A kert kialakításakor a kerti világítás kiépítése nem tartozik az elsődleges feladatok közé. Azonban a kialakításával még otthonosabbá és meghittebb hangulatúvá varázsolhatja a kertet.

Az elektromos vezetékeknél elsődleges fontosságú a biztonság. Éppen ezért a kerti világítás jól megvalósítható biztonságos formája egy olyan kisfeszültségű rendszer kialakítása, amelynél egy transzformátor 12 vagy 24 voltra lecsökkenti a 220 voltos hálózati feszültséget.

Ehhez a kerti világításhoz ráadásul még olyan vízálló lámpatesteket is be tud szerezni, amelyek a kerti tóban még a víz alá süllyeszthetők. Gondoljon csak bele, hogy milyen sejtelmes világítást adnak majd ezek a lámpatestek az éjszakában?

A lámpák fehér fényt adnak. Az esti és éjszaki világítást azonban könnyen színpompába lehet borítani, hisz a lámpatestekhez színezett burák is kaphatók. A kisfeszültségű rendszer pedig azért is kifejezetten hasznos, mert a lámpák helyét biztonságosan változtathatja.

Mivel villamosipari szakmunkáról van szó a vízhatlan, föld alatti kábelek lerakásakor, ezért a világítás kialakítását szakképzett villanyszerelőre kell bízni. Arra is oda kell figyelni, hogy a 220 voltos kábelek megfelelő mélységben haladjanak a földben, és a kerítés vonalát is kerüljék el, mert itt nem lennének biztonságban.

kerti világítás

Kerti világítás kialakításakor figyeljen a vezetékek fektetésére

Ha kerti világítást szeretne kialakítani, akkor erre érdemes már a kertépítés kezdetekor gondolni.

  • A világításhoz ugyanis föld alatti kábelfektetésre van szükség például a kert végi kerti tóhoz keresztül kell haladni a vezetéknek az egész kerten, a pázsit alatt, a kerti út alatt. Ezért sokkal jobban jár, ha a világításhoz szükséges vezetékeket még a kertépítés kezdetekor fektetik le.
  • Amikor a kábelek a végső helyükre kerülnek, akkor érdemes bejelölni a nyomvonalukat a kert alaprajzán, és akkor később sem lehetnek ebből félreértések. Persze arra is ügyelni kell, hogy a földbe fektetett vezetékek megfelelő mélységben haladjanak, hogy ne okozzanak később gondot a kert kialakítása során.

A kerti világítás nemcsak a megszokott, oszlopokra helyezett lámpatestekkel operálhat. Az egyes tárgyaknak, például a kerti szökőkútnak, pihenőhelynek, tűzrakóhelynek, vagy akár 1-1 fának vagy bokornak is helyi világítást alakíthat ki. Nemcsak felülről világíthatja meg ezeket, hanem alulról felfelé és oldalról világító lámpákat is használhat. A különböző irányból világító lámpatestekkel változatos és érdekes fényhatásokat érhet el.

A takarékos energiafelhasználás érdekében arra érdemes figyelnie, hogy energiatakarékos ízzókat használjon a lámpatestekben. Erre különösen akkor érdemes figyelnie, ha a lámpák egész éjjel világítanak majd.

  • A lámpatestekhez érdemes 11 és 13 wattos, energiatakarékos ízzókat használni. Ezeknek az energiatakarékos ízzóknak a fénye a hagyományos 60 wattos ízzók fényének felelnek meg.
  • Persze drágábbak ezek az energiatakarékos ízzók a hagyományoshoz képest, a fogyasztásuk azonban a negyede azok fogyasztásának. Márpedig hosszú üzemidőnél ez bizony nagyon nem mindegy.
  • Azt is érdemes végiggondolni, hogy ezeknek az ízzóknak az élettartama akár tízszer is hosszabb lehet a hagyományos ízzókhoz képest.

A lámpák elhelyezésével is varázslatos hatást érhet el. A világításban is érvényes az, hogy több kis lámpa szebb, szórtabb világítást ad, mint egyetlen nagy spotlámpa. Arra is figyeljen, hogy a meleg fény szebb világítást ad.

A kerti tűzrakóhely, a grillsütő, a terasz megvilágítására érdemes a vízhatlan lámpák vagy lampionok füzérét felszerelni. Ezekhez a füzérekhez általában különféle színű izzók tartoznak. Ugyanilyen hatásosan világíthatja meg azonban a kerti tavat is. A tavacska víz alatti világításával pedig valóban egyedülálló látványt alakíthat ki egy villanyszerelő segítségével.