Szereti a természetet? Ha igen, akkor a természetet megpillantva, a szépsége talán nemcsak az én lélegzetem állítja el időnként, hanem az Önét is. Kevés olyan ember van, akit ne érintene meg egy szívének kedves táj látványa. A természetet nemcsak csodálni lehet, hanem érdemes összhangban élni vele. Ha szereti a természetet, akkor erre remek lehetőséget kínál kertje kialakítása is.

A természet szépsége látványával, színeival, árnyalataival, hangjaival és az illatával sokszor kápráztatja el. Minél inkább összhangban él a természettel, az érzékein keresztül annál közelebbi kapcsolatba kerülhet vele. Minél közelebb van Önhöz a természet, annál hamarabb szabadnak érezheti magát.

Ha természetes kert veszi körül, akkor otthonából kilépve máris a természetben érezheti magát, miközben csak az otthonából lépett ki. És tudja mi ebben a legszebb? Az, hogy az otthonából szinte bármikor kiléphet a természetbe, amikor otthon van.

Sokan vágyunk a természetbe, vagy legalábbis a természet egy kis darabjára. Ezért a természetes kert XXI. századi reneszánszát éli kertjeink kialakításakor. Nem véletlen az sem, hogy Ön is erősen gondolkodik rajta, és talán lázasan tervezi a kialakítását.

A természetes kert legfőbb jellemzője a természetesség. Mit jelent ez az Ön kertjében? Legfőképpen azt, hogy az Önöknél honos növényekből és természetes építőanyagokból építse meg a kertjét. Persze a természetes kert korántsem a környékükön vadon élő növények kertkapun belüli beültetését jelenti. Sokkal inkább azon gondolkodjon el, hogy milyen lenne az a kerti világ a természet jegyében, a természet egy darabjaként, amiben igazán otthonosan, természetesen érezné magát.

Ezt persze nem is olyan könnyű elgondolni és kialakítani, mert lakóhelyük természetes közegétől és személyiségétől függően mindenkinek más és más. Lehet, hogy egy kicsit más, de az is lehet, hogy nem is annyira kicsit. Milyen természetes kertben érezné igazán otthon magát? Ezen gondolkodjon el, és az összkép végiggondolása után a részletek jönni fognak majd.

természetközeli kert

Természetes megjelenésükkel vesznek le a lábunkról

A természet természetességének a legfőbb jegye persze a folytonos változás, hisz ettől természetes, ettől élettel teli. Amibe természetesen bele kell vinni a személyiségünket is. És ez a személyesség bizony nagyon más lehet a felnőttek és a gyerekek számára.

  • A gyerekeknek a kert, úgy ahogy a gyerekszoba elsősorban a játékról, a szabadidő eltöltéséről szól elsősorban. Ezért ők egy felfedezésre váró kalandos játszóhelyre vágynak a kertben is. Egy olyan kertre, ahol nemcsak játszani, hanem felfedezni is lehet új dolgokat. A felnőtté válás, a nevelés eszköze is lehet a kert, ahol tapasztalatokat szereznek, és megtanulhatják a természettel kapcsolatos felelőségteljes viselkedést, és belenőnek a természet, a környezet tudatos védelmébe előbb szűkebb, majd tágabb környezetükben.
  • A felnőttek számára viszont a kikapcsolódás, a megnyugvás természetes közege lehet a kert a mindennapi munka után.

Persze nem is olyan könnyű egy természetes kertet kialakítani az egyéniségünket tükröző ember alkotta módon. Átgondoltan, tervszerűen, mert ezek éppen hogy szembe mennek a természetességgel, a kiszámíthatatlansággal.

A természetet persze nem lehet magára hagyni, különösen nem a kertünkben. Ha magára hagynánk, akkor csak a növényzetet nézve is az életerős fajok elnyomnák a többi fajt, és a természet változatos sokszínűsége helyett a szelekció uralma venné át a hatalmat a kert felett a maga ápolatlan megjelenésével. Ez a természetes táj talán vadregényes lenne, de nem lenne igazán élhető, és nem lenne a személyiségünket kifejező.

A természetes kert kialakításának szépsége abban áll, hogy a kertben a természet Önhöz közel álló terepeit, például egy vadregényes tavat, egy rétet, egy sziklakertet vagy egy hangulatos erdőszéli tájat hoz létre a maga természetes szépségében ápolt, gondozott formában.

Persze a kert adottságaitól, elhelyezkedésétől, talajától, domborzatától és a környezettől függően érdemes megválasztani a kialakított természetes formát.

A természetes kert képét a növényzet határozza meg. Kiválasztásakor a természetességük legyen a meghatározó szempont alkalmazkodva a helyi adottságokhoz. Csak azért, mert tetszik egy egzotikus növényfajta ne válasszuk, mert tájidegen, és nem is biztos, hogy jól érezné magát az őshonos fajok mellett.

A kert növényeinek a kiválasztását a kiválasztott kertformának megfelelő fák kiválasztásával érdemes kezdeni. A természetes kert meghatározó eleme lehet az adott területen honos gyümölcsfák telepítése. Ezeknek a fáknak a gondozásával természetesen van munka, azonban az őshonos fajfajok biztosan jól fogják érezni magukat a kertben. Arról nem is beszélve, hogy a gyümölcsfák virágzásuk idején pompázatos látványt is nyújtanak.

A fák kiválasztása után következhet a rét, a füvek, valamint az egy és kétnyári virágok kiválasztása. Így jöhet létre a kert növényzetének természetes bujasága, a gondozás melletti természetes szépsége, amely kora tavasztól késő őszig napról napra változó képével szemet gyönyörködtető látványt nyújt majd a kertben.

Ha nem gyümölcsfák lesznek a kertben akkor is általában lombhullató fákat választunk fűfélékkel és évelő növényekkel. Ezeknek a változatos zöldje mellett a kert alapszínvilágát a földbarna és a bézs árnyalatai határozzák meg. Ez a színvilág természetesen kiegészülhet a virágok és virágzó növények gazdag színvilágával. Leginkább a meleg színek széles színválasztékával a világossárgától a narancssárgán, aranysárgán át a vörösesbordóig.

A téli táj szépsége persze elmarad a természet kora tavasztól késő őszig terjedő színáradásának, azonban a havas természeti táj is megkapó szépséget hordozhat magában a kert kialakításának és növényvilágának függvényében.

A természetes kert azonban nemcsak a természetessége által lesz igazán vonzó hely, hanem a vele való foglalkozás révén is. A kert rendszeres gondozást, ápolást igényel azért, hogy a természet és a gondozott kert összhangja folyamatosan megmaradjon a kertben.

A kert gondozása nem merülhet ki a rendszeres kerti sétákban. Az ásás, ültetés, a gyümölcsfák metszése, a rendszeres öntözés, gyomlálás rendszeres, ha nem is mindennapos része a természetes kerti foglalatosságoknak. A természetes kertnek nemcsak a megtervezése, a növényeknek a kiválasztása, a megépítése rendszeres folyamat, hanem a fenntartása, gondozása is.

A táj sajátosságaiból és a kert adottságaiból kiindulva milyen kertformát válasszon? Érdemes a kert adottságait jól kihasználva a kert vagy a táj egyedi különlegességét megragadni úgy, hogy a tájjellegű növények ültetésével természetes anyagok, terméskövek felhasználásával alakítsa ki kertjét.

Milyen fafajták honosak a környékükön? Ezek közül melyiket választja a kertbe? Ezután jöhet majd a többi növény kiválasztása a kertbe. Minél természetesebb a kert, annál természetbarátabb. Ebbe próbálja majd belecsempészni a személyiségét a kert kialakításakor a házból kilépő terasz, a kertben kialakított pihenőhely, vagy a kerti pad kialakításakor.

A kerti utak burkolásakor a mesterséges beton helyett érdemes választani a kavicsot vagy a terméskő burkolóköveket, mert ezek igazi természetes élményt nyújtanak. Természetesen a beton burkolólapok között is találhat olyan lapokat, amelyek megszólalásig hasonlítanak a természetes felületekre.

A természetes kert megtervezése már önmagában is ellentmondásnak tűnik. Hogyan lehet természetes az, amit megtervezünk? A tervezés miatt a természetes kert mesterséges hely lesz. Mégis olyan természeteshez közeli mesterséges hely, amelyben a természetes táj jelenik meg a személyiségünkre, ízlésünkre formált megjelenéssel. A természetességet őrizzük meg mesterségesen.

A mesterséges természetes kert tervezésekor a kert természetes adottságai, a talajviszonyok, az időjárás, a kert fekvése határozzák meg a kert kialakítását. Nem egy gyökeresen új kertet alakít ki a természetes kertben, hanem igyekszik a kert adottságaihoz alkalmazkodva maximálisan kihasználni a kert értékeit. Egyik legfőbb eleme lehet ennek a kertben található fák megtartása és beillesztése a kialakított kertbe.

Hűs árnyékot adó fás liget, virágos rét, vagy gyümölcsös kert, konyhakert, vízi táj, zsombékos liget. Melyik legyen ezek közül a kertje? Átgondolt tervezéssel olyan természeteshez közeli életteret alakíthat ki, amiben jól érzi majd magát nemcsak Ön, hanem a családja is.