A térkövek lerakásánál az egyik legfontosabb szempont a burkolatot érő terhelés mértéke. Ha csak gyalogos forgalomra tervez, akkor nem szükséges olyan erős alapot kialakítani.

Ekkor is elő kell készíteni a területet, mert a térköveknek szilárdan kell állni, és a csapadékvizet is el kell vezetni a burkolat felületéről, vagy a burkolat alapjában kell megoldani az elszivárgást. A vízelvezetést megoldhatja folyóka kialakításával, és a burkolat enyhén egyenletes lejtésének a kiépítésével, vagy pedig a fugákban is leszivároghat a víz, ha kötőanyag nélküli kitöltést fog használni.

A fugákba leszivárgó megoldásnál a burkolat végső magasságát alapul véve úgy kell előkészíteni a burkolandó területet, hogy a térkövek alá, a talajra mindenképp kerüljön még egy kavicsréteg is, amelynek a vízelvezetés és a fagy elleni védelem lesz a feladata. A burkolásnál a csapadékos őszre, és a kemény fagyokkal támadó télre is gondolnia kell, ezért ez a vízelvezető és fagyvédő kavicsréteg megfelelő vastagságú legyen, kb. 20 cm. Ebben a rétegben hamar elszivárog majd a burkolatról a fugákban lefolyó csapadékvíz, és nem fog a burkolaton megállni egy nagy zivatarban sem.

A víz elszivárgásának biztosítása mellett még arra is ügyeljen, hogy egyenletes magasságú legyen az elkészülő burkolat. Ezt az ágyazat készítésekor a rétegek elegyenlítésével, és egyenletes ledöngölésével érheti el. A kavicsréteg fölé egy finomabb szemcsés sóder, vagy homok ágyazó réteget rakjon, amit egyenletesen elsimít, és erre rakhatja majd le a térköveket.

A térkövek lerakását a szegélykövek berakásával kezdje. Ezzel kijelöli a burkolandó felületet, és meg is védi a burkolatot az esetleges elmozdulásokkal szemben. Ha igazán stabil burkolatot szeretne, akkor a szegélyköveket érdemes egy betonalapba helyezni. Tehergépkocsi forgalomnál mindenképp szükséges a betonalap, és személykocsis forgalomnál is érdemes betonba ágyazni a szegélyt.

térkövek lerakása

A térkövek lerakását a térköveken állva, előre haladva végezze.

Amikor a szegélyek már szilárdan állnak, akkor egyenletes magasságban a szükséges fugaközöket kihagyva rakhatja le a térköveket az elsimított ágyazó rétegbe. A térkövek lerakásakor arra figyeljen, hogy előre haladjon, és a már lerakott térköveken álljon. Így maga előtt tudja elegyenlíteni az ágyazó réteget, és lerakni a térköveket. Ennek a lerakásnak az a legfontosabb előnye, hogy nem fogja összejárkálni lerakás előtt az ágyazó réteget.

A térkövek lerakása után a fugákat kell még kitölteni. A fugák kitöltését két-három hét múlva ismételje meg, mert a kitöltésre használt homok le fog ülepedni. Tömörödik a homok, és a térkövek alatti ágyazó réteg hézagaiba is beszivárog majd. Különösen akkor kell a pótlást megcsinálni, ha az eltelt időben volt egy-két kiadós eső, ami elszivárgáskor a homok tömörödését kifejezetten segíti.

Saját maga fogja lerakni térkő burkolatát?