Az idő vasfoga nemcsak bennünket nem kímél, hanem a kertet és a kerti burkolatot sem. Ahogy időnként a házunk is felújításra szorul, ugyanúgy figyelni kell a kertbe ültetett növények gondozására és a burkolatok időnkénti felújítására is.

A kertbe ültetett növények folyamatos gondozást igényelnek. A lágyszárú növényeknél az egynyáriak helyett tavasszal mindig újat kell ültetni az ágyás felásása után. A virágok kerülhetnek a kert elülső részére a terasz közelébe is. Vagy akár a teraszra is, ha virágládába ülteti őket.

A lágyszárú, évelő növények éveken át képesek megélni a kertben, akár gondozás nélkül is. Érdemes azonban gondozni őket, mert ha nem figyel rájuk, akkor évről évre elkezdenek ritkulni. Emellett pedig a gyökérzetük is egyre jobban kiemelkedik majd a talajból. Emiatt a fagyok ellen egyre védtelenebbek lesznek. Márpedig a fagyoktól megsérülő növények a jó idő beköszöntekor is később kezdenek majd kihajtani, és növekedni is lassabban fognak. Emellett pedig a virágzásuk is megsínyli a téli fagyokat.

A gondozásukra jó megoldás az is, ha ősszel feltölti a gyökérzetüket földdel. Ez is védi majd a téli fagyoktól a növényeket. Még jobban teszi azonban, ha tavasszal, a jó idő beköszöntekor kiássa ezeket az évelő növényeket, és a gondos tisztítás után átülteti őket a kert egy másik részébe.

Ha a különböző növények ültetőhelyét cserélgeti a kertben, akkor ezzel jobban ki tudja elégíteni növényei tápanyagigényét. Különböző növényeknek eltérő a tápanyagigénye. Ezért az átültetés után az eltérő növények a föld azon tápanyagait jobban tudják majd hasznosítani, amiket az előző évben ott fejlődő növény nem használt el. Ezzel azt éri el, hogy az átültetés után a növények jobban fognak növekedni az új helyükön. Ha pedig meg is trágyázza az ültetés előtt a földet istállótrágyával vagy műtrágyával, akkor még jobban fognak tudni majd növekedni.

A fák és bokrok tövét ősszel érdemes volt befedni azért, hogy könnyebben átvészeljék a téli fagyos hajnalokat. A gyökérzet köré halmozott földkupacokat tavasszal el kell hordani a fák és bokrok tövéből, hisz nem lesz szükség rájuk a tavaszi napsütésben és a nyári nagy forróságban.

Könnyen lehet azonban az is, hogy az évek alatt megritkulnak a bokrok vagy a sövényként ültetett cserjék, például úgy, hogy a közepük kiritkul. Emiatt kevesebb lesz az águk, és kevesebb levelük is lesz. Ezért ilyenkor érdemes megmetszeni az új hajtásokat. Ezzel nemcsak visszavágja az új hajtásokat, hanem új életet is lehel beléjük. Ilyen ritkuló bokroknál, cserjéknél még akkor is érdemes visszametszeni az ágakat, ha nem ért a metszéshez. Ilyenkor ugyanis a metszés elmaradásánál még a nem igazán szakszerű metszés is jobb. Azért, mert az ágak visszavágása után megindulnak majd a hajtások, és dúsabb, sűrűbb lesz az ágak szerkezete.

Még a nedvkeringés beindulása előtt érdemes megmetszeni a fákat, és formára nyírni a sövényt is a kerti utak mentén. A sövény azonban nemcsak a kerti utakat szegélyezheti, hanem akár önálló funkciója is lehet a kertben, amikor elválaszt két eltérő funkciójú területet. Érdemes lenyírni a sövényt a megálmodott formára. Egyrészt azért, hogy jobban nézzen ki, másrészt pedig azért is, mert szebben tud fejlődni akkor, ha vissza vannak vágva a hajtások.

semmelrock citytop kombi térkő burkolat sarkifény

Semmelrock Citytop kombi térkő burkolat sarkifény színben

A kerti térkő burkolatok különleges gondozást nem igényelnek. A térkövek fagyállók, ezért nem fognak a téli hidegben sem szétfagyni a térkövek.

Ha viszont a burkolat alapja nem megfelelő vastagságú fagyvédő réteget tartalmaz, vagy nem megfelelően volt tömörítve az alap, akkor a telenkénti 30-40 fagyás olvadás ciklus miatt a hajnali fagyok és a napközbeni olvadás miatt nappal a burkolat alapjába beszivárgó csapadék a hajnali fagyban megfagy, és ez bizony megemelheti a térkő burkolatot, ami felpúposodik. Ez bizony nem szerencsés. A hajnali fagyok elmúltakor lehet, hogy visszakerülnek eredeti helyükre a térkövek, és ekkor nincs teendő a burkolattal.

Ha viszont a fagyok elmúlta után még hetekkel később is egyenetlen a térkő burkolat, akkor lehet, hogy érdemes lenne megerősíteni, megvastagítani a burkolat alatti fagyvédő réteget. Ugyanis a következő télen még tovább púposodhat a burkolat, és még rosszabbul nézhet ki majd.

A burkolaton télen felgyűlt szennyeződéseket érdemes tavasszal letakarítani a burkolatról. Ha ősszel impregnálta a burkolatot, akkor a szennyeződéseket könnyű lesz eltávolítani a burkolatról, hisz az impregnálással felvitt védőréteg megakadályozta azt, hogy a szennyeződés beivódjon a térkövekbe.

Ha viszont nem volt impregnálva a burkolat, akkor erősebb takarításra lesz szükség a szennyeződések eltávolítására.

A burkolat tisztítására használt erős vízsugár nemcsak a térköveket takarítja meg, hanem a fugaközökből is kiveri a homokot. Ezért a vízsugárral való takarítás után a térkövek közötti fugákat is fel kell tölteni homokkal. Sőt néhány hét múlva érdemes lesz majd megismételni a fugaközök homokkal való feltöltését, mert addigra leülepszik a homok, és érdemes pótolni a még hiányzó homokot.