Milyen legyen a zöldfelület és a térburkolat aránya? Fontos kérdés ez a kertünk kialakítása során. Aki nem szeret a virágok gondozásával és a fűnyírással foglalkozni, annak érdemesebb nagyobb térkő felületben gondolkodni.

kerti burkolat

Mennyit szeretne a kerti teendőkkel foglalkozni? Milyen legyen a térburkolat és a zöldfelület aránya kertjében?

Nem burkolhatjuk le az egész kertet, de választhatunk olyan növényeket is, amelyek kevesebb törődést igényelnek, és kevesebb elfoglaltsággal járnak. Azonban igaz az, hogy a szépen leburkolt teraszon pihenve is jobban esik a szemünknek egy fákkal, bokrokkal és virágokkal pompázó kert mindennapos látványa.

  • Mennyi időt szeretne eltölteni kertje gondozásával?
  • Szereti a növényeket? Szívesen foglalkozik velük?
  • Mennyi zöldfelületet szeretne kialakítani a kertben?
  • Milyen kertet szeretne látni a teraszáról?

A gondosan berendezett kert látványáért természetesen meg kell dolgozni. Az előbbi kérdéseket végiggondolva átgondoltan tervezze meg a térkővel burkolt és a zöldfelületek arányát.

Ha kitalálta, hogy milyen növényeket szeretne a kertbe ültetni, és végiggondolta, hogy ehhez mennyi zöldfelületre lesz szüksége, akkor következhet a térburkolat tervezése.

Amikor a térkövezésre kerül a sor a kertjében, akkor sokféle lehetősége van. Alig tud választani a tetszetősebbnél tetszetősebb burkolatok közül. Amikor a lehetőségek sora kavarog a fejében, akkor talán nem is gondol arra, hogy térkő burkolatához szegélykövekre is szüksége lesz.

A szegélykövek stabilitást adnak a burkolatnak, és egyben tartják, lezárják a burkolat szélét. A kerti szegélykövek ára nem nagy tétel, és ha véletlenül nem kalkulál vele előzetesen, akkor sem fogja felborítani a költségvetését. A burkolat tartósságát viszont jelentősen megnövelheti a szegélykövek szakszerű lerakásával.

A térkő burkolat elmozdulás nélküli kialakítását a szegélykövek precíz lerakásával érheti el. A szegélyezés nemcsak az elmozdulás megakadályozása miatt fontos, hanem azért is, mert a burkolat mindig a szélein károsodhat leginkább. A szegély fixen is tartja és védi is a burkolatot. A burkolat aljzatának elkészítése után a szegélykövek lerakásával jelöli ki a burkolandó területet.

A térkövezésnél az alap egyenletes eligazításával biztosíthatja a burkolat egyenletes felületét. Ezért fontos, hogy szilárd alapra építse a burkolatot, és a vízelvezetésben is fontos szerepe lesz az alapnak. Az alap megfelelő tömörítésével érheti el, hogy burkolata később ne süllyedjen meg.

Amikor az alapot elkészítette, akkor pontosan jelölje ki a burkolandó területet, és kezdheti a burkolást. Ezt a szegélyek kialakításával kezdje. A szegélykövek beépítésénél arra ügyeljen, hogy szilárdan álljanak, mert a szegély fogja megakadályozni a burkolat elmozdulását. Ha mélyebbre rakja a szegélyt, mint a burkolat, akkor a szegélykövek kapnak egy oldalirányú megtámasztást is, és ha még betonba is rakja, akkor pedig még szilárdabban fognak állni. A szegély kialakítása, és megkötése után kezdhet a térkövek lerakásához. Az egyenletes aljzatra a szükséges fugaközöket meghagyva rakja le a térköveket. Arra ügyeljen, hogy a burkolatnak legyen esése, hogy az esővíz le tudjon folyni.

A lerakás után még tömörödik majd az alap, és süllyedni fog a burkolat, ezért egy centivel magasabb is legyen a végleges magasságnál.

A cikk elolvasása után pontosabban látja már a burkolat és a zöldfelület lehetséges arányát a kertjében?

  • Saját maga szeretné lerakni a burkolatot, vagy inkább szakembert keres a térkövezésre?