Délvidéki hangulat térkövezett kertben A mediterrán délvidékre a napsütötte délen élő mediterrán emberek felszabadult életöröme jellemző. Az életvidám, mediterrán emberek felszabadult természetessége és latinos temperamentuma jellemző nem nagyon tűri a korlátokat. A felszabadult életöröm a latinos temperamentummal kifejezve harsány színekben, lágyan hullámzó formákban és az érzelmek áradásában fejeződik ki.

A latin emberek, ami a szívemen az a számon életszemlélete nem hagy kimondatlanul semmit. Az érzelmek áradása szabad folyást kap a délvidék mediterrán építészetében, kerti világában és burkolatában is.

Harsány színek és lágyan hullámzó vonalak jellemzik a mediterrán emberek délvidéki stílusát az építészetben. A mediterrán délvidék szerelmeseként ezt a felszabadult, természetes érzést, az élet igenlését itthon is kialakíthatja a kertjében. Nyilván nem modern stílusban épült családi háza körül fogja kifejezni a mediterrán délvidék iránti imádatát.

A napsütéses, színes virágokkal pompázó délvidék felszabadult, romantikus hangulatát kertje növényvilágával tudja talán a legjobban kifejezni. Mit jelent ez kertje kialakításakor?

A Görögországban, Olaszországban és Spanyolországban élő mediterrán emberek az építészetükben is természetes anyagokat használnak életstílusuk kifejezésére. Ezt a természetességet követik otthonuk és kertjük kialakításakor is.

A mediterrán otthon és kert barátságos, otthonos hangulatát a fák és a kövek túláradó használata fejezi ki talán a legjobban. A kövek és az agyag természetességével nem kelhet versenyre semmi a mediterrán kertben. Az élénk, harsány színek meghatározzák a kert hangulatát. A fából készült asztalok és székek élénk színvilágukkal megalapozzák a kert vidám hangulatát.

Az asztalokra helyezett mintás abrosz és az agyagból készült edények tovább fokozzák a kert természetességét.

A kerti bútorok mellett azonban a mediterrán kert igazi hangulatát a virágok és növények harsány színvilága alapozza meg. A napsütötte mediterrán klíma tökéletesen passzol a mi meleg nyári időjárásunkhoz, a hideg tél nélkül. Az egyre melegebb itthoni éghajlat mellett nálunk is igazi mediterrán világot alakíthat ki az év melegebb 6-7 hónapjában, mondjuk március közepétől október közepéig.

Ilyenkor szinte bármilyen mediterrán területeken őshonos növényt bátran tarthat a kertben, és burjánzó, színes világában meghatározza színpompás kertje mediterrán hangulatát.

A mediterrán kert egyik legfőbb jellegzetessége a nyírott sövény. Előtte azonban meg kell nőni a sövénynek. Ültetheti a sövényt a közkedvelt tujából vagy borókából is. A mediterrán kert közkedvelt növénye a babérmeggy.
Sokan esküsznek arra is, hogy kertjükből nem hiányozhat a citrus és a fagyal sem.

A mediterrán kertet igazán hangulatossá a futónövények teszik. Futórózsa is lehet a kertjében. A mediterrán kertek igazi futónövénye a jázmin és a lilaakác lehet. Ez pompázatosan takarhatja házának falát vagy akár a kerítést is. Lehet belőle azonban kerten belüli elválasztófal két különböző funkciójú kertrész között.

Nem hiányozhatnak a mediterrán kertből a fűszernövények sem. Az oregánó, a babérlevél és a bazsalikom nemcsak szép, hanem praktikus fűszernövény is, ami jól jöhet majd a főzéshez is. Nemcsak a kerti sütögetéskor, hanem a konyhában is.

A teraszon, és a ház előtt pedig nem hiányozhatnak a virágládákban pompázó vagy cserepekbe ültetett növények sem. Élénk színvilágukkal fel fogják dobni mediterrán hangulatú kertjét otthona körül. A harsány színek tobzódása helyett választhatja a színek finom harmóniájára való törekvést is a virágok színvilágának összeállításakor.

A hideg téli hónapokban azonban ezeket a mediterrán növényeket be kell vinni az üvegházba vagy a télikertbe telelni. Azért, mert a mínusz 10 fokos hajnali fagyokat nem fogják kibírni a januári, februári hajnalokon. Az is megoldás lehet azonban, ha tavasszal újabb növényeket ültet a hideg télben kifagyott mediterrán növényei helyett. Akár nem is ugyanazokat, mint amit előző évben megszeretett a kertben.

semmelrock citytop smart őszilomb térkő burkolat

Semmelrock Citytop Smart térkő burkolat őszilomb színben

Délvidéki hangulatot árasztó mediterrán kertjének térkő burkolata. A karamell vagy az őszilomb színvilág tökéletes alapot biztosít majd mediterrán kertje színpompás növényvilágának.

A hullámzó vonalú Frühwald Toscana térkövek őszilomb színvilága is az észak-olasz tájak hangulatát idézi majd fel kertjében évtizedeken át.