Télen kevesebb feladat van a kertben. A téli hidegben nemcsak a fák és bokrok alusszák téli álmukat, hanem a kertben foglalatoskodó kertbarát is takarékosabb üzemmódban élheti életét. Azonban télen sem dőlhet kényelmesen hátra.

téli térkő burkolat

Téli térkő burkolat a hő eltakarítása közben

Azért, mert a tél a legalkalmasabb arra, hogy időben elkezdje a felkészülést a következő tavaszra. Minél felkészültebben várja kertje a tavaszt, annál hamarabb és könnyebben tudja elvégezni majd kertjében a tavaszi munkákat. És annál hamarabb éledezhetnek téli álmukból bokrai, fái és évelő virágai a kertben. Érdemes úgy hozzáállni most is a kerti munkákhoz, hogy „amit ma megtehetsz”, ne halaszd tavaszra.

A még fagymentes hideg idő a legalkalmasabb arra, hogy kivágja kertben a kiszáradt fákat és bokrokat. Ha vannak rosszul termő gyümölcsfái, akkor ezeknek a lecserélésén is érdemes elgondolkodni. A fa kivágásakor először érdemes levágni a törzsről az ágakat, és ezeket feldarabolni. A levelek és a tényleg vékony gallyak mehetnek a komposztra, mert a vékony ágak néhány év alatt a földben el fognak korhadni. A vastagabb ágakat viszont bátran felapríthatja tűzifának. Kiszáradás után a cserépkályhába vagy kandallóba vígan lobogó lángokkal el fogja tüzelni majd a hideg téli napokon. Persze nem ezen a télen, hanem a következőn, amikor már jól kiszárad a felvágott és felaprított fa.

A kivágandó fa törzsét úgy tudja a legkönnyebben kiemelni a földből, ha a fa tövét körülássa. Jó mélyen, amilyen mélyen csak tudja. Amikor már alaposan körbeásta a fát, akkor könnyebben tudja megmozgatni. A fellazult földben a fa gyökérzete már könnyebben mozog, és érdemes minél nagyobb terjedelemben megmenteni és kiszedni a földben lévő gyökérzetet. Azokat a gyökereket, amelyek még mindig tartják a fát, érdemes elvágni fejszével, és a gyökérzet levágása után már ki tudja emelni a fa törzsét a gyökérkoronával együtt.

A fa életkorától függően a kiemelés már lehet, hogy nem egy emberes munka lesz. Ezt a fától és saját kondíciójától függően fel tudja mérni már előre.

Leier Serpentino térkő burkolat

A Leier Serpentino hullámos térkő burkolata kocsibejáró burkolatának tökéletes térkő burkolata lehet

Ha térkő burkolattal térkövezett helyen vágja ki az elkorhadt fát, akkor a kivágás előtt a térköveket fel kell szedni a fa környékéről. Azért, mert így nem fognak megsérülni a térkövek a fatörzs gyökérzettel való együttes kiemelésekor. Amint kiemelte a fa gyökérzetét a földből egy jó nagy lyuk marad a helyén. Vissza kell temetni a gödröt, és jól megdöngölni a földet a visszatemetés után.

Ha térkő burkolat volt a fa körül, akkor a burkolatot nem kell visszarakni azonnal a korábbi helyére. A burkolat alapja nem lenne elég jól tömörített. A fa kivágása miatt a földet meglazította a gyökérzet környékén, és még a döngöléssel sem tudja a földet eléggé visszatömöríteni.

hulló falevelek a burkolaton

A térkő burkolatról érdemes eltakarítani a lehullott falevelet.

A fellazított földet nem tudja olyan precízen visszatömöríteni, mint ahogy volt, ezért a visszatemetés és döngölés után érdemes néhány hónapig várni a visszatérkövezéssel. Azért, mert így ülepedik a visszatöltött gödör, és nem fog megsüllyedni később a térburkolat.

Ha dió vagy cseresznyefát vágott ki, akkor ennek a vastag törzse értékes bútorfa, ezért ebből készíttethet majd később valamilyen bútort a kertbe vagy a házába. Vagy el is adhatja az értékes fát. A bútorfának nem való maradékot pedig tűzifának össze tudja vágni, és a következő télen többször befűthet majd vele a kandallóba vagy cserépkályhába.

A kertben maradó gyümölcsfákat ne metssze meg most, hanem majd kora tavasszal, a téli fagyok elmúlta után. A metszéskor már figyelni tud majd a téli fagyok hatására, és a kipattanó rügyeket figyelve tudja a legjobban megmetszeni gyümölcsfáit. A díszfákat és bokrokat viszont megmetszheti most is, a tél beállta előtt.

Ha még bőven plusz fokok vannak napközben, akkor a talaj még nem fagyos, ezért a kivágott fák helyére ültethet újabb fákat is. Arra figyeljen azonban, hogy bő földkupaccal takarja be a törzsüket, hogy nehogy kifagyjanak majd télen.

Sőt nemcsak a frissen elültetett fákat, hanem már a kertben lévő fák törzsét is befedheti. A gyökérzetnél felkupacolt föld védi a fa gyökerét a kifagyástól. Ezt a befedést még fontosabb elvégezni a kertben lévő szőlőtőkék gyökérzeténél.

leier taverna kagylóhéj térkő burkolat

Leier Taverna kagylóhéj kombi térkő burkolat kertje burkolására

A térkő burkolatot érdemes letakarítani a falevelektől azért, mert a téli csapadékban, hóolvadásban a levelek elszínezhetik a térköveket. Különösen a világos színeknél látszik meg nagyon az elszíneződés a burkolaton. Sőt a megtisztított térkő burkolatot érdemes impregnálószerrel kezelni. Ha a burkolat vízzáró fugával van elkészítve, akkor az impregnálás megvédi a burkolat egészét nemcsak a szennyeződésektől, hanem még az olvadáskori nedvesedéstől is.

A téli hidegben a fagyos földből a pintyek, vörösbegyek, feketerigók és cinegék alig jutnak táplálékhoz. Ezért érdemes nekik kirakni rendszeresen táplálékot. A téli gondoskodást majd tavasszal, a kertben élősködő rovarok pusztításával fogják meghálálni. A legjobb különféle magvakat kirakni téli eledelként. Emellett azonban az étkezéskor megmaradt maradékot is bátran kirakhatja a madáretetőbe. A kenyeret, kiflit, zsemlét is vígan lakmározzák majd a repülő kis kerti lakók.

A hosszú téli hónapok a karbantartási munkák elvégzésére is elég időt fognak adni. Most bőven lesz ideje a meglazult vagy eltört kerti szerszámok nyelének a kicserélésére, a szerszámostároló fészer rendberakására. Ha pedig már a kerítés is bőven felújításra szorul, akkor annak is nekiláthat majd, ha ideje engedi.