A boltív jól mutat majd a lakásában. Ha pedig a kertjében szeretne építeni egyet, akkor a kertjében gyönyörködhet benne. A lakásban például az egybenyíló konyha és nappali közötti tálalást könnyíti meg. Kertjében pedig általában a bejárati kapu oszlopait kötheti össze egy téglakőből épített boltívvel.

Boltívet építhet azonban az udvarból a kertbe való átmenetnél vagy pedig kerti pihenőjük bejáratánál is. A kisméretű téglához megszólalásig hasonlító Barabás téglakő azért lesz kifejezetten jó választás, mert kinézetére ugyan pont úgy néz ki mint a kisméretű tégla, annál azonban jóval tartósabb. Mégpedig azért, mert betonból készül, ezért tökéletesen fagyálló. A téglára hasonlító megjelenését pedig a gyártáskor elvégzett antikolásnak köszönheti.

boltív építése téglából

Ezeknek a boltíveknek a megépítése már szakember dolga. Kertjében azonban Ön is építhet egy boltíves kaput a Barabás téglakőből

Az építéskor a boltív falazásától nem kell félni, különösen akkor, ha megfelelő szakemberre bízza a munkát. Ha megfelelő gondossággal építi meg, akkor nem fog nagy nehézséget okozni a boltív építése. A falazáskor is oda kell figyelni a fal tökéletes egyenességére. A boltív építésénél pedig a boltív két oszlopának és ívének a szilárd megépítésére kell különös gondot fordítani.

A boltívet a két szélén megépített oszlop tartja. A boltív sugarát a két oszlop távolsága alapján határozza meg. Sokaknak tetszik a kisméretű téglából épített természetes felület nemcsak a szabadban, hanem a lakásban is. Ebből a téglából könnyen meg tudja építeni a félköríves boltozatot nappalija és a konyhája között, vagy pedig a kertbe való bejárást biztosító kiskapu felett.

Amikor egy boltív építésén gondolkodik, akkor mindig lényeges kérdés, hogy milyen területet ívelhet át a megépített boltívvel. A szakemberek azt mondják, hogy a kisméretű téglából megépített boltív átmérője ne legyen több másfél méternél. Ez az a távolság, amelyet még nagy biztonsággal meg tud építeni a téglákból a két oszlop stabil tartásával.

A boltív terhe a két tartóoszlopra nehezedik. Az oszlopok stabil tartása érdekében a téglákat kötésben rakja le, mégpedig úgy, hogy kezdősorként két hosszába lefektetett téglát tegyen, és erre kerüljön a következő sor két keresztben berakott téglája. A két oszlopot egyszerre, egyenletes magassággal rakja fel.

Minél magasabb lesz a két oszlop, annál fontosabb a stabilitásuk biztosítása. Ezért a beltérben való falazáskor vasalással rögzítse a két oszlopot a fal többi részéhez.

Ha kültérben épít boltívet a bejárati kapunál, akkor a kapu feletti két kerítésoszlopot fogja megépíteni a boltív tartóoszlopaiként. Ilyenkor a kerítés alsó, folyamatos falazással megépített része fogja megadni a boltívet tartó két oszlop kellő stabilitását, és a kerítésnek egységes alapja lesz.

Ha viszont kerti pihenőjük bejárataként épít egy boltíves alakzatot, akkor a boltíves szerkezetet más építményektől függetlenül kell megépítenie. Éppen ezért a boltív alapjának kellően stabilnak kell lenni ahhoz, hogy tökéletesen stabilan álljon éveken, évtizedeken át.

A boltív súlya a két tartóoszlopon nyugszik, azonban a két oszlop alatt mindenképp érdemes összefüggő alapot építeni betonból, nehogy a két oszlop egymástól eltérő mértékben kezdjen el süllyedni. Minél lazább szerkezetű a föld a kertben, annál nagyobb jelentősége van a kellő alapozásnak.

A boltív helyén a talaj kötöttségétől függően kb. 40-60 cm mélyen érdemes kiásni az alapot. Az alap aljára mehet nagyjából 30-40 cm vastagságban kavics, ami tulajdonképpen a fagy elleni védelmét szolgálja a boltívnek. Ezután következhet a tényleges betonozás nagyjából 20 cm-es magasságban. Érdemes betonvassal is megerősíteni az alapot, és vízmértékkel állítsa be a pontos magasságot. Nagyon fontos, hogy teljesen vízszintes legyen az alap a boltív kell stabilitása érdekében.

A beton teljes kötésére érdemes várnia egy hónapot. Ennyi időre már jól meg fog kötni az alap, és kezdheti az oszlopok építését.

Az oszlopok két kisméretű tégla szélességűek legyenek, és ezeket kötésben rakja fel, egyenletesen építve a két oszlopot. Amikor a két oszlopot a kellő magasságig megépítette, akkor 1-2 napot hagyja kötni az építéshez használt habarcsot.

Mindenképp érdemes a boltív félkör ívét deszkából szakemberrel elkészíttetni, még akkor is, ha a boltívet Ön építi.

Amikor 1-2 nap múlva már kellően stabilan áll a két oszlop és boltív félköríves famintája is elkészült, akkor illessze be az oszlopok közé, és kellően rögzítse is ahhoz, hogy a téglakövek súlyát is elbírja majd.

Amint stabilan áll a faminta, kezdheti is a boltív félkörének az építését, mégpedig a két oszloptól kiindulva, egyenletesen haladva. A téglaköveket élükre állítva helyezze el egymás mellé, mégpedig úgy, hogy az alsó részüknél nagyjából fél centis fugaközzel, felül pedig egy-másfél centiméteressel rakja fel a ívet.

A fugaközök kialakításánál úgy kell haladnia, hogy végül középen pontosan elférjen egy egész téglakő. Amint megköt az első sor, utána következhet a második sornak a megépítése.

Arra figyeljen oda, hogy a boltív nem lesz vakolva, ezért szépen fugázza ki a közöket, a téglaköveket viszont tisztítsa meg a rárakódott habarcstól, hogy ne száradjon rá.