Ha a burkolt terasz alatt nincs lakott helyiség, akkor hőszigetelés szempontjából egyszerű dolga van, mert nem kell kell a terasz hőszigetelésével foglalkozni. Ha viszont lakott helyiség fölé kerül a terasz burkolat, akkor a burkolással együtt a hőszigetelést is meg kell oldani. Ez pedig azt jelenti, hogy a kivitelezéskor a hő- és vízszigetelés szempontjából a lapos-tetőre érvényes előírásokat kell követni.

Azért is érdemes körültekintően szigetelni a lakott helyiség tetején kialakított teraszt, mert ezzel nemcsak a fűtési költségein tud takarékoskodni, hanem még a rosszul megépített szerkezetben kialakuló hőhidak miatti vizesedést és penészedést is elkerülheti. Arról pedig talán ne is beszéljünk, hogy kifejezetten rossz kivitelezésnél nemcsak a szigetelés lehet problémás, hanem még akár be is ázhat a rosszul szigetelt terasz.

A 2018-tól érvényes, szigorodó energetikai szabályozás szerint a lapostető feletti hőszigetelt rétegek hőátbocsátási tényezőjének 0,17 U (W/m2K) értéket kell biztosítani. Ez a hőszigetelés pedig legalább 14 centiméteres polisztirol szigeteléssel biztosítható. A hagyományos polisztirol lemezek helyett természetesen használhatók grafitos lemezek is a szigeteléshez, és ezekből a lapokból vékonyabb szigetelés is képes biztosítani a kívánt értéket. A 14 centiméteres szigetelés azonban igencsak vastag, és a kialakított küszöbszintek miatt sokszor kevés hely marad a szigetelés felett a beépítésre kerülő járólapoknak.

Milyen legyen a járólappal burkolt terasz szigetelésének rétegrendje?

A födémre párazáró fóliát kell rakni, mert ez fogja megvédeni a párazáró fólia fölé kerülő hőszigetelő lapot a lakótérből felszálló párától. A szigetelőanyagba bejutó pára ugyanis rontaná a lapok hőszigetelő képességét. Az is fontos még, hogy a megfelelő páravédelem érdekében a fóliát fel kell hajtani a falakra.

A párazáró fóliára kerül hőszigetelő lap a hőszigetelés kívánt mértékének megfelelő vastagságban. Hagyományos, fehér színű polisztirol lapokból vastagabbra van szükség, mint a grafitos adalékanyaggal ellátott lemezekből. Oda kell figyelni a csapadékvíz elvezetéséhez a terasz megfelelő esésének kialakítására is. Ez megoldható a hőszigetelő lapokkal is, ugyanis ezekből vannak lejtést adó típusok is, amelyekkel ki tudja alakítani a terasz megfelelő esését.

A hőszigetelő rétegre kerül rá a műanyag, PVC csapadékvíz elleni szigetelés, amelyet szintén fel kell hajtani függőlegesen is a falakra.

A terasz burkolásakor a műanyag lemezre kerül rá az homokból kialakított néhány centiméter vastagságú ágyazó réteg, aminek az egyenesre való elsimítása után kerülhet lerakásra a terasz burkolására kiválasztott járólap.

Mire kell különösen odafigyelni a terasz burkolásakor?

A műszakilag tökéletes kivitelezés, a víz és hőszigetelés mellett a legfontosabb talán a hőszigetelés kívánt mértékének a biztosítása úgy, hogy az egyes rétegek vastagságának a kialakításakor a teraszajtó nyithatóságát, vagyis a megfelelő küszöbszintet is biztosítani kell.

Ezt akkor különösen nehéz biztosítani, ha az ajtó küszöbszintje adott. Ilyenkor a kívánt hőszigetelés értékének és a minél kisebb vastagságnak a biztosítása érdekében az olcsóbb fehér színű polisztirol lapok helyett a jobb hőszigetelő képességű grafitos lemezek közül kell választani. Ezekből ugyanis vékonyabb réteg is biztosítja ugyanazt a hőszigetelés. Ezek a grafitos hőszigetelő lemezek ugyanakkor drágábbak a fehér színű lapoknál. Nem szerencsés megoldás az, ha a kívánt hőszigetelés mértékénél gyengébb, azaz magasabb hőátbocsátású burkolatot alakít ki a helyszűke miatt.

A burkolat magasságát a jobb hőszigetelő képességű hőszigetelő anyagok beépítése mellett vékonyabb burkolólapok beépítésével is csökkenteni tudja még.

kültéri terasz burkolat

Terasz nagyméretű járólappal burkolva

A kültéri terasz burkolásra is jól használható beton járólapokból 3,8 centiméteres lapokat tud beszerezni. Ha ezeknek a lerakásához elegendő hellyel rendelkezik, akkor egészen nagy típus és színválaszték közül választhat.

Ha azonban ennél vékonyabb lapokra van szüksége a burkoláshoz, akkor a 2 centiméteres greslapok és kerámia lapok közül tud választani. Ezek a 2 centiméteres lapok azonban már nem mindig bírják a téli időjárásnál korántsem ritka fagyokat. Ha valamilyen lehetősége van a 3,8 centiméteres járólapok lerakására, akkor ne válasszon ennél vékonyabb burkolólapot kültéri terasza burkolására.