Kerti pihenőhelyet alakít ki? A teraszát szeretné burkolni? Vagy járdát épít a kertjében? Megnézi, hogy mit burkolhat térkővel?

Közterületek burkolására általában nagyobb teherbírású, strapabíróbb burkolatra van szükség, mert a nagyobb forgalom még gyalogos forgalomnál is jobban igénybe veszi a burkolatot. Parkolók és közlekedő utak burkolásakor pedig még a jóval nagyobb terhelésre is alkalmas burkolatot érdemes építeni.

A családi házak udvarán is meghatározza a burkoláshoz szükséges térkövek kiválasztását az, hogy mire fogják használni az elkészülő burkolatot.

  1. A 4 centiméter vastag burkolólapok gyalogos forgalomra használt burkolatok készítésekor építhetők be.
  2. A 6 cm vastag térkövekkel személyautós forgalomra használt burkolatok készülhetnek.
  3. A 8-10 cm vastag burkolatok már teherautós forgalomra is használhatók.

Természetesen nemcsak a térkövek vastagsága, hanem a formájuk és kialakításuk is befolyásolja a teherbírásukat.

Térkő burkolat gyalogos közlekedésre

A 4 centiméter vastag kerti járólapok elsősorban kültéri gyalogos forgalomra használt burkolatoknál közkedveltek. A változatos színekben készülő, különböző méretű lapok kifejezetten kedveltek teraszok, lépcsők, télikertek, árkádok valamint a ház körül futó és kerti utak kialakításánál. A nagyobb méretű lapokból gyakran készülnek medence körüli szegélyek. Kerti pihenőhelyeket is alakítanak ki ezekből a lapokból.

A 6 és 8 cm vastag térburkolatok

A 6 centiméteres térkövekből közterületek gyalogos forgalomra használt burkolatai és magánházak gyalogos és személykocsi forgalomra használt járdái, útjai és sétányai is készülhetnek.

Közterek és parkokban futó sétányok burkolásakor a megfelelő szegélyezés kialakításával és az alapozás megfelelő tömörítésével évtizedeken keresztül tetszetős burkolatokat alakíthatnak ki az önkormányzatok, mert a térkövek fagy és kopásállók.

A magánházak udvarain is jól használhatók garázsbejárók, kocsifelhajtók és közlekedőutak burkolására. Szakszerű lerakással évtizedeken keresztül bírni fogja az elkészülő burkolat a személygépkocsi forgalmat. Teraszok és kerti pihenőhelyek burkolásakor nagyobb felületek kialakítására van lehetőség, míg kerti sétányok és ház körüli utak építésekor akár az egy méter széles burkolat is tökéletesen megfelel a céloknak. Ilyenkor is célszerű a burkolat szegélyezését stabilan kialakítani, mert nagy terhelés ugyan gyalogos közlekedésnél nem éri a burkolatot, de a kemény téli fagyokban és az azt követő felolvadási ciklusokban megfelelő alapozás és szegélyezés nélkül könnyen elmozdulhatnak a térkövek. Nem érdemes kockáztatni egy esetleges újabb lerakás szükségességét.

Leier Serpentino térkő burkolat

A Leier Serpentino hullámos térkő burkolata 8 centiméteres vastagságban már teherautós közlekedésre is alkalmas, és a térkövek hullámos formája még további stabilitást ad a burkolatnak

Ha teherautós forgalomra is számít az udvaron, akkor ennek megfelelően már a legalább 8 centiméteres térkövekben érdemes gondolkodni, és az ilyen burkolat még mélyebb alapozást és megerősített szegélyezést kíván. Teherautós forgalomnál már mindenképp érdemes a szegélyköveket a burkolatnál mélyebben elhelyezni, és betonba rakni, mert ez fogja biztosítani a kövek elmozdulásmentességét.

Az oldalirányú elmozdulás mellett teherautós forgalomnál a nagyobb terhelés miatt a burkolat megsüllyedését is okozhatja, ezért mély alapra (a talaj szerkezetétől függően akár 80 cm) van szükség, és az egyes rétegeket is megfelelőek tömöríteni kell. A burkolat későbbi néhány centiméteres egyenletes süllyedése talán még nem lenne olyan nagy probléma a későbbiekben. De az a sajátossága a teherautós forgalomra használt burkolatoknak, hogy megfelelő tömörítés nélkül a forgalom gyakori nyomvonalán süllyed meg a burkolat. Ez kezdetben még csak csúnya látványt nyújt, később azonban a süllyedés már olyan mértékű is lehet, ami a térkövek szélének kiemelkedését okozza. Ez már erős terhelésnél – különösen erős oldalirányú erőhatásnál, pl. kanyarodásnál – a térkövek kifordulását is okozhatja, ami pedig már nemcsak a burkolatot, hanem a tehergépkocsik abroncsainak épségét is veszélyezteti.

Különösen oda kell figyelni forgalmas ipari, mezőgazdaság területek, vagy pl. utak burkolásánál a nagyobb terhelés okozta fokozott igénybevételnek megfelelő kialakításra. Ilyen fokozott igénybevételnél van már különösen nagy jelentősége a térkövek vastagsága mellett a formájuknak is.

A H alakú vagy hullámos vonalú térkövek a függőleges és oldalirányú erőhatásokat is jobban bírják, és nagy forgalomnál tartósabb burkolatokat eredményeznek. Ilyen kifejezetten strapabíró burkolatok készülhetnek pl. a Leier Solido vagy Serpentino és a Semmelrock Behaton vagy hullámkő termékeinek beépítésével.

Önnek milyen teherbírású burkolatra van szüksége?