A dizájnkert koncepciójában a ház és a kert egyetlen harmonikus egységet alkot. Ennek a letisztultan egyszerű kapcsolatnak az alapja az, hogy a minimálisra csökkentik le a formai eszközök, felhasznált építőanyagok, formák és színek számát. A sok szín és forma helyett a dizájnkert csak 1-2 alapszínt, és néhány letisztult egyenes vonalú formát alkalmaz. Exkluzív igényességű anyaghasználat, letisztult, puritán formavilág egyenes vonalvezetéssel, és a házzal harmonizáló színvilág használata. Ezek jellemzik leginkább a kertet.

A dizájnkertben a legtöbbször egyenes vonalú, fehéren ragyogó falak és szögletes formák határozzák meg a modern lakóház megjelenését. Eköré a modern otthon köré épül a házzal tökéletesen harmonizáló, a ház építészeti megoldásait a szabadban is megjelenítő dizájnkert. A kert tökéletes folytatása a modern otthonnak, és a lakóteret bővíti ki a külső térben.

A tervezéskor mindenkor a ház stílusához és formai adottságaihoz kell alkalmazkodni. Az egyes építmények kialakításakor az egyenes vonalak és derékszögek jellemzőek. A kertben kialakított pihenőhelyekhez, utakhoz és járdákhoz használt anyagok szín és formavilága is tökéletesen harmonizál a ház anyagaival.

dizájnkert ötletek

A dizájnkertben a letisztult formák egyszerű vonalvezetéssel társulnak

A fehértől a szürkén át az antracitig terjedő színvilág a kertben felhasznált anyagokon is visszaköszön. A fehér mellett a szürke, gránitszürke, világos és sötét betonszürke beton térburkoló kövek mellett a gránitlapok, mészkőlapok is megjelennek a kert burkolataként. És megjelentek a gránit utánzatú lapok is.

  • A dizájnkertben a természet a modern formavilág megjelenésében jelenik meg.
semmelrock shade kerti tipegő

Semmelrock Shade kerti tipegő mészkőfehér színben. Kis lépés vagy hosszú lépés távolságba rakná le a Shade kerti tipegőket?

A modern otthon dizájnkertben megjelenő építészeti eleme lehet a kerti úszómedence, a látszóbeton falak, a nagyméretű kerti lapokkal burkolt terasz vagy kerti pihenőhely burkolat, a nagyméretű lépőkövekből kialakított sétány például a kerti tó vagy a kertben kialakított medence felé.

  • Kékesszürke vagy mészkőfehér színben tudná elképzelni kertjében?

A ház és a kerti burkolatok formai és színvilágának összhangját a növényzet is jól kiemeli a kert geometrikus formavilágában. A letisztult megjelenés érdekében a kerbe beültetett növények számát igencsak korlátozzák, és nemcsak harmonizálnak a kert formájával, hanem egyszerűek és viszonylag kevés gondozást igényelnek.

Nem véletlen az, hogy a kertet házból nézve egy olyan letisztult látvány tárul elénk, mintha egy festményt néznénk. Az sem a véletlen műve, hogy a házból a lehető legjobb kilátás nyílik a kertre.

Az egyszerűségre törekvő letisztult formavilág és egyenes vonalvezetés mellett a dizájnkert sokszor legfontosabb praktikus kialakítási szempontja a kert könnyen kezelhető kialakítása. A munkájukat szerető és elfoglalt kerttulajdonos ugyanis a munkája elvégzése után a kertjében nem állandóan dolgozni szeretne, hanem valóban pihenni, kikapcsolódni. Ha a kert tulajdonosa késő este ér haza a munkájából, akkor a kertet leginkább csak hétvégén tudja használni, és teljesen érthető az a vágya, hogy ilyenkor nem a hét közben elmaradt kertrendezést és ápolást szeretné bezsúfolni a napirendjébe.