Kertépítéskor sokan a zöldséges és virágágyásoknak szánnak központi helyet. Mások pedig nem tudnak ellenállni a hivogató zöld pázsit látványának. Mi lehet akkor annak az oka, ha valaki gyep nélküli kertről álmodik?

A zöld pázsitos gyep nélküli kert kialakításának több oka is lehet

Ha zsebkendőnyi hely van csak a ház körül, akkor a kerítés legtöbbször már le is vágja azt a helyet, ahol elférne a pázsit. A szomszéd kertjében pedig mégsem a zöldünket látnák szívesen. A nagyobb városokban egyre inkább aranyárban mérik a kerteket is, ezért nemcsak a megvásárolt négyzetméterekkel, hanem a zöldfelülettel is takarékosan bánnak.

térkövezett kert
Leier Taverna burkolat gesztenye színben

A talaj adottságai is lehetnek mostohák. Ha egyszerűen nem maradna meg a gyep, akkor a feje tetejére is állhat, mégsem lesz a kertben füves pázsit.

A pázsittal járó rendszeres elfoglaltság is pázsittalanító faktor lehet. Ha túlságosan elfoglalt, és egyszerűen nincs ideje a gyep ápolására, a fű rendszeres nyírására, akkor jobban teszi, ha nem is álmodik róla. Egy gyep nélküli kert is sokkal jobban néz ki egy elhanyagolt kertnél.

Nem mondanánk igazat akkor, ha nem említenénk meg a lustaság faktort, mint gyeptelenítő tényezőt. Ha a ház tulajdonosának ideje talán még lenne is rá, de semmi kedve sincs gyeppel való foglalatossághoz, akkor is jobban teszi, ha bölcsen felmérve ezt, nem próbálkozik vele feleslegesen.

Ha gyep nélküli kertet tervez, akkor tervének mi az oka? Nem kell válaszolni rá, csak magában tisztázza a gyeptelenség okát.

Szemrevaló térkövezett kert gyep helyett

Pázsit hiányában a térkövezett udvar kerülhet a kert középpontjába. Kialakításának bármi is legyen az oka, a burkolat megépítése után biztos kisebb elfoglaltsággal fog majd járni burkolatának a tisztán tartása, mintha zöld felületet alakított volna ki a helyén.

A pázsittalan kert még nem jelenti a növénynélküliséget, hisz a pázsit hiánya még nem zárja ki a ház körül pompázó virágágyások szemet gyönyörködtető látványát, vagy az évtizedes fák kellemes árnyékot adó hűvösét. A gyeptelenség tehát egyáltalán nem jelenti a zöldfelület teljes kerti hiányát.

Az azonban biztos, hogy kerti pihenő burkolatához vagy pedig a veteményes és virágágyások közötti közlekedéshez szüksége lesz térkövekre. A térkövek helyett persze csak gyalogos közlekedésre alkalmas kerti lapokat is használhat kerti burkolata elkészítéséhez.

Ha már több évtizede a kertben ágaskodó fák alakítják a kert hangulatát, akkor a burkolat megálmodásakor is érdemes a fák változtatás nélküli helyeivel számolni. Hacsak nem egy valóságos kis erdő húzódik meg a háza körül, akkor lehet találni olyan megoldást, amely jó lesz a hűs árnyékot adó fáknak, és a megépülő burkolatnak is.

Ha sok több évtizedes fa van a kertben, akkor talán esetleg érdemes elgondolkodni néhány nagyon útban lévő fa eltávolításán. De ha csak néhány fa ad hűvös árnyékot, akkor jobban teszi, ha nem akassza össze a bajszát fáival. Mégiscsak könnyebb a térkő burkolat nyomvonalát egy kicsit körültekintőbben kialakítani, mint egy több évtizede árnyékot adó fa nap elleni ernyőjét csak úgy eltüntetni a kertből.

Arról pedig már ne is beszéljünk, hogy praktikus árnyékukon kívül a meglett fák már ketintélyes megjelenésükkel is magukra vonzzák a kíváncsi tekinteteteket. Egy most ültetett facsemetével ezt az érzést lehet, hogy majd csak 20-30 év múlva érheti el. Az a kérdés, hogy mennyire türelmes, és szívesen kivárja ezt a röpke 2-3 évtizedet?

Ha pedig a térkő burkolaton kívül még kedvenc fáinak a helyét is most választja ki, akkor töbféle jó megoldást találhat kedvenc fáinak:
Fáit és a bokros cserjéket elhelyezheti a kerítés mentén is. Ilyenkor a ház külső meghosszabbításaként alakíthatja ki teraszát, amelynek a tövében kedvenc virágai zölldellhetnek tavasztól késő őszig.

Megoldás lehet azonban az is, amikor kialakítja kedvenc helyeit a kertben, és ezek mellett fogja elültetni azokat a facsemetéket, amelyeknek az árnyéka fogja biztosítani majd pihenője kellemes hűvösét néhány év múlva.
Persze a fákat és a bokrokat is meg kell metszeni évente, a virágágyásba ületett virágai pedig még több gondoskodást igényelnek.

A pázsit helyén megépített kerti burkolata azonban megkíméli Önt a fűnyírás és locsolás rendszeres feladatától.