A hangulatos mediterrán kert is a kert természetes környezetének adottságaiból indul ki, és maximálisan kihasználja a természetes megjelenésben rejlő lehetőségeket. A mediterrán kertben színpompás növényzet egyensúlyban van a köves burkolatokkal.

Akkor érdemes a mediterrán kert kialakításán elgondolkodni, ha szereti az erős, élénk, meleg színeket.

A gazdag színvilágú virágágyások, az illatozó cserjék és bokrok valamint fák zöldellő színvilága mellett a kövek és burkolatok megjelenése is hangsúlyos lesz.

Hamisítatlan mediterrán kertet a mi mérsékelt éghajlati viszonyaink között nem fog tudni kialakítani, mert a mediterrán kertek jellegzetesen őshonos növényei a mi mérsékelt éghajlati viszonyaink között nem fog tudni megélni.

mediterrán kert kialakítása

Mediterrán kert kialakítása

Éppen ezért a mediterrán kert nem természethű fajtaválasztékában, hanem inkább legfőbb jellegzetes jegyeiben jelenik meg.

  • Persze nem kell azért teljesen mellőznünk a mediterrán növényvilágot, hisz például a levendula vagy a leander nálunk is jól érzi magát, és megél a mediterrán kertekben.

A mediterrán kertek meghatározó eleme a mediterrán jellegű növényvilág körültekintő kiválasztása. Mit is jelent ez a gyakorlatban?

A mediterrán kert őshonos növényfajai a gránátalma, a babérmeggy vagy éppen az örökzöld jázmin.

Persze a mediterrán életérzés kifejezéséhez a jellegzetes mediterrán fák sem hiányozhatnak. A selyemakác vagy a füge esetében már csak az a kérdés, hogy a mi éghajlati viszonyaink között milyen termőhelyük lesz ezeknek a kertben. A füge helyett lugasra felfuttatott futórózsák vagy éppen a lila akác is kifejezheti a mediterrán táj hangulatát.

A mediterrán növényvilággal tökéletes összhangban kell kialakítani a kert élénk színvilágú burkolatát, virágágyásait, virágtartó edényeit.

Mediterrán kert, illetve annak még az imitációi sem képzelhetők el mindenütt a mi mérsékelt övi éghajlatunkon. Csak ott érdemes elgondolkodni a kialakításukon, ahol a kert nem szűkölködik a napsütéses órák számában. Éppen ezért a déli fekvésű telkeken, például lankás domboldalakon tudja jól kialakítani mediterrán kertjét.

A hamisíthatatlan mediterrán illatokról a mediterrán kert szárazságot is jól tűrő fűszernövényei gondoskodnak. A kérdés már csak az, hogy a kertben jól fogja-e érezni magát például a zsálya, a rozmaring, a kakukkfű vagy éppen a bazsalikom?

A kert élénk színvilágát fokozhatja a kertben kialakított lugasok futónövényeinek színpompás megjelenésén túl a kertben épített falak élénk színűre festésével is. A napsütötte tájban persze lehet a fal terrakotta, homokszín vagy akár hófehér is. Minél élénkebb, minél feltűnőbb, annál jobb.

A mediterrán kertek kedvelt látványossága a sziklakert is, amelynek kialakításához minél több természetes vagy legalábbis természetesnek tűnő anyagot használjon fel.

Az élénk színek, a napfény, burkolatok, sziklakertek mellett a mediterrán kert éltető eleme a víz, amely lehet akár egy kis csobogó vagy egy szökőkút is. Ha pedig más nincs a kertben, akkor akár egy dézsában is jelen lehet a kertben.