Természetes kert esetén a természeti adottságokat tükörszerűen visszaadó kert kialakításakor a kert természetességét erősíti fel a kert építője. Ezt pedig úgy éri el, hogy a kert építésekor a kert adottságaiból kiindulva veszi számba a kert kialakításának lehetőségeit. Vagyis felerősíti a kert természetességet tükröző jegyeit.

Ha természetes kertet szeretne építeni, akkor legtöbbször már az is sokat segít a kert természetességének a kiemeléséhez, kontúrosabbá rajzolásához, ha az elszáradt, kiszáradt növényeket, beteg fákat, vagy az elgazosodott gyepet gondosan megtisztítja, és pótolja az eltávolított növényeket. Ennek a tisztító, takarító műveletnek során persze érdemes megszüntetni a túlzsúfoltságot is a kertben. Akkor lesz igazán „gazdának tetsző” a természetes kert, ha belecsempészi a tulajdonos természetszeretetének legfőbb jegyeit is. Ettől nemcsak gazdára szabott lesz, hanem még szeretett és remélhetőleg megbecsülten gondozott is.

A beteg fák és növények pótlásakor a kert környezetébe jól illeszkedő fajok közül érdemes azokat választani, amelyek tükrözik a tulajdonos ízlését, és illeszkedik a kert természetességet kifejező megjelenésébe. Ilyenkor persze érdemes egy jól átgondolt koncepció mentén megújítani a természetes kert megjelenését. Ezt persze ki kell találni, megtervezni.

A természetesség jegyében semmilyen növényt nem kell eltávolítani a kertből, ami jól illeszkedik a kert stílusába, és emellett még egészséges is. Sokkal inkább érdemes kihangsúlyozni a hatását, és felerősíteni a kert őshonos természetességét.

A kertben megtalálható bokrok, cserjék, gyümölcsfák mind érdemlegesek arra, hogy megtartva őket fejlessze a kert vonzó természetességét. Minél természetesebb a kert megjelenése, annál jobban képes vonzani a madarakat, lepkéket és a környéken portyázó kisemlős állatokat.

Akár őserdei tájat is kialakíthat a kertből, ha adottságai ezt teszik a legjobban lehetővé. Természetes kertje azonban lehet egy lankás, ligetes táj is, ha adottságai erre teszik a leginkább alkalmassá. Emellett azonban akár a kertben elültetett gyümölcsfák látványa is kifejezheti a kert természetes megjelenését. Nem lesz abból semmi baj, ha a fákon frissen termő gyümölcsökből még be is tud spájzolni télire.

A természetes kert fontos része a víz is, amely akár egy kisebb tavacska is lehet a kertben. Ez a tó azonban a természetesség jegyében ne legyen modern medence. Sokkal inkább hat természetesnek egy kisebb-nagyobb kerti tó. Ez a mesterségesen kialakított tó a békák, szitakötők és egyéb rovarok kedvenc helye is lehet.

Egy kis kerti tavat is tartalmazó kert annál természetesebbnek hat, minél spontánabb, minél szabálytalanabb a kialakítása. Ez pedig azt is jelenti, hogy a kert végében kialakított kis tavat a fák és/vagy sövények között kanyargó kis kerti úton lehet megközelíteni.

Minél esetlegesebb, annál természetesebb lehet ez a kert végébe vivő kerti ösvény is. Isten ments a nyílegyenesen térkövezett úttól ebben a kertben. Sokkal természetesebbnek hat a kavicsok között lépőkövekként lerakott járdalapok sora is. Lépőkőként azonban a járdalapok helyett választhat termésköveket is. Vagy éppen talpfára emlékeztető beton natúrköveket is.

Természetes kertjében a kert dús növényzete dominál majd, és a burkolt felületek a lehető legkisebb mértékben jelennek csak meg.

Ha a kerti tó helyett egy pihenőhelyet szeretne inkább kialakítani a kert mélyén, akkor egy rusztikus szalonnasütő hely sokkal jobban meg fog felelni a céljának, mint egy modern grillsütő. Gondolja csak végig mindezt a természetesség jegyében!

természetes kert

Természetes kert színes virágba borult tarkaságával

A természetességet fejezi ki a kert sokszínűsége is.

  • Éppen ezért a tarka-barka növényvilág sokkal inkább meg fog felelni a látvány természetességének, mint az ágyások katonásan szabályozott rendje.
  • A park jellegű tájkertek helyett a természetes kertek inkább egy színes virágba borult rétre emlékeztetik a nézelődő tekinteteket.

A természetes kert persze nem azonos az átgondolatlansággal, rendezetlenséggel, gondozatlansággal. Akkor fogja a legjobban megőrizni hosszú távon a természetességét, ha megkapja azt a gondos ápolást is, amire természetessége megőrzésének jegyében is szüksége van.

Ez bizony azt jelenti, hogy a füves, pázsitos rétet nyáron bizony gondosan nyírni és locsolni kell, hogy ne száradjon ki. A gyümölcsfák is megfelelő ápolást, tavaszi metszést igényelnek.

A bokrokat, sövénysort is rendben kell tartani, és ha már túlságosan elharapózik, akkor bizony vissza kell vágni a sövényt.

Törődést igényel a természetes kert is. Nemcsak gyönyörködni, szeretni kell a kertet, hanem bizony gondozni, ápolni is. Szeretne egy ilyen kertet?