A télre való felkészüléssel a hideg téli napokra minél könnyebb kibírására készülünk elő. Ez a felkészülés nemcsak a cserépkályhába és kandallóba való tüzelő beszerzését és tüzelésre való előkészítését jelenti, hanem a kert télire való felkészítését is.

füves kert

Kerti út a füves kertben Classic-Line mosott kavicsos kerti lapokból

Ősz végén a kertben gondoskodni kell a fák és az évelő növények télre való felkészítéséről is. A kert növényvilága mellett pedig a kerti burkolatok meghibásodástól mentes telelését is biztosítani kell. Minél jobb állapotban élik meg a növények a tavaszt, annál könnyebben és hamarabb indul meg újra az évelő növényekben az élet. Ha pedig a térkő burkolatot jól készíti fel a télre, akkor meg sem fog látszani rajta a tél vasfoga.

Ha a fagyok beállta előtt elvégzi a télre faló felkészülés kerti munkáit, akkor elkerülheti a fagykárokat kertje növényvilágában és térkő burkolatában is.

Talán azt gondolja, hogy a füves pázsittal nincs különösebb teendője a télre való felkészüléskor. Ez így is van, mert tényleg nincs semmi különösebb teendő azért, hogy a gyep jövő tavasszal is vígan zöldelljen a kertjében. Azonban érdemes a gyepre hullott faleveleket időnként összegereblyézni, és elhordani a gyepről azért, hogy jól szellőzzön a gyep, és ne mohásodjon be a gyepre hullott falevelek takarásában.

Az utolsó fűnyírás után a mohásodás ellen érdemes meszet szórni a gyepre. Sőt még meg is trágyázhatja a füves pázsitot, a hideg idő beállta előtt. Ez nemcsak takaróként védi a gyepet a hidegtől, hanem a szerves trágyában lévő tápanyagok táplálják is.

Ugyanakkor a kertben a talajról nem kell mindenütt összegyűjteni a faleveleket, mert a fák és bokrok tövében lévő levéltakaró a hideg téli fagyoktól megvédi a bokrok és fák gyökereit. Még jobban meg tudja védeni a fák, bokrok és szőlőtőkék gyökereit a kemény téli fagyoktól, ha földtakaróval takarja be a gyökereiket. A fák, bokrok és szőlőtőkék gyökereinek a befedése egyszerűen azt jelenti, hogy legalább egy ásónyomnyi földet rakjon a bokrok, fák és szőlőtőkék tövéhez.

A növények tövében tehát érdemes otthagyni a lehullott faleveleket. A térkő burkolatnál azonban a falevelek eltakarításának kényelme már nem igazán kifizetődő. Ugyanis a burkolatra hullott levelek az őszi esőben gyakran elázva levet eresztenek. A térkő burkolat tartósságát ez az elszíneződés nem rontja. Azonban az ázott avar térköveken megmaradó nyoma nem igazán szemet gyönyörködtető látvány.

A burkolat fugaközeiben kinőtt gyomokat érdemes kitakarítani, és a fugákból hiányzó homokot visszapótolni. Így egész télen jól beletömörödik majd a fugahomok és nemcsak stabilan fognak állni tavasszal a térkövek, hanem még a tavasszal meginduló gyomosodás ellen is védi a térkövek közét a visszapótolt homok. A homok ugyanis még a gyomoknak sem ideális táptalajuk.

A tél közeledtekor, a hideg időben készülnek a télre az évelő növények. Lelassítják, szinte leállítják a nedvkeringésüket és leállítják az életműködésüket. Lehull a lombjuk, a gyökérzetük a talajban védve van a fagyok ellen, és föld feletti részük pedig kibírja a telet. Természetesen segíthet azonban növényeinek nagyobb biztonságban átvészelni a hideg telet.

A cserepekben, kaspókban és virágládákban nevelt fagyra érzékeny növényeit a tél kezdetén vigye a kinti hidegtől védett helyre. A kinti hideg téli fagyoknak nem tudnának ellenállni. Azonban, ha beviszi a garázsba, a fészerbe, a pincébe vagy a télikertbe, akkor jól át fogják tudni vészelni a telet. Nulla fok körüli hőmérsékleten nem lesz bajuk ezeknek a növényeknek. Azonban mínusz tíz fokos hideg hajnalokat azonban nem bírnának ki, nemhogy egész télen át, hanem még egy éjszakán sem.

A kertben telelő fák is téli álmot alszanak. A gyökerüket érdemes befedni földdel, hogy megvédje a kemény téli fagyoktól. A kertben lévő nyírfát vagy juharfát érdemes megmetszeni még a téli fagyok beállta előtt. A gyümölcsfákat azonban nem szabad ősszel metszeni. Ezeket majd tavasszal, az első rügyek megjelenésekor metssze meg.

Az egyik legfontosabb feladata a télre való felkészüléskor a kerti csap elzárása az első hajnali fagy előtt. Ha elzárta a vizet a kerti csapból, akkor nyissa ki a csapot, hogy a csőben maradó víz is folyjék ki, és ne fagyjon szét a vezeték télen. A csap elzárása mellett a locsolócsövet is víztelenítse és tekerje fel, és vigye a fészerbe vagy a szerszámoskamrába. A tél fagyok még a víztelenített slagot is képesek tönkre tenni a szabadban.

Ha a térkő burkolat alapját a fagyvédő réteget megfelelő nagyságú kőzúzalékból, megfelelő vastagságban és tökéletes tömörítéssel készítette el, akkor a téli fagyok nem fogják tönkre tenni. A fagyvédő réteg zúzott kövei között el fog szivárogni a talajban a burkolatra hullott csapadék.

semmelrock la linia bazaltantracit kerti burkolat

Semmelrock La Linia kerti burkolat bazaltantracit színben

Ha például vízzáró betonra van rakva a térkő burkolat, és nem flexibilis ragasztóval, hanem homok ágyazórétegre rakva, akkor, ha nem vízzáró a fugaközök kialakítása, a térkövek alá befolyó csapadékvíz fagyása megemelheti a térkő burkolatot itt-ott, és hepehupás lehet a burkolat felszíne. Azonban a tavaszi olvadáskor a térkövek visszakerülnek eredeti helyükre, és megszűnik a burkolat kisebb téli egyenetlensége.

A szegély nélküli térkő burkolatok szélső térkövei azonban a téli fagyokban, a telenkénti 30-40 fagyás-olvadási ciklusban könnyen elmozdulhatnak. Ezeknek a szélső térköveknek az elmozdulását előzheti meg térkő burkolata betonba ágyazott szegélyének az elkészítésével.

Ha vízzáró fugával rakta le a térkő burkolatot, és a felszíni vízelvezetést választotta a térkő burkolat megfelelő lejtésének a kialakításával, akkor hasznos lehet a térkő burkolat impregnálása is. A térkő fagyálló ugyan, azonban a burkolat impregnálása még annak a kevés víznek a térkövekbe való bejutását is megakadályozza, ami impregnálás nélkül az egyébként fagyálló térkövekbe bejutna a téli csapadék olvadásakor.

Az impregnálással a burkolaton kialakított filmszerű védőréteg védi a burkolat térköveit a nedvességtől, és a burkolat megfelelő lejtésének biztosításával a burkolat felszínén fogja elvezetni az olvadó csapadékot.

Ha vízzáró fugával kialakított térkő burkolata van, akkor a téli csapadék térkövekbe való bejutása ellen érdemes impregnáló réteggel ellátni a burkolatot.