A ház végre valahára történő elkészülte után talán azt gondolja, hogy kész van az építkezéssel. Ez egyrészt igaz, másrészt azonban a ház körüli kerttel is kezdenie kell valamit. Mégpedig nem is mindegy, hogy mit, mert ha tervezés nélkül elkezdi kertje kialakítását, akkor néhány év múlva minden bizonnyal a hibák miatti mérgelődéssel és ezeknek a kijavításával fog telni a korábban kerti pihenésre szánt ideje jelentős része.

A térkő burkolatok kialakításának hibái a kerttervezés elmaradása miatt

kerti térkő burkolat

Ezen a térkő burkolaton semmilyen hiba nem látszik

Az elsietett, átgondolatlan kertépítés és térkövezés legnagyobb hibája talán az, amikor funkcionálisan sem határozták meg, hogy az elkövetkező évtizedekben a család mivel szeretné tölteni az idejét a kertben. Nyilván az élet a legnagyobb rendező, és előre nem lehet tökéletes pontossággal megtervezni az életüket. De azért végiggondolni, gondolkodni rajta, és ennek megfelelően alakítani a kertet, mindenképp érdemes. Ha ez valami miatt mégis elmarad, akkor fordul elő az, hogy évek múlva jön rá arra, hogy ez is hiányzik a kertből, meg az is. Pedig milyen jó lenne, a néhány praktikus dologgal felszereltebb lenne a kertje.

Másik tipikus hiba az, amikor ugyan van egy kerti pihenő a kertben, vagy elkészült a terasz háza kültéri megnagyobbításaként, és kerti út is van térkőből, de nem elég tágas a terasz, hogy fogadják ott a vendégeket.

Vagy kiderülhet, hogy a kerti pihenő tényleg nagyon jó, de milyen jó lenne, ha lenne hozzá egy kerti sütögető vagy szalonnasütő, ami tökéletes lenne egy-egy hétvégi kerti parti megrendezéséhez. Általában olyan nagy baj azért persze nincs, mert jó időben a teraszon kívül is jól fogják érezni magukat a vendégeik. Egy szalonnasütőt is lehet azért utólag is kialakítani a pihenőhely mellett. Vagy pedig ha ehhez már nincs elég hely a kertben, vagy nem akarják felbontani a burkolatot, akkor egy mobil megoldás is orvosolhatja a problémát. Egy lábakon álló, hordozható grillezőt bármikor be tud szerezni, és valószínűleg meg is van oldva a kerti parti élelmezési feladata.

Egy grillezőt azonban nem olyan hangulatos ám körülülni a csillagos tavaszi estéken, mint egy vígan ropogó fahasábokkal megrakott tűzrakót. Arról pedig már ne is beszéljünk, hogy a szalonnasütés akkor tud igazán hangulatos lenni, ha mindenki kényelmesen odafér a szalonnát tartó nyársával a tűz köré.

Ezek az „adott helyzetben nincs jobb megoldások” azonban nem feledtethetik el azt, hogy ha időben, előre végiggondolták volna, hogy mit szeretnének majd az elkövetkező években, évtizedekben csinálni a kertben, és ennek megfelelően tervezték és alakították volna ki a kertet, akkor ezek a problémák nem fordultak volna elő. Vagy legalábbis nem olyan hamar, és nem ilyen szembetűnő módon.

Az átgondolt tervezés elmaradásából származó problémákon túl azonban kivitelezési hibák is előfordulhatnak a kerti burkolatok lerakásakor.

A térkő burkolat lerakásának hibái lehetnek

Az ritkán fordul elő, hogy a gyalogos forgalomra tervezett kerti utakon idővel személykocsival szeretne majd közlekedni. Az viszont gyakrabban probléma szokott lenni, hogy a személykocsi forgalomra tervezett és a garázsbejáróig vezető kocsibeállón évente néhány alkalommal végigmegy esetleg egy teherautó.

Nincs ezzel sem olyan nagy gond akkor, ha a burkolat a személykocsi forgalomnak megfelelő alappal és körültekintő kivitelezéssel készült el, jó idő van, és nem felázott a burkolat, a teherautó pedig nincs jelentősen megterhelve. Általában ezek közül azonban a harmadik feltétel szokott a legkevésbé előfordulni, hisz a teherautó azért megy be a kertbe, mert például több tíz mázsa fát hozott a téli tüzeléshez. Ez a több tíz mázsa azonban a teherautó személyautónál jóval nagyobb súlyához hozzáadódva okozhat kellemetlen következményeket a burkolat állagában.

Ilyenkor bizony nincs más megoldás, mint a megelőzés. Vagyis a jelentős túlsúllyal terhelt teherautó a tűzifával ne menjen be az udvarra, hanem borítsa le a fát az kertkapu előtt, az utcán. Ha a fát talicskával fogja behordani, akkor teljesen biztos lehet abban, hogy talicskájának kereke nem fog kárt tenni a kocsibejáró burkolatában.

A teherautóval való időnkénti ráhajtás mellett más hibák is előfordulhatnak a burkolatnál.

  • Előfordul olyan eset is, amikor a kocsibehajtó szélessége éppen csak arra elég, hogy végighajtson rajta az autóval. Ilyenkor bizony nem a térkövezett útra száll ki az autóból. Esős időben a felázott, vizes fűre bosszantó lehet kilépni az autóból?
  • A járdát is érdemes olyan szélesre készíteni, hogy két ember el tudjon menni rajta egymás mellett. Ez azt jelenti, hogy 80, 100 centi szélesnek nem árt lenni a kerti járdáknak.
  • Ha nem a terhelésnek megfelelő vastagságban készült el a térkő alapja, akkor a folytonos használatnál évek alatt bizony az állandóan használt keréknyomban megsüllyedhet a burkolat.
  • Ha nem éri el a burkolat alapja a fagyhatárt, akkor a telenként 30-40 fagyás-olvadási ciklus bizony egyenetlenné teheti a burkolat felületét.
  • A kerti burkolat alapjának nem megfelelő tömörítése is kellemetlen következményekkel járhat az évek állandó személykocsi terhelésének hatására.
  • Ha a gyalogos forgalomra használt kerti utaknak nem készített szegélyt, akkor az évek alatt bizony a térkövek a burkolat megfelelő határolásának elmaradása miatt elmászhatnak a helyükről.
  • Arról ugye szólni sem kell, hogy a személygépkocsi használatra készült kocsibejárót megfelelő szegéllyel készítette el?

A burkolat vízelvezetésének a megoldása is komoly feladat. Ha a fúgaközökbe beszivárog a burkolatra hullott esővíz, akkor ennek az elvezetésére megfelelő zúzott kő aljzatra van szükség.

Ha ez nincs, akkor a burkolat felszínéről el kell vezetni a ráhullott csapadékot, és ehhez pedig méterenként másfél, két centiméteres lejtés szükséges. Mégpedig úgy, hogy a háztól ellentétes irányba folyjon az esővíz. Ha a burkolat egyenes vagy éppen a házfal felé lejt, akkor a házfalhoz befolyó és beszivárgó csapadékvíz nagy gondokat okozhat nemcsak a burkolat alatt, hanem még a háznál is.

A fugázóhomok pótlásának elmaradása is okozhatja a térkövek helyükről való kifordulását, főleg azokon a helyeken, ahol az autójával kanyarodni szokott.

A fugázóhomok pótlásának elmaradása miatt még nagyobb a térkövek kifordulásának a veszélye a 4 centiméter vastag kerti lapoknál, és akkor ha nincs szegély sem a kerti járda két oldalán.

Az Ön kerti burkolatát ezen hibák közül melyik fenyegeti?