A legnagyobb télben a téli álmukat alvó fák a mínusz 10-15 fokos hajnalokat is károsodás nélkül kibírják. Amikor azonban tél végén a jobb idő beköszöntekor éledezni kezdenek, és megindul a nedvkeringésük, akkor sokkal kényesebbek lesznek a fagyra. A február végi melegebb napokon, ha megindul a fák nedvkeringése, akkor utána már a fák nem bírják el sérülés és károsodás nélkül a március elején rájuk törő hajnali fagyokat.

Akkor a legnagyobb a baj, ha a rügyek kifakadása után közvetlenül jön egy hajnali fagy. Ilyenkor a legsérülékenyebbek a fák. A kifakadt rügyek elfagyása igencsak meg tudja tépázni a termést. Ha mindenképp szeretné elkerülni a kifakadt rügyek esetleges lefagyásának a veszélyét, akkor érdemes olyan kezelést adni a fáknak, amivel késleltetni tudja a nedvkeringés megindulását, a rügyezést.

Az egyik legjobb módszer az, ha csak tavasszal trágyázza, műtrágyázza a fák termőföldjét. Azért, mert így ősszel az új hajtások nem kapnak tápanyagot felgyorsult fejlődésükhöz, a régebbiek pedig már erősebbek, ellenállóbbak a fagyokkal szemben is. Ezért nitrogén tartalmú műtrágyát ne szórjon ősszel a gyümölcsfák termőföldjére.

A nálunk közkedvelt szőlőtőkékhez és almafákhoz van olyan permetezőszer, amivel több héttel is késleltetni tudja a rügyezés megindulását. Ezzel pedig jó eséllyel el tudja kerülni a meginduló rügyek lefagyását.

A gyümölcsfák törzsét is érdemes védeni a hidegtől és különféle baktériumoktól. Ha bekeni a fák törzsét mésszel, akkor ezzel kezeli a fatörzs sérüléseit, és megvédi a kórokozóktól is.

Segít a fagyvédelemben a gyümölcsfák befedése is. Ilyenkor a fa tövében felhalmozott termőföldkupac is védi a fa gyökérzetét a nagy hideggel szemben.

Az évelő növényeket mulcsolással tudja megvédeni a fagyoktól. Ha a fagyok beállta előtt kerti hulladékot, levágott füvet, fakérget vagy hamut szór a termőföldjükre, akkor ezek is takaróként védik a növények gyökérzetét a fagytól. Tavasszal pedig talajjavató humuszként javítják majd a földet, és elősegítik a növények tápanyagokkal való jobb ellátását, és ezzel pedig a jobb fejlődésüket.

A térkő burkolatoknak szerencsére nincs nedvkeringésük, ezért nemcsak télen, hanem bármikor jól bírják a fagyot. A térkövek helyett sokkal inkább a burkolat alapjában tesz kárt a téli fagy. Illetve nem is a fagy, hanem inkább a fagyás olvadás ciklusok, amikor nappal bőven plusz fokokat lehet mérni, azonban hajnalra fagypont alá süllyed a hőmérő higanyszála. Ilyenkor olvadáskor felolvad a talaj felső része, éjszaka pedig visszafagy.

Mivel fagyáskor nagyobb lesz a víz térfogata, ezért, ha a burkolat alatti fagyvédő réteg nem megfelelő vastagságú, anyagú és tömörítettségű, akkor nem lesz képes magába fogadni és elvezetni a felolvadt hólevet.

Ilyen nappali olvadáskor csak a talaj felszíne olvad fel. A felolvadt, elszivárgó hólé és egyéb csapadék csak hozzáadódik a fagyott talajban már bennlévő fagyott csapadékhoz, jéghez. Ha a burkolat fagyvédő alapja nem zúzottkőből, murvából készült és nem megfelelő vastagságú, akkor bizony a burkolat alapjának felfagyása miatt felpúposodhat a térkő burkolat.

Aztán persze tavasszal, az olvadás után, amikor a föld fagya megszűnik, akkor a térkövek is visszatérnek a helyükre. Ha viszont nincs szegély a burkolat körül, akkor a szélső térkövek bizony könnyen elvándorolnak arról a helyről, ahol még ősszel voltak.

Ezért a kertben bármilyen térkő burkolat készítésekor érdemes alaposan végiggondolni, hogy felszíni vagy pedig burkolat alatti vízelvezetést fog alkalmazni.

  • leier castrum natúr térkő járda

    Leier Castrum natúr térkő járda burkolat alatti vízelvezetéssel

    Ha felszíni vízelvezetés lesz a térkő burkolatról, akkor megfelelő lejtést kell kialakítani a burkolat feszínén, méterenként 1-2 cm-es lejtéssel és vízzáró fuga alkalmazásával. Ház melletti járdánál arra kell figyelni, hogy a háztól elvezesse a burkolat lejtése a vizet.
  • Ha pedig burkolat alatti vízelvezetést választ, akkor 2-5 cm-es szemnagyságú zúzottkőből vagy murvából kell a burkolat terhelésének megfelelő vastagságban fagyvédő réteget kialakítani. A fagyvédő rétegnek olyan vastagnak kell lenni, hogy képes legyen elvezetni, magába tárolni a burkolatra hulló csapadékot a térkő burkolat felfagyása nélkül.