Ha saját maga szeretné megtervezni a kertjét, akkor két problémával kerülhet szembe. Ha nem sokat tud még a kert kialakításáról, akkor az ismeretek hiányával küzd. Ha viszont érdekli a kerttervezés, és már beleásta magát a kertje kialakításába, akkor bőség zavarával küzd. Előfordulhat, hogy nem tud könnyen választani a többféle lehetőség közül.

Kavics Beton térkő burkolat

Építene egy ilyen térkő burkolatot a kertjében?

A kerti burkolat jól nézzen ki, és könnyen használható is legyen. Ezért ne csak a szépérzékére hallgasson, hanem a praktikus használhatósági szempontokat is vegye figyelembe. A szépség és használhatóság mellett persze figyelnie kell még a burkolat elkészítésének költségére is, mert bármilyen szépet és jót akar, annak bele kell férni a kerti burkolat kialakítására szánt keretbe. Ha saját maga fogja lerakni a burkolatot, akkor abban a szerencsés helyzetben van, hogy csak a burkoláshoz szükséges anyagok árával kell számolnia. Ha viszont egy kivitelezővel rakatja le a burkolatot, akkor a munka díjával is számolnia kell még.

A tervezéskor azonban még odébb van a burkolat lerakása. Előtte több kérdésben is döntenie kell. A legjobb, ha ezeket a kérdéseket a családjával közösen válaszolják meg. Figyeljenek oda az esztétikai, használhatósági és gazdaságossági szempontokra is.

Először is abban kell dönteniük, hogy mit szeretnének majd burkolni a kertjükben? A ház körüli, valamint a kerti utak és járdák, valamint a pihenőhely vagy terasz burkolásához elegendőek lesznek a gyalogos forgalomra használható kerti lapok is.

A garázsbejáró burkolásához azonban már a 4 centiméteres kerti lapok helyett 6 centiméteres térkövekre van szükségük. Ha pedig többször meg fog fordulni teherautó is a kertjükben, akkor azon is érdemes elgondolkodni, hogy 8 centiméteres, teherautós forgalomra is alkalmas térkővel burkolják le a teherautós forgalom várható nyomvonalát.

Természetesen a teherautós forgalomra is használható burkolatra várhatóan nincs Önnek szüksége, mert ha évente egy-két alkalommal szállítanak Önökhöz például tűzifát, akkor ehhez nem kell 8 centiméteres burkolatot az ehhez szükséges vastagabb alappal megépíteni a kertben. Száraz, jó időben egy megrakott kisteherautó súlyát is el fogja bírni a megfelelően lerakott térkő burkolat.

Ha viszont Ön teherautót vezet, vagy kamionnal közlekedik, és időnként beáll a járművel az udvarra is, akkor már mindenképp érdemes ennek megfelelően elkészíteni a kerti burkolatot. Felázott, esős időben még üres teherautóval is olyan terhelés éri a burkolatot, amit nem biztos, hogy süllyedés nélkül el tudna viselni egy személykocsi forgalomra készült burkolat.

Ha már tudja, hogy milyen burkolatokat fognak kiépíteni a kertben, akkor a következő kérdés a térkő burkolat színének a kiválasztása lehet. Itt elsősorban azt vegyék figyelembe, hogy milyen stílusban épült az otthonuk, és milyen színek a kedvenceik.

Ha pedig kiválasztották a burkolat színét is, akkor burkolat típusának a kiválasztása a következő lépés. Ekkor már meghatározó lesz az, hogy milyen összeget szánnak a térkövek vásárlására. A térkő burkolat nagyságának és a burkolatra szánt összegnek az ismeretében ki tudja számítani, hogy egy négyzetméterért mennyit tudnak fizetni. A térkő burkolat színének, terhelésének, valamint a hozzávetőleges négyzetméter árának ismeretében már konkrétan tud keresgélni a szóba jöhető térkövek vagy gyalogos forgalom esetén a kerti lapok között.

A két legnagyobb hazai térkő gyártó a Leier és a Semmelrock gyalogos forgalomra használható, 4 centiméteres kerti lapokat is gyárt nagy választékban. Ezeket a kerti lapok fagy és vízállók, ezért bátran beépítheti a gyalogos forgalomra használható kerti burkolataiba. Burkolhatja a kerti lapokkal teraszát és kerti pihenőjét és bármilyen gyalogos közlekedésre használt kerti utat is.

A személykocsi közlekedésre a négy centiméteres kerti lapok már nem lesznek megfelelőek, ezért a garázsbejáró vagy kerti parkoló burkolásához a 6 centiméteres térkövek közül érdemes választania.

Mindkét gyártó hatalmas választékot kínál a kerti lapok és 6 centiméteres térkövek közötti választáskor is. A Leier és Semmelrock kerti lapok és térkövek közötti választáskor tényleg ki tudja választani az Önnek leginkább megfelelő szín és formavilágot. Leginkább a térkő burkolatra szánt keret fogja meghatározni, hogy a sokféle terméktípus közül melyiket válasszák.

Teherautós forgalomhoz már 8 vagy akár még 10 centiméteres burkolatra is szüksége lehet. A 8 centiméteres térkövek között már jóval kisebb a választék mindkét gyártónál, de még mindig többféle térkőtípus közül választhat majd. Teherautós forgalomnál az esztétikai szempontok helyett már fontosabbak a praktikus használhatósági szempontok, és ebből a szempontból a H alakú, egymásba kapaszkodó térkövek nemcsak vastagságuk, hanem formájuk miatt is jobban bírják a terhelést, és a jobban ellent tudnak állni a forduló kerekeknél rájuk nehezedő terhelésnek és nyíró erőnek. Ezért már formájuk alapján is érdemes meggondolni a Leier Solido vagy a Semmelrock Behaton térkövek választását szürke vagy vörös színben is. A legtöbben a praktikus szürkét választják, de a megszokottól eltérően vörös is lehet a burkolata, és kombinálhatja is a két színt egymással burkolata mintázatának kialakításakor.

A két legnagyobb térkő gyártó mellett a KK Kavics Beton és a Frühwald is gyártja a gyalogos, személyautós és teherautós forgalomra alkalmas térkövek teljes választékát, és a terhelés mellett a burkolólapok és térkövek szín és formavilágából is ki tudja választani az ízlésének és igényének legjobban megfelelőt.

Ha a térkövek helyett a hagyományos formájú és megjelenésű, kisméretű téglára megszólalásig hasonlító téglakő burkolatot szeretné kiépíteni a kertjében, akkor a Leier Patio és a Semmelrock Castello Antico vagy Appia Antica térkövek mellett a Barabás téglaköveket is választhatja kerti járdája, kerti útja, pihenője vagy garázsbejárója burkolatának.

A betonból készült, de megjelenésükben a kisméretű téglára megszólalásig hasonlító 5 centiméteres téglakövek tökéletesen megfelelőek lesznek gyalogos forgalomra használt burkolataihoz. A 6 centiméteres téglaköveket már garázsbejárójához is lerakhatja. Ha pedig teherautós forgalomra is számít majd a kertjében, akkor a 8 centiméteres vastagságot érdemes választani a téglakőből.

Kerti burkolatának megépítéséhez talán már így is nehéz választani a térkövek és kerti lapok sokasága közül, de hogy még tovább nehezítsük a helyzetét, vagy inkább bővítsük a választási lehetőségeit elmondjuk, hogy a Barabás nemcsak téglakövet gyárt többféle vastagságban és hatféle színben, hanem klasszikus térköveket is, amelyek ugyanolyan tökéletes burkolata lehet kertjének, mint bármelyik másik térkő gyártó terméke.

Kiválasztotta már kerti burkolatát?