Saját maga tervezi a térkövezést?

Ha igen, akkor nézze meg a lerakáskor leggyakrabban elkövetett hibákat, hogy még véletlenül se kövesse el őket.

Amikor az udvar kialakítását tervezik, sokan úgy gondolják, maguk is boldogulnak a térkövezéssel. Hiszen nem tűnik olyan bonyolultnak a burkolat lerakása. Házilag is meg lehet oldani. Aztán munka közben jönnek rá, hogy annyira nem is egyszerű a dolog, mint gondolták. A vége ennek vagy az, hogy lesz egy nem túl szépen térkövezett udvar, vagy az, hogy szakembert hívnak a munka befejezéséhez, vagy éppen újrakezdéséhez. Nincs ezen mit szépíteni. Mentjük, ami menthető.

Ön is saját maga tervezi a térkövek lerakását?

Nem állítjuk, hogy a térkövezés saját kezűleg lehetetlen, sőt. Meg lehet csinálni. Nem árt azonban, ha nem ugrik csak úgy fejest neki a munkának, hanem előbb részletesen tájékozódik, utána pedig alaposan átgondolja, mit is csináljon és hogyan.

Összeszedtük a leggyakoribb hibákat, amiket a saját kezű térkövezés során elkövethet

  • térkő lerakás házilag

    Mire figyeljen oda, ha saját maga végzi a térkövezést?

    Nincs terv. Térkövezni nem lehet „majd lesz valami” alapon. Előre ki kell találni, mit és hogyan szeretne pontosan. Meg kell tervezni a burkolatot, hogy ne munka közben érje a kellemetlen meglepetés, hogy az úgy nem is jön ki, nem fér el stb. Mindig szánjon időt a tervezésre.

  • Csak úgy lerakja a köveket. Ez nem így működik. Egyenletes talajra van szükség, amire sódert, majd ágyazó homokot szór, és erre rakja a köveket. A sódert döngölni is kell, a homokot már nem, de szintezés szükséges. Sőt, ha évtizedekre tervezi burkolatát, akkor a víz elvezetését is végig kell gondolni, valamint a burkolatágy elkészítésekor a szegély kialakítására is gondolni kell.
  • Sokan követik el azt a hibát, hogy a lehúzott és szintbe állított homokrétegen lépkednek utána. Ezt nem szabad. Az a legegyszerűbb, ha egyszerre csak egy kisebb részt csinál meg. Erre lerakja a térköveket, és így halad folyamatosan hátrafelé.
  • Amikor lerakja a térköveket a helyére, figyeljen arra, hogy egy szintben legyenek. A hepehupás járda vagy udvar nem szép látvány. Ráadásul veszélyes is lehet, mert könnyű megbotlani a kiálló térkövekben. Legkönnyebben döngölőgéppel érheti el, hogy egyenes legyen a lerakott burkolat.
  • Körültekintően fugázzon! A fugázást ne vegye félvállról, különben a térkövek egy idő után „elmászhatnak” a helyükről. A legegyszerűbb megoldás, ha beszórja homokkal az egész területet, és szépen elsöprögeti a homokot a résekbe. Legyen nagyon alapos, semmi ne maradjon ki a söprésből. A fugázást a következő hetekben egy-egy eső után, amikor leülepszik a fugázásra használt homok, garantáltan meg kell majd ismételni.