerakása saját kivitelezésben

A térkövek lerakásánál arra figyeljen, hogy ne rakja túl szorosan a köveket. Néhány milliméteres (2-4 mm) körbefutó fugával rakja le a burkolatot. A térkövek közül ma már sok rendelkezik beépített távtartóval. Tetszetős burkolatképet szeretne kialakítani? Pontos és precíz munkát szeretne végezni? Az egyenletes fugavonal megtartása zsinór kifeszítésével vagy szintezőléc segítségével könnyen lehetséges. A térkövek lerakásakor a zsinórt kifeszíti, és 2-3 térkővel rögzíti.

Arra figyeljen oda, hogy a burkolandó felület egyik egyenes oldalán kezdje a lerakást. Praktikus jó tanácsként arra érdemes figyelni, hogy a fal egyenetlenségeivel is lehet csalni. Ezért az első sort nem ajánlatos közvetlenül falnál vagy a burkolat kialakított pereménél, a peremmel, fallal párhuzamosan kezdeni, mivel az egyenetlenségek vagy a nem teljesen sík falrészek azután az egész burkolt felületre hatással lesznek, amelyeket utólag már nem lehet kijavítani. Az első sort körülbelül 1 méteres távolságban pontosan merőleges irányban érdemes elkezdeni. Az esetleges egyenetlenségek ezután a lerakáskor kiegyenlíthetőek majd.

A térkő minták kialakítása nem csupán az ízlése dolga. Járművek által használt burkolaton figyeljen oda arra, hogy a haladási iránnyal merőlegesen rakja le a térkő sorokat, mert így a gépkocsik kereke gyakrabban meg tud kapaszkodni a sűrűbben elhelyezkedő térkő peremekben.

Ha több raklapnyi térkővel dolgozik, akkor keverve rakja le a térköveket, mert ezzel is csökkenti a térkövek szín és felületbeli eltéréseinek egyenetlenségeit.

Arra figyeljen még oda a térkövek lerakásánál, hogy erősebben lejtő felületeknél – hacsak lehet – akkor a burkolat legmélyebb pontján kezdje el a térkövek lerakását.

Fontos feladat még a burkolat befejezésénél és például aknák, vízelvezetők csatlakozásánál a térkövek megfelelő méretre történő beszabása.

A burkolat fugázása

Az egyenletesen lerakott burkolatot 0,5-2 mm szemcseméretű homokkal söpörje be. A besöprés homokszükséglete a fugák méretétől függően körülbelül 2-5 kg/m2 lesz. A homok besöprését addig csinálja, amíg a térkövek közötti fugát a homok teljesen ki nem tölti. A burkolat elegyenlítése, bevibrálása előtt söpörje le a maradék homokot. Erre azért van szükség, hogy ne okozzon a térkő felületén felesleges felületi sérüléseket, karcolásokat.

A lerakott térköveket lapvibrátorral néhányszor hosszában és keresztben is érdemes bevibrálni. Vigyázzon burkolata szépségére. A felületi sérülések elkerüléséért különösen a strukturált felületű térkő burkolatoknál a vibrátorra gumitalpat szereljen fel.

A munka ezzel még nincs kész, mert a fugázás kezdődik elölről. A fugákat újra söpörje be a vibrálás után, a maradék homokot takarítsa el. Érdemes újra levibrálni a burkolatot.

Egy-két hónap után újra söpörje át a burkolatot, hogy a fugák hézagmentesen feltöltődjenek. Amint ez megtörténik, már gyönyörködhet is kertje saját maga készítette térkő burkolatában.

Miben tudunk még segíteni kertje térkő burkolata elkészítésében?

Munkaidőben kérje munkatársaink tanácsát a (+36-26) 375-171-es telefonszámon.

  • Minden kérdésére válaszolnak.
  • Segítenek térkő burkolata kiválasztásában.
  • Ha mégis úgy dönt, hogy kivitelező szakembert bíz meg burkolata lerakásával, akkor pedig Pest megyében precíz munkát végző kivitelezőt ajánlanak Önnek a lakóhelye környezetében.