Tavasszal terasz építését tervezi? Vagy pedig teraszának a beépítésén jár az agya? Ha megfordulnak a fejében ezek a gondolatok, akkor ezekről a szabályokról érdemes tudnia.

Mire figyeljen terasz építésekor?

terasz építés

Ha egy méternél nem magasabb a nyitott terasz, akkor az építéshez nem kell építési engedély

Ha a kert szintjétől számított egy méternél nem lesz magasabb a terasz, akkor nyitott terasz építésekor nem kell engedélyt kérni az építéshez. Annyi kötöttség azért egy méternél nem magasabb, nyitott terasz építésénél is van, hogy az önkormányzat helyi építési rendeletében minimálisan meghatározott zöldfelületnek meg kell maradni a terasz elkészülte után is.

Fedett terasznál már több számra kell odafigyelni. Nem kell engedélyt kérni 25 négyzetméteres alapterületig és 2 métert meg nem haladó fesztávolságig. Arra azonban fedett terasz építésénél is figyelni kell, hogy a másfél méternél jobban kiálló rész már teljes területével beleszámít a telek beépítettségébe, aminek a helyi építési szabályzatban meghatározott maximális mértékét nem lehet túllépni. Emellett még arra is figyelni kell, hogy az oldal és az előkertben egy méternél jobban kinyúló előtetőt nem lehet készíteni.

A terasz beépítésének szabályai

A terasz beépítése már az épület bővítésének számít, ezért ez már minden esetben engedélyköteles. Nem érdemes ezért úgy okoskodni, hogy előbb épít egy teraszt, és utána pedig hogy hogy-nem beépíti.

Amíg nincs meg az engedély, addig hozzá sem lehet kezdeni a terasz beépítéséhez. Éppen ezért, ha a terasz beépítésén gondolkodik, akkor azzal számoljon, hogy az engedélyezési eljárás akár fél évig is eltarthat. Ez azért van, mert a terasz beépítését építésznek kell megtervezni, és ő adja be a terveket engedélyezésre. Az engedélyezési eljárás pedig nem fog menni egyik napról a másikra. A teljes folyamathoz, vagyis a jogerős építési engedély kézhez vételéig simán eltelhet 6 hónap is.

Ugyanakkor a terasz utólagos beépítése nem szerencsés ötlet. Ha ezen gondolkodik, akkor általában érdemes előtt elbontani a meglévő teraszt, és végiggondolni otthona bővítését. Ennek több oka is van:

  • Egyrészt szinte biztos, hogy az utólagos beépítés miatt a házban egy helyiség természetes bevilágítása megszűnik.
  • Másrészt szinte biztos, hogy a terasznak az alapja nem lesz alkalmas arra, hogy egy stabilan álló falat ráépítsen. A terasz burkolat szélének kellene a legstabilabban tartania a falat. Márpedig nem sok esély van arra, hogy a terasz burkolat lerakásakor olyan stabilan elkészítette a burkolat alapját, hogy a falazást is bírná az alap.
  • Harmadrészt pedig a terasz tetejével is komoly gondok lehetnek.

Tehát ha végiggondolja, akkor csak a házban lévő kapcsolódó helyiséggel, a terasz alapjával, falával, és tetőszerkezetével lehetnek szinte biztosan gondok. Ennyi azért éppen elég egy építkezésnél.

Persze azért lehet megoldás a terasz beépítésére is. Arra azonban oda kell figyelni, hogy mit is szeretne valójában. Ha „csak” egy fűtés nélküli télikert kialakításán gondolkodik, akkor egyszerűbb dolga van, mintha egy fűtött területet szeretne kialakítani otthona meghosszabbításaként. Fűtött helyiségnél érdemes a házzal együtt megtervezni és kialakítani a beépített terasz fűtését is.

Az üvegezett teraszok oldalfalának téglával való helyettesítésénél sem tudja megspórolni az építési engedélyt. Ugyanúgy építési tervre van szükség, és akár fél éves várakozásra is számíthat.

Télikert építéséhez is építési engedélyre van szüksége.

Az építési engedély akár fél éves átfutási idejével számolva, talán már nem is tűnik annyira reális elképzelésnek a tavaszi építkezés terve.