Ha jelentős szintkülönbség van a kertben, akkor gondolkodnia kell a közlekedés megoldásán. A magasságkülönbségek leküzdésére több megoldás is létezik. Ezek közül a legkézenfekvőbb a kerti lépcső kialakítása.

  • kerti lépcső

    Semmelrock kerti lépcső betonszürke színben

    A lépcső lehet olyan kialakítású is, amely gyakorlatilag teljesen belesimul a tájba, a kert domborzatába természetes anyagával és vonalvezetésével. Távolról talán nem is lehet felismerni az ilyen terméskőből, kőzetekből épített lépcsőt.
  • Emellett azonban lehet olyan kialakítása is, amikor éppen a különlegességével, az egyedi megjelenésével jelenti a másságot, az egyediséget.

A lépcsőknél még fontosabb az, hogy legyen rajta kényelmes és biztonságos a járás. Ez a lépcsőfokok megfelelő, de nem túlzott magasságát, a lépcső megfelelő szélességét és a nedves időben is csúszásmentes közlekedést jelenti alapvetően. A biztonságos közlekedés nemcsak a csúszásmentességről szól, hanem azt is, hogy ha nagy szintkülönbség legyőzéséről, hosszú lépcsőről van szó, akkor legyen a lépcsőben pihenőhely is.

A kerti lépcső milyen lehet?

Tömblépcsők

kültéri lépcső

Semmelrock Bradstone Old Town lépcső kertjében

A leggyakrabban alkalmazott lépcső megoldás talán a tömblépcső. A lépcső épülhet terméskőből, de állhat fa vagy betonblokkokból is. Ezeket az elemeket egymásra építik a lépcső kialakítása során.

  • Éppen az egymásra építés miatt lesz a lépcső stabil és tartós.

A lépcsőblokkok lerakásakor arra kell ügyelni, hogy a lépcső felületének legyen enyhe esése, hogy az esővíz le tudjon folyni a lépcsőről. A csúszásveszélye elkerülésére az is fontos, hogy a felülete nem sima legyen, hanem érdesített.

A betonblokkok helyett a lépcső készülhet a természetben megtalálható terméskövekből is.

A fából és terméskőből épült lépcsők mérete gyakorlatilag bármilyen lehet a lerakástól függően. A betonból készült blokklépcsőket viszont előregyártott méretekben lehet beszerezni a gyártóktól. Természetesen lehet több elemet is egymás mellé rakni a blokklépcsőkből is, és ezzel ezekből az elemekből is lehet nagyobb, szélesebb lépcsőket kialakítani.

nordic maritime lapok

Tökéletes fautánzatú Semmelrock Nordic Maritime kagylószürke burkolat. Mit gondol? Hogyan mutatna terasza burkolataként?

Ezek a tömblépcsők nemcsak betonból, hanem klinkerből is készülhetnek. Régebben készítettek lépcsőket talpfából is. Ma már azonban a talpfák csúszásveszélye és károsanyag kibocsátása miatt ez nem igazán jellemző.

Nem elég pusztán a lépcsőtömböket lerakni a kertben. A több évtizedes biztonságos közlekedéshez a lépcsőnek biztos alapra is szüksége van. Az alap kidolgozásának szükségessége, igényessége természetesn függ attól is, hogy

  • milyen meredek a kert, és persze attól is, hogy
  • milyen mértékű építést tervezünk a kert kialakításakor.

A legalsó lépcsőfokot mindig érdemes betonba, habarcsba rakni, és még biztonságosabb lesz a lépcső, ha a többi lépcsőfok is stabil alapra kerül.

Fektetett lépcsők

Fektetett lépcsőnél két részből áll a lépcsőfok. Az egyik része maga a 6-8 cm vastag fellépőlap, aminek a fellépő része kicsit kiáll a még biztonságosabb fellépés érdekében. Ezt a lapot pedig egy falazott részre helyezik. Ennek a falazott résznek a magasságától függ a lépcsőfok magassága.

A fektetett lépcső készülhet betonlapból, térkőlapból, terméskőből vagy klinkerből is.

Állított lépcsők

A fektetett lépcsőkkel szemben az állított lépcsők függőlegesen vagy pedig vízszintesen beágyazott lapokból állnak. A lapok mögé pedig háttértöltés kerül, és ez tartja meg a lépcső formáját adó álló lapokat. Éppen a háttértöltés tömörödése, tökéletlensége miatt ezek a lépcsők nem igazán biztonságosak, mert a lépcsőfokokat adó álló lapok a töltés tömörödése miatt kilazulhatnak, megdőlhetnek. Ezeknél az állított lépcsőknél nemcsak a töltés tömörödése jelent veszélyt, hanem például egy-egy nagyobb esőzés is finoman kimoshatja a töltést a lapok mögül.

Classico lépcső cölöpökből

Semmelrock Classico lépcső cölöpökből

Leggyakrabban a cölöpökből állított lépcsők kialakításakor lehet találkozni velük a kertekben.

  • Ezek a cölöpök természetesen nemcsak betonból készülhetnek, hanem például fából is. Bár azért a fa kevésbé tartós. Természetességet sugárzó, vidéki kertekben azonban nagyon jól tudnak mutatni ezek a cölöpökből felállított lépcsők. Sokkal stílusosabb megjelenést adnak a korábban említett blokklépcsőknél.

Eltolt kerti lépcsők

eltolt kerti lépcső

Eltolt lépcső Semmelrock lépcsőblokkokból

Az eltolt lépcsők nagy fellépő felülete és hosszan elnyújtott lépcsőfokai nemcsak kényelmes járást biztosítanak nagyobb szintkülönbségeknél is, hanem még jól is illeszkednek a környezetbe.

  • Ez a lépcsőforma tulajdonképpen már nem is teljesen lépcső, hanem inkább átmenet a rámpa és a lépcső között. Az egyes lépcsőfokok közötti távolság minden lépcsőnél a lépések nagyságától függ. A kényelmes járáshoz a 15 cm körüli magasság felel meg a leginkább. Ennél magasabb lépcsőfokoknál már 1-1 fellépéskor nagyot kell lépni.
  • Ezeket az tájba belesimuló eltolt lépcsőket leginkább terméskőből érdemes kialakítani. Építhetők azonban ezek a lépcsők a terméskőre megszólalásig hasonlító betonból is.

Rámpák

Kisebb meredekségű, 6 fok alatti meredekségű lejtős kertekben nem feltétlenül kell lépcsőt kialakítani, mert ilyen alacsony meredekségnél még különösebb nehézség nélkül lehet közlekedni az úton. Ilyenkor egyszerűen egy lejtős utat építenek a minimális lejtéssel rendelkező kertben.

Kitalálta már, hogy milyen kerti lépcső lesz a kertjében?

  • Ha van még kérdése a képcső kiválasztásához hívja munkatásainkat a (+36-26) 375-171-es számon, és segítenek a választásban.