A gondozott kertben és a térkövezett teraszon is nagyon jól fog mutatni a fa virágláda tavasztól késő őszig zöldellő és változatos színekben pompázó virágaival.

fa virágláda térkő burkolaton

Fa virágládák a térkő burkolaton

A házából kilépve egy nagyobb teraszon akár több fából készült virágládát is el tud helyezni a teraszon kialakított pihenőhely körül. Ha pedig a terasz előtti kertben helyezi el a virágládákat, akkor még nagyobb helye lesz. Még több fog elférni a virágládákból.

Vásárolt virágláda fából

Házilag készített és készen vásárolt is lehet a virágláda fából. Ha nem szeretne a virágláda készítésével foglalkozni, akkor a készen vásároltak nagy választékából választhat.

  • A barkácsáruházakban is bőséges választékot talál a kültérre készült fa virágládákból.
  • Vagy online webáruházakban is nagy választékból választhatja ki kertje kedvenc virágládáit.
  • Nemcsak a kereskedőktől vásárolhat azonban. Több vállalkozás is foglalkozik fából készült virágládák készítésével.
  • Ha pedig készen szeretne fából készült virágládát vásárolni, és nem döntötte el még, hogy hol fogja megvenni a virágládákat, akkor első lépésként csak annyit kell tennie, hogy beírja a Google keresőjébe, hogy „fa virágláda”. Azonnal jönni is fognak a találatok az egész ország területéről. 1-1 kattintással választhat a bőséges választékból. Több online felület hatalmas választékából azokat a virágládákat választhatja ki, amelyek a legjobban tetszenek, és amit megengedhet magának. Akár több virágládát is vásárolhat a kertbe.

Házilag elkészített virágláda a teraszra

Ha saját maga készíti el kerti virágládáját, akkor olyan virágládát készíthet, amilyet szeretne, illetve amilyet tud készíteni magának. A virágláda házilagos készítéséhez szeretnénk adni néhány jó tanácsot Önnek.

Fából készült virágláda mérete

Ha saját maga készíti a virágládákat, akkor a mérete bármilyen lehet. Néhány praktikus szempontot azonban érdemes szem előtt tartani.

A virágláda mérete egyrészt attól függ, hogy mennyi helye van a kertben vagy a teraszon a ládáknak. És az is meghatározza, hogy milyen virágokat szeretne majd ültetni.

Ha kicsi a terasza, akkor kevesebb virágládát tud elhelyezni, vagy kisebb virágládákra lesz szüksége. Ha pedig jó nagy a terasz, akkor a virágládák helyét sem kell annyira kiszámolni. A terasz előtti kert virágosításakor pedig még nagyobb hely lehet a ládába ültetett virágoknak.

A virágláda készítésének legfontosabb anyaga a fenyő deszka. Választhat a fenyő helyett például nyárfát is, ami ugyanúgy puhafa. Vagy pedig készülhet a virágláda keményfából is, például akácfából, tölgyfából vagy bükkfából. A kéményfával nehezebb lesz dolgozni, viszont jóval tartósabb lesz az elkészült virágláda.

A deszkákat a virágláda szélességének és hosszúságának megfelelően darabolja. Az elkészült virágládák mérete tetszőleges lehet. Arra azért figyeljen, hogy 2 méternél hosszabbat nem igazán érdemes készíteni. Főleg akkor, ha szeretné majd mozgatni.

A virágláda méreténél nincsenek szabályok. Érdemes azonban figyelembe venni a virágládába ültetett virágok ültetéskori tőtávolságát. Szakemberek azt javasolják, hogy az a jó, ha 30-33 centivel osztható a kialakított hosszúság. Ehhez a mérethez a virágok gazdaságos ültetése miatt lehet majd jelentősége. Ezen szabály szerint a legkisebb virágláda méret a 30×30 cm-es lehet.

A további virágláda méretek a következők lehetnek:

  • 30×60 cm
  • 60×60 cm
  • 30×90 cm
  • 100×100 cm
  • 100×130 cm
  • 100×200 cm

Arra azért ügyeljen, hogy a 100 cm feletti ládákat azonban már nem könnyű mozgatni. Még két embernek sem. Sőt arra is figyeljen, hogy 2 méter hosszú virágládánál a deszkák 2,5 centis vastagsága is kevés lesz a virágláda mozgathatóságához.

Hogyan készül a fa virágláda?

Milyen virágokat szeretne ültetni a ládákba? Ezeknek a növényeknek milyen mélyre hatol a gyökerük. A ládába ültetett virágoktól függően a virágládának legalább 10, inkább azonban 15 cm mélynek lennie kell. 10 cm mély virágcserepekben már jól tudnak élni a virágok. Ezért akár a virágláda mélységének is megfelelő lehet ez. A 15 centis virágládába pedig már sokféle virágot bátran el tud ültetni.

  • A rózsának, bokroknak, cserjéknek azonban ennél mélyebb termőtalajra van szükségük. Ha pedig mozgathatónak kell lenni a virágládának, akkor az aljának is megfelelő erősségűnek kell lenni.

A virágláda oldalfalához szánt fenyődeszkát érdemes legyalulni vagy lecsiszolni a méretre vágás után azért, hogy finomabb legyen a felülete. A deszka külső részét érdemes lefesteni a ház stílusához és a teraszhoz illő színnel. A földdel megtöltött belső oldalánál a színnek nincs jelentősége. Azonban a fa tartóssága érdekében érdemes lenolajjal jó alaposan átkenni a deszkákat.

Szegelés helyett facsavarokkal érdemes összefogatni a méretre vágott és lecsiszolt deszkákat. Arra figyeljen, hogy legalább kétszer olyan hosszú facsavarokat használjon, mint a deszkák vastagsága. Ha keményfából készíti a virágládát, akkor mindenképp szükséges előfúrni a csavarozások helyét. Puhafánál is nagyobb a biztonsága a repedésmentes csavarozásnak előfúrással. A csavarozás előtt a facsavarnál kicsit vékonyabb fúróval érdemes előfúrni a deszkákat.

A virágláda alját is csavarozással érdemes az oldalfalhoz rögzíteni. Arra figyeljen, hogy a láda alja az oldalfal külső méretének megfelelő nagyságban készüljön el. A láda aljának elkészítéséhez a legegyszerűbb megoldás két fapántra felcsavarozni a deszkákat. Fontos az is, hogy 1-1 nagy esőzéskor a felesleges víz ki tudjon folyni. Ezért néhány lyukat fúrjon a láda aljára.

A virágláda nagyságától függően 4 vagy 6 lábat is készíthet a növényládának. Ezeket a lábakat is facsavarral érdemes a ládához csavarozni. Az előfúrás itt se maradjon el. Nem lenne jó, ha a láda éppen a lábak felcsavarozásakor repedne szét.

A deszkákat lefestheti előre is. Azonban könnyebb lesz lefesteni az összeállított virágládát.

A faanyag tartósságát és tisztaságát is érdemes megvédeni a virágföldtől. Ezért a láda belső részét geotextiliával érdemes bevonni. Ha nem fedett helyen van a virágláda, akkor a felesleges víz kifolyását a geotextilián keresztül is biztosítani kell.

Amint elkészült a virágláda már mehet is bele a virágföld, és a kiválasztott virágokat ültetheti is el. A virágok ültetésekor nem feltétlenül szükséges egy virágládába csak egyféle virágot ültetni. Arra azonban figyeljen, hogy egy virágládába egyforma vízigényű virágokat ültessen. Ha a nagyobb vízigényű virágot egy szárazságot jól tűrő mellé ültetné el, akkor a szárazságot jól tűrő, könnyen kipusztulhat a sok locsolástól. Ha viszont nem fogja locsolni a virágokat, akkor a kiszáradhat a nagyobb vízigényű virág.