Ha a népszerű térkő burkolat helyett beton járdát szeretne építeni a kertjében, akkor erre a téli fagyok elmúltával, a jó idő beköszöntével itt a lehetőség.

A betonjárda készítése

betonjárda készítése

Betonjárda készítése a járda nyomvonalának kijelölésétől a beton megkötéséig

A betonjárda építéséhez is ki kell jelölni, és elő kell készíteni a területet. Ha kijelölte a járda nyomvonalát, akkor a járda magasságának az ismeretében ki kell emelni a nyomvonalból a földet, és el kell igazítani. A járdán csak gyalogosan fog közlekedni, ezért a 8 centiméter vastag járda biztosan elég lesz. Ennek megfelelően kell a földet kiemelni, eligazítani a járda alatt. Ha laza a talaj, akkor le kell döngölni a nyomvonalat, és néhány centiméter sódert szórni a járda alá. Ez a sóderréteg azonban nem számít bele a 8 centiméteres járda vastagságba.

Az alap előkészítése után következik a zsaluk összeállítása. Erre a kereskedelemben kapható fenyő széldeszka vagy pedig a jól ismert 2,5 centiméteres deszkák is jól használhatók. A zsaluzáshoz használt deszkák a simább felületükkel kerüljenek a járda felé, és az egyenes szélük kerüljön a járda felső részéhez. Ez azért is fontos, mert a zsaludeszkák pontos beállításával jelöli ki a járda magasságát. A deszkák mellé karókat kell leverni, azért hogy a beton beöntése után is stabilan álljanak, és megtartsák a járda kijelölt helyét.

A kertben végig futó járdánál is meg kell oldani a csapadékvíz lefolyását. Még fontosabb ez a ház körüli járdánál. Ha nincs lejtése a járdának, akkor nem folyik le róla a csapadék, és nincs annál rosszabb, ha a fal mellé folyik a víz. Ha viszont nagy a lejtés, akkor csúszásveszélyes is lehet a járda. Ezért egy 60 centiméter széles ház körüli járda, ha egy centimétert lejt kifelé a háztól, akkor ez már elég lesz. Ezen a kialakításon már lefolyik a csapadékvíz, és még nem is olyan nagy a lejtés, hogy veszélyes legyen a csúszás miatt. Ennél szélesebb járdánál értelemszerűen nagyobb lejtést kell kialakítani. Ha 1 méteren másfél centimétert lejt a járda, akkor az már elég ahhoz, hogy a csapadékvíz ne álljon meg a járdán.

A zsaluzásnál a járda magasságának pontos beállításán kívül arra kell még ügyelni, hogy körülbelül két méterenként keresztbe is tegyen egy-egy deszkát a járda elemek közé. Ez fogja ugyanis biztosítani a hőmérséklet változásból adódó repedésmentes hőtágulásokat a nyári nagy melegben. Ha a járda helye ki van tűzve, és elkészült a zsaluzat is, akkor következhet a betonozás.

Attól függően, hogy mennyi betonra van szükség többféle megoldás lehetséges. Ha több betonra van szükség a járda betonozásához, akkor érdemes betonkeverő gépet kérni vagy bérelni a betonozáshoz. De ha nem hosszú a járda, és nem is oldható meg könnyen egy betonkeverő szerzése, akkor kézzel is meg lehet keverni a járdához szükséges betont. Erre minden további nélkül megfelel egy talicska is vagy pedig egy egyenes felületre lerakott lemezlap is. A lényeg, hogy haladjon a munka, és ne menjen kárba a bedolgozott sóder és cement.

Ha többször betonozott már, akkor a keverési arányokról nem kell beszélni, hisz tapasztalatból tudja az arányokat. Ha általánosságban nézzük az arányokat, akkor egy lapát cementhez 4-5 lapát sódert lehet hozzákeverni. A sóderben durva szemcsésnél lehet helyettesíteni 1-2 lapátot folyamhomokkal is. Kézi keverésnél ezeket egyenletesen elkeveri, hogy a cement egyenletesen legyen benne a száraz anyagban, és utána pedig víz egyenletes hozzáadásával földnedves betont kever. Betonkeverő használatánál a szükséges arányokat már ismerve érdemes vizet önteni a keverőbe, és utána mehet a sóder és a cement a megszokott mennyiségben.

Nyilván nem egyszerre önti bele az egy keveréshez szükséges összes vizet, hanem érdemes legalább még egyszer hozzáönteni a vizet a készülő betonhoz. Az a lényeg, hogy a megfelelő arányban benne legyenek az alkotóelemek a keverésben, és egyenletesen el legyen keverve a földnedves betonban a sóder és a cement.

A betonozáskor arra kell még figyelni, hogy talicska aljára összegyűlt nagyobb kavicsok ne mind egy helyre kerüljenek a beöntött betonba, hanem egyenletesen el kell osztani ezeket a nagyobb köveket. Arra figyeljen még, hogy ne a járda szélére kerüljenek ezek a nagyobb kavicsok. A beton leöntésekor el kell igazítani és tömöríteni kell a betont. Különösen a sarkak pontos kitöltésére érdemes odafigyelni. Ehhez a munkához egy kőműveskanál és egy döngölőfa tökéletesen megteszi.

A beton rideg anyag, és vasalás nélkül könnyen törik. Ezért érdemes betonacéllal megerősíteni. Járdánál a járda méretéhez igazodó síkháló tökéletesen megfelel erre a célra. Ezt a síkhálót érdemes a beton közepére elhelyezni, mert így a háló alatt és felette is bőven lesz még beton. A ledöngölt és elegyenlített beton járda felületét a zsaluk magasságához igazodva egy egyenes léccel érdemes lehúzni.

A járda betonozásával még nincs kész a járda

A beton kötésének kezdetekor a keresztben elhelyezett léceket ki kell venni. Amikor úgy látja, hogy nem fog szétfolyni már a beton, ezt már meg is teheti. Az oldalsó zsalut azonban ekkor még nem kell leszedni. Ezzel várjon legalább egy, de inkább két napot.

A beton 28 napig köt, és közben nem szabad hagyni kiszáradni, mert a víz biztosítja a beton kötését. Éppen ezért már a betonozást követő órákban érdemes védeni a betont a túlzott napsütéstől. Nedves vászonzsákkal érdemes letakarni, és időnként meglocsolni sem árt. Ez azt jelenti, hogy a vászonzsákot érdemes folyamatosan nedvesen tartani a beton felületén, illetve időnként lassan folyó vízzel meglocsolni sem árt a betont. Az is megoldás természetesen, ha a környezetében lévő földből jut a beton nedvességhez. Ekkor is védeni kell azonban a betont az erős napsugárral szemben.

Néhány nap múlva a betonjárdán már lehet járni, de tényleg igaz az, hogy a beton 28 napig köt, ezért teljesen kész 4 hét múlva lesz a betonból készült járda.

Ma már azonban a betonjárda helyett térkőből készítik elsősorban a ház körüli és a kerti járdákat is. A térkőből készült járda biztos, hogy nem fog szétfagyni, és a beton unalmas szürke színe helyett is többféle színből lehet választani.

beton járdalap

Beton járdalapok a Leiertől

A betonjárda építése helyett biztos Ön is elgondolkodott a térkőből készült járda készítésén is. A gyalogos forgalomra használatos járda és kerti út burkolásához a négy centiméter vastag kerti lapokból is kiválaszthatja az ízlésének és pénztárcájának tökéletesen megfelelőt, vagy pedig a hat centiméteres térkövekből is választhat. A hat centiméteres térkövekből készült burkolatok azonban már személyautós közlekedésre is alkalmasak.

Ha kérdése van kerti járdája elkészítéséről, akkor a (+36-26)375-171-es számon munkatársunk szívesen válaszol rá.