A minimál a letisztult egyszerűség kifejezője az építészetben. A jövőben ez az irányzat nemcsak a letisztult design, hanem legalább annyira a praktikus kényszerűség miatt is előre fog törni. Mit is jelent ez a részleteket kibontva?

A Földön tapasztalható túlnépesedés hazánkban ugyan nem jelent azonnal fenyegető veszélyt, az ingatlanárak emelkedése viszont minden bizonnyal meg fogja emelni a telekárakat is. Ez pedig egyenes út a telekméretek megnyírbálása felé.

Ezért a telekárak várható emelkedése miatt néhány évtized múlva nemcsak a várható teleknagyságok, hanem a családi házak átlagos területe is kisebb lehet. A minimál tehát nemcsak letisztult egyszerűségében, hanem miniatürizáló funkciójában is előre fog törni.

Természetesen nem kell itt drasztikus ingatlan és teleknagyság csökkenésekre számítani. Az ingatlanoknál nem fenyeget bennünket a számítástechnikában és a chiptechnológiában megvalósuló miniatürizálás.

A területtel való takarékoskodás mellett minden bizonnyal még nagyobb sláger lesz az energiafelhasználással való takarékoskodás.

Az elkövetkező évtizedek várható nagyvárosi trendje az egyre kisebb telkeken, egyre jelentősebb energiahatékonysággal megépülő egyre kisebb méretű épületek és családi házak lesznek. A méretek csökkenése pedig nemcsak az épületek és telkek alapterületét fogja lecsökkenteni, hanem megnyírbálja a térkő burkolatok kiterjedését is. Az egyre kisebb telekméret tehát várhatóan hatással lesz majd a kerttervezésre és a kert kialakítására is.

Az egyre kisebb telkeken a praktikum is a letisztult, egyenes vonalvezetésű építkezést favorizálja majd. Az egyre kisebb méretű négyszögletes telkeken egyre kisebb lesz a hely az íves vonalvezetésű épületek kialakításához. Ezzel szemben a telekhatáron futó vagy a telekhatárral párhuzamos vonal mentén a lehető leggazdaságosabban lehet építkezni, és a térkő burkolat nyomvonalát is kijelölni.

A telekméretek csökkenése persze magával hozza majd a felfelé történő terjeszkedés igényét is. Ennek a lehetőségnek a kihasználása egyre nagyobb sürgető kényszer is lesz. A család kényelmes életéhez szükséges alapterületet ugyanis a szélesség irányában történő terjeszkedés kényszerű korlátai miatt felfelé terjeszkedve fogja tudni biztosítani.
A tetőtér beépítéses építkezés általánosan elfogadott kényszerűséggé válik. Sőt a minimál jegyében egyre nagyobb teret nyer majd a két- vagy akár többszintes lapostetős építkezés. Hisz a lapostetős építkezés sokkal inkább illeszkedik a minimál letisztult, egyenes vonalvezetéséhez.

A többszintes, lapostetős épületek kiváló hőszigetelő képességű falazóanyagokból fognak épülni, és a következő évtizedekben könnyen lehetséges, hogy még ezek a kiválóan hőszigetelő falak is kiegészítő szigetelést kapnak majd. A felfelé szökő meleg levegő gazdaságos épületen belül tartásához is sokkal praktikusabb az egymás felé épült több szint, és a tökéletesen hőszigetelhető lapostető a magastetők energiapazarló üzemeltetésével szemben.

Az egyre kisebb alapterületű családi házak belső terének megnövelése érdekében egyre elterjedtebb lesz a családi házzal egybeépített terasz kialakítása. Ez a terasz a nappaliból egyetlen lépéssel elérhető lesz a teraszajtót kinyitva.
A térkővel burkolt terasz a minimál jegyében téglalap alakú burkolatot kap halványfehér vagy akár ezüstszürke színben is. A törtfehér mellett minden bizonnyal sláger szín lesz majd a homokkő sárgásfehér színvilága is. Külön érdekes lesz megfigyelni azt az elkövetkező évtizedekben, ahogy például a ma még 30×30, 60×30 és 90×30 centiméteres, nagyméretű kerti lapok mérete hogyan fog fokozatosan lecsökkenni.

Nemcsak a kerti lapok mérete, hanem várhatóan a vastagsága is csökkenni fog. A ma még 4 cm vastag gyalogos forgalomra készülő kerti lapok a következő évtizedekben könnyen 2-3 cm vastagságúra karcsúsodhatnak.

Ez a vastagsággal történő takarékosság természetesen nem fog a kerti lapok teherbíró képességének a rovására menni. Az elkövetkező évtizedek 2-3 cm vastag kerti lapjai is tökéletes biztonsággal alkalmasak lesznek a gyalogos forgalomra használt kerti utak és pihenők burkolására. Természetesen megfelelő kivitelezéssel együtt. A ház körüli járda is ezekből az extravékony kerti lapokból fog elkészülni. Az igazi kérdés az lesz, hogy a minimál design trendjének megfelelő téglalap alakú kerti lapok vajon milyen színben fogják körbevenni a családi házat? Harmoninálni fognak a ház belső burkolatának színvilágával?

környezetbarát térkő

Környezetbarát térkő burkolat

A teraszburkolat mellett a kocsibeálló burkolata is a minimál jegyében fog elkészülni. A helyszűke és a zöldfelület megtartásának az igénye egyre inkább előtérbe fogja helyezni a gyepfugás térkő burkolatok térnyerését. Ezekkel a burkolatokkal ma még elsősorban parkolóhelyeket burkolnak, de a jövőben egyre meghatározóbb lesz majd a garázsbejáró utaknak a burkolása is.

Az egyre kisebb rendelkezésre álló területen is igényünk lesz ugyanis a zöldfelületre. Még akkor is így lesz ez, ha ez a zöldfelület egyre kisebb, akár zsebkendőnyi lesz is. Persze felmerül azért bennünk az azonnal adódó kérdés. Marad-e egyáltalán, és ha igen, akkor mennyi hely marad a kertben a növényeknek?

Hogy tetszik Önnek ez az egyre szűkebb területre szoruló, minimalista stílusba hajló szép új világ?