A térburkolat helyének előkészítése, és a térkövek szakszerű lerakása gondos munkát és kellő odafigyelést igényel. Azonban egyáltalán nem olyan szakipari munkáról van szó, amit saját maga ne tudna megcsinálni.

Nézze meg, hogy milyen lépéseket kövessen a térkövek lerakása során.

A térkő alaprétegének elkészítése

Alapvetően a talaj adottságaitól és burkolatra tervezett terheléstől függően határozza meg a térburkolat stabilitását biztosító alaprétegek vastagságát.

A burkolat helyének előkészítésekor a térburkolat kijelölését követően ki kell szedni a felesleges földet, és az így keletkezett földalapot le kell döngölni, és kiegyenlíteni. A burkolatra tervezett terhelés döntően meghatározza azt, hogy milyen szintű alapozásra van szükség a biztos alapokon álló burkolat előkészítéséhez.

Ha igazán stabil és a fagykároktól mentes burkolatot szeretne, akkor a fagyhatár alá érdemes menni a föld kiemelésével. Így ugyanis, a fagyvédő réteg a fagyhatár alá kerül, és a téli fagyok sem veszélyeztetik majd a burkolat épségét. A víz elvezetéséhez a szükséges lejtésképzéssel kell kialakítani a területet.

Utána egy fagyvédő kavicsrétegre, kőzúzalék rétegre lesz szükség. Ennek elég vastagnak kell lennie ahhoz, hogy a burkolatba beszivárgó csapadékot megfelelő módon elvezesse. A fagyvédő réteg tömörítése és kiegyenlítése után következik a burkolat helyének pontos kijelölése, és a szegély kialakítása. A szegélyköveket célszerű betonba rakni, mert ezzel is stabil tartást fog tudni adni a szegély a burkolatnak.

Az így kialakított burkolatalapba kerül a kiegyenlítő réteg. Ez a fagyvédő rétegnél már jóval apróbb, szemcsés kivitelű sóder. Ezt is gondosan el kell egyenlíteni és tömöríteni. Ezután következik az ágyazó réteg, amire kerülnek majd a térkövek.

A térkövek lerakása

térkövek lerakása

A térkövek lerakásakor a már lerakott köveken álljon, hogy az elsimított ágyazó réteg érintetlen maradjon

Lerakás közben az esetlegesen hibás köveket ki kell venni, és ezeket a hibás térköveket a szélekre való beszabáskor lehet majd beépíteni a burkolatba. Ha több raklapnyi térkővel dolgozik, akkor a térköveket a raklapokról keverve érdemes lerakni, mert így biztosan egyenletesebb lesz a burkolat színösszetételének hatása.

A térkövek lerakásakor arra kell még figyelni, hogy a térburkolat szintje körülbelül 1 centivel magasabb legyen, mint a burkolat végső magassága. Erre sokan nem gondolnak, pedig erre szükség van, mert a lerakást követően még tömörödik az alap, és süllyedni fog a burkolat. Fontos az is, hogy a térkövek lerakását lehetőleg a burkolat legmélyebb pontján, a burkolat egyenes szélén érdemes kezdeni, és a már lerakott burkolaton állva tudja elsimítani az ágyazó réteget, és maga előtt lerakni a térköveket. A kövek lerakásakor a fugaszélességet kihagyva előre haladva rakja le a térköveket.

Külön figyelmet érdemel a gépkocsi forgalomra szánt burkolatok lerakásakor az egyenletes terhelés és a burkolat stabilitásának a biztosítása.

  • Az egyenletes terhelés biztosításához a járművek haladási irányára átlós (diagonál) rakási módot érdemes választani. Ekkor a térköveknek mind a 4 oldalára egyenletesen oszlik el a terhelés, és ez a lerakás fogja fel a legjobban a kerekek által keltett csavaró és tolóerőket.
  • A másik megoldás szerint a gépkocsik haladási irányára merőleges lerakással a sűrűbben elhelyezkedő térkő peremekben gyakrabban meg tud kapaszkodni a gépkocsik kereke.

A csatornanyílásoknál és a szegélyek mellett majd be kell vágni a megfelelő méretű köveket. Ezekre a helyekre jók lesznek majd a korábban esetlegesen félretett hibás térkövek is, mert annyi sértetlen részük biztosan lehet, amire a bevágáshoz szükség van.

A térkövek lerakása után lapvibrátorral érdemes egyenletesen ledöngölni a lerakott burkolatot. A vibrálás után pedig következik a fúgázás, amikor finom szemcsés homokkal besöpri a térkövek közét. Ezt a besöprést később még 2-3 alkalommal a fugázásra használt homok ülepedésekor érdemes megismételni.

Burkolata szépségének a megőrzéséhez arra is figyeljen, hogy a fugázáshoz mésztartalmú anyagot ne használjon. Ez azért fontos, mert így jóval nagyobb eséllyel elkerülheti az esetleges mészkivirágzást. Ez ugyan csak kisebb esztétikai hibája a burkolatnak, de ha elkerülheti, akkor érdemes figyelnie erre is.

A térkövek lerakása előtt van még kérdése?