A kerti világítás napjainkban már lassan éppen úgy hozzátartozik a kerthez, mint például a növények locsolása. Sőt talán még jobban, mert locsolni csak a nyári időszakban kell, míg a világításra egész évben szükség van.

Persze a világítás kiépítése nem tartozik a kertépítés legfontosabb feladatai közé. Azonban már a kertépítéskor is érdemes számolni vele, és úgy megtervezni a kert kialakítását, hogy ne utólag kelljen majd kábelezni a kertben.

Világításra nemcsak a házban és a ház közvetlen környezetében van szükség, hanem az egész kertben, hisz jó időben sokat tartózkodik kinn a szabadban, és sötétben nem szívesen bóklászik senki sem a kertben. A kertépítéssel együtt a kerti világítás kialakítása is fontos.

Kerti világítás a könnyebb közlekedés és a balesetek megelőzése érdekében

Egy hangulatos kert kialakításához hozzátartozik az esti és éjszaki fények megtervezése és elkészítése is, hisz egy körültekintően megálmodott és megépített kertnek számos olyan pontja van, amit mindenképp érdemes éjszaka megvilágítani. Ennek nemcsak látványbeli és esztétikai okai vannak, hanem az ésszerűség is ezt diktálja.

Sötétben nem szívesen bukdácsol senki sem, még a saját kertjében sem. Ha pedig rendszeresen vendégül látják a barátaikat, akkor már a vendégek testi épségének a védelmében is szükség van a megfelelő megvilágításra. Például egy kerti medencénél a balesetek megelőzése szempontjából is fontos a megfelelő kivilágítás. Nem lenne jó, ha valaki véletlenül beleesne a medencébe, amire néhány pohár alkohol elfogyasztása után azért jóval nagyobb esély van. Főleg akkor, ha valaki egy számára ismeretlen kertben mozog az italtól már felettébb bizonytalan lábakon.

kerti világítás

Kerti világítás kialakítása a térkő burkolatban

Nemcsak a kerti medence környékén van azonban szükség világításra, hanem a lépcsőknél és a pincelejárónál is. Ezekre a helyekre a balesetek megelőzése miatt is feltétlenül szükség van a megfelelő megvilágításra.
A kerti utak mentén is érdemes kialakítani a közlekedéshez szükséges világítást.

A kerti világítás leginkább egy-egy kertben rendezett vendégség idején jön kifejezetten jól. A szalonnasütő, a grillező vagy éppen a bográcsállvány körül tüsténkedőknek a sütéshez, főzéshez is jó megvilágításra van szükségük. Ugyanígy fényre van szükség az étkezéshez felállított asztaloknál és székeknél, és a kerti mulatság helyéhez vezető utat is sűrűn igénybe veszik ilyenkor a vendégek.
A megfelelő hangulat megteremtéséhez azonban a fény és árnyék megfelelő összhangjára is szükség van a kertben, ezért az étkezés után már jóval kisebb fényerőre van szükség. Ilyenkor már akár néhány gyertya vagy mécses fénye is elég lehet.

A kertben kiépített világításnál a balesetvédelmi és praktikus szempontokon túl a megfelelő kerti hangulat megteremtése is kiemelkedően fontos. Ennek főleg egy-egy nagyobb kerti parti idején látja majd nagy hasznát. Ezért is érdemes körültekintően megtervezni a kert megvilágítását.

Kerti lámpák a varázslatos hangulatért

Ha fényárban úszna az egész kert, akkor ez kifejezetten illúzióromboló lenne, és elvenné a kert intimitásának a varázsát. Ehelyett több, pontszerűen elhelyezett kerti lámpa viszont már jóval nagyobb teret enged a fantázia meglódulásának, és gondoskodik a kert zegzugai közötti izgalmas világosságkülönbségekről is. A fény és árnyék váltakozása felfedező útra csábítja a kíváncsi tekinteteket.

Nemcsak a kandelábereken elhelyezett fényforrásokban érdemes gondolkodnia, amikor a kerti világításról van szó. A földről felfelé világító lámpák a fénycsóva útjába kerülő tárgyak árnyékának játékával izgalmas látványt nyújtanak, és optikailag is eltorzítják a sziluetteket. A fényforrás útjába kerülő tárgyak sejtelmes árnyékot vetnek a vetített felületre.

Például egy alulról, megfelelő szögben megvilágított fa éles kontúrjai sejtelmesen emelkednek ki a sötét háttérből. A fa törzse és lombkoronája a sejtelmes fényben egészen más hatást kelt, mint nappali fényben. Bármelyik kerti díszt hangsúlyozni tud a kertben egy alulról felfelé, vagy felülről lefelé történő megvilágítással.

A burkolatba beépíthető világító térkövek is az alulról megvilágítás érdekes fényjátékait hozhatják létre a kertben. Napközben a térkövekbe épített fluoreszkáló anyag elnyeli a napfényt, és sötétben viszont egész éjszaka világít majd.

Nemcsak világítással lehet azonban világosságot teremteni a kertben:
Egy medence, kerti tó vagy egy szökőkút mellett szélcsendes időben a tükörsima vízfelület is világosságot csempész a kertbe, és optikailag még növeli is a teret.

A földre szórt fehér színű kavicsokkal is ugyanezt a hatást képes elérni, mert ezeknek is erős világosító hatása van.
Fényt visznek a kert rejtett zugaiba a fehér kerti bútorok is. Egy fehér kerti paddal például hívogatóbbá válik egy árnyékos kertrész is. Főleg azért, mert az árnyékban a fehér pad még jobban kitűnik.

A cikket végigolvasva kitalálta már kertjének hangulatos megvilágítását?

  • Vagy segíthetünk még néhány egyedi ötlettel a (+36-26) 375-171-es számon?